3 780 25

Коронавирус: От това зависи как ще се развива пандемията

През зимата човешката имунна система се бори срещу вирусите по-трудно отколкото през лятото

Коронавирус: От това зависи как ще се развива пандемията
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От какво зависи как ще се развива пандемията през следващите седмици и месеци? Как ще влияят мутациите и ваксинациите, по-топлото време или евентуални нови ограничения? Ето по-важните фактори, цитирани от „Ди Цайт“.

1. На какво можем да се надяваме през лятото?

Според авторите на публикацията в „Ди Цайт", още през май броят на инфекциите рязко ще спадне. А колкото по-слънчеви и топли се окажат юни, юли, август и септември, толкова по-малко новозаразени ще има. Коронавирусите са много зависими от сезона, подчертават експерти от университета в Мичиган, цитирани от изданието. Това е така най-вече заради ултравиолетовите лъчи, които през лятото са до десет пъти повече, отколкото през зимата, и които много ефикасно убиват вируса. Освен това през зимата човешката имунна система се бори срещу вирусите по-трудно отколкото през лятото. И накрая: през лятото хората много по-често се събират на открито, където опасността от зараза е значително по-ниска, отколкото в затворени помещения. Във връзка с всичко това германският епидемиолог Клаус Щьор твърди, че през лятото „инфекциозното налягане" ще спадне десет пъти.

2. Възможно ли е да се постигне групов имунитет?

Груповият (стаден) имунитет се постига едва тогава, когато две трети от населението е имунно срещу вируса – в резултат от ваксинация или от преболедуване. Нито в Германия, нито в повечето други европейски държави засега е ясно кога и дали две трети от хората ще придобият имунитет срещу коронавируса. Имунизационните кампании тепърва набират скорост. Според прогнозата на германската фондация „Ханс Бьоклер", всички желаещи да се имунизират в страната ще получат ваксинация до края на юли, а може би още до края на юни. Нека не забравяме обаче, че част от хората в Германия, а и в цяла Европа, все още са скептични и може изобщо да откажат ваксинация – процентът на тези хора е различен в различните европейски държави. Освен това груповият имунитет зависи много от гъстотата на населението – в гъсто населените градове, например, за него са необходими 90% имунни хора. „Ди Цайт" цитира Марк Липшиц от университета в Харвард, един от водещите световни епидемиолози, който казва, че не знае дали и кога ще има групов имунитет. Липшиц пояснява, че дори ако бъдат имунизирани 80% от хората, а ваксината под черта създаде имунитет у 80% от ваксинираните, това пак води към един обезкуражаващ извод: за групов имунитет трябва да бъдат ваксинирани над 100% от хората. А Джереми Фарар, директор на британския Welcome Trust, който инвестира много пари в световното здравеопазване, обобщава, че решение само за Европа не може да има: „Пандемията ще приключи едва тогава, когато приключи в целия свят."

3. Най-застрашените

От самото начало на пандемията беше ясно, че особено голяма опасност от тежко протичане на Ковид и от смърт съществува сред най-възрастната част от населението. Учените вече разполагат и със съвсем точна информация за риска. „Важи следният принцип: опасността да умреш от Ковид-19 се удвоява на всеки шест години от човешкия живот," казва пред „Ди Цайт" статистикът Щефан Шолц от института „Роберт Кох". А при над 60-годишните опасността от летален изход се увеличава допълнително. Сред групата на особено застрашените влизат и хората с хронични заболявания. Рискът от заболяване, от тежко протичане на болестта и от смъртен изход много зависи и от образователното равнище, от хигиенните навици и от социално-икономическото положение на хората – колкото те са по-ниски, толкова рискът е по-висок.

4. Разпространението на заразата сред по-младите

Навсякъде в Европа възрастните хора получават ваксинация с предимство, защото са най-застрашени. Имунизационните кампании обхващат и най-застрашените професионални групи. Така се оказва, че вирусът занапред може „да си търси гостоприемници" най-вече сред децата и подрастващите. В Германия вече беше установено нарастване на новите зарази във възрастовите групи 15-44 години и под 14-годишна възраст, но това отчасти се обяснява с масовите тестове, особено сред учениците. И все пак, опасността от заболяване с тежки усложнения сред по-младите, децата и юношите си остава значително по-ниска, смятат германските специалисти. Все още обаче не е достатъчно проучен въпросът какви могат да са дълготрайните последствия от прекаран Ковид сред тези групи. Специалистите наблюдават така наречения „пост-Ковид синдром" у редица деца, но засега не се знае нито колко разпространен е той, нито кои фактори го пораждат, нито пък коя е най-добрата терапия.

5. Помагат ли ограниченията за излизане навън?

В Германия, а и в цяла Европа, политиците и здравните власти опитват различни мерки. Сред тях са по-строгите или по-меки форми на локдаун, както и въвеждането на „вечерен час" и други ограничения за излизане. Логиката на тези ограничения е, че хората се заразяват най-вече в частни контакти. За ефикасността им обаче все още няма благонадеждни данни. Ефектът от въвеждането на вечерен част се подлага на проверка във Франция и Нидерландия, а Великобритания и Португалия, които бяха тежко засегнати от мутацията В.1.1.7, наложиха сериозни забрани да се излиза от домовете и ограничиха придвижването на хората - което навярно им помогна да овладеят положението. Според едно британско изследване, въвеждането на вечерен час снижава репродукционния фактор R с 6 до 20%. Както е известно, с този фактор се обозначава броят хората, които се заразяват от един вирусоносител. До сходни изводи стига и едно нидерландско проучване. Авторите му твърдят, че R-факторът спада с 40% след затварянето на магазините за стоки от първа необходимост; с 30% в резултат от забраната да се събират повече от двама души от различни домакинства; и едва с 10% от затварянето на училищата и университетите. Известният германски здравен експерт Карл Лаутербах цитира още едно изследване, според което вечерният час може да снижи R-фактора с 13% - в зависимост и от редица други обстоятелства.

В специалното приложение на „Ди Цайт" по темата се изброяват и още фактори, от които зависи развитието на пандемията през идните месеци: Ще съумеят ли болниците да осигурят помощ за всички интензивни пациенти? Как ще се държат новите мутации на коронавируса? Каква е ролята на тестовете?

Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 БАЙ Х@Й‼

  31 0 Отговор
  Какъв е процента на починалите от опасния вирус депутати и министри в ЕС ???????????? / благодаря/

  Коментиран от #3, #23

 • 2 др Гей Билтс

  25 1 Отговор
  Пълни глупости, просто през лятото няма респираторни вируси, а стомашно-чревни и не върви да измислят щам от който кашлица няма.. Затова като се затопли времето Ковидът се скрива в дън земя и ни почва пак на есен на местото на ГРИП.

  Коментиран от #14

 • 3 честен ционист

  3 1 Отговор

  До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

  Та те си имат по блистерче Ремдесивир у всеки джеб. Само да кихнат и гълтат хапа.
 • 4 Просветен илюминат

  11 1 Отговор
  Със застудяването човек започва да стои повече време на закрито и тогава възникват емоционални конфликти съврзани с обкръжението и средата и за това масово се появяват грипните симптоми. Нормална биологична реакция. Всеки си има свое лично пространство и територия и хремата и кашлицата държат другите настрани от този,който иска да е сам и да го оставят на спокойствие. От къде идва израза,не мога да го дишам или да я дишам? Нима в офиса или работното място не е така също? И сега с тези мерки затваряне,всъщност не е ли нормално освен и страхът от медиите да се разболяват повече хора? Контрола как действа на свободния човек? А то всъщност има ли свободни?
 • 5 Майна

  19 0 Отговор
  Навсякъде по света се надигат учени срещу този античовешки план. Два процеса започват в Нюрнберг.НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ, ХОРА
 • 6 DW - Пропаганден машинен

  21 1 Отговор
  Внушават ни, че нещо зависи от репресивните им "мерки", "ваксини" и пр. А всъщност зависи само от Господарите на ковида, тези които пускат щамовете и после броят приходите! Поробването и пречупването на населението им идва бонус! А задачата на DW и подобни "медии" е да промиват мозъци!

 • 7 епидемичен

  18 1 Отговор
  Хода на епидемията зависи само от алчноста на тези,които я организираха.
 • 8 Майна

  7 1 Отговор
  Никъде в света не е изолиран ,,вирусът,, , който обвиняват за ,,ПЛАНДЕМИЯТА,,....МЕРКЕЛ СЕНАФЯВА ДА ВЗЕМЕ ЦЯЛАТА ВЛАСТ И С ПОЛИЦЕЙСКИ, И ВОЕННИ СИЛИ ДА ПРИНУЖДАВА ХОРАТА ДА ФАЛИРАТ И СЕ ,,ВАКСИНИРА,,....ТОВА Е ГЕНОЦИД...ИМА МНОГО СЛУЧАИ НА ЛЕТАЛЕН ИЗХОД ПУБЛИКУВАНИ ОТ УЧЕН РАБОТЕЩ В ,,РОБЪРТ КОХ,,..СЛЕД ВАКСИНАЦИЯТА....ПОЧТЕНИТЕ И СМЕЛИТЕ СЕ НАДИГАТ!!!!

  Коментиран от #13

 • 9 Майна

  4 0 Отговор
  Извинявам се з правописа
 • 10 АНОНИМЕН

  9 1 Отговор
  Публикувано във факти.бг: това пак води към един обезкуражаващ извод: за групов имунитет трябва да бъдат ваксинирани над 100% от хората. Ама и от Дойче Зеле са едни математици!? И все пак ще е интересно да ни обясни някой математик, НОЩ-ник, канцеларка...все тая : как се постига ваксинирани над 100%!? То аз не, че нещо, ама...?!

  Коментиран от #12, #15, #19

 • 11 Трибунал, конфискация, доживотен затвор

  11 0 Отговор
  Бойко Методиев Борисов трябва да бъде съден за това, че предпочете чекмеджето пред възстановяването на държавния Завод за електромедицинска апаратура. Двата плужека - министри на здравеопазването трябва да бъдат съдени за злоупотреба с цел лично облагодетелстване - прикриване ефекта от UV терапията. НОЩ трябва да бъдат съдени за некомпетентните цикли на затягане и отпускане на карантината. Всичките тези длъжностни лица трябва да бъдат съдени за геноцида (14000 убийства), плод на тяхното действие или бездействие по време на пандемия
 • 12 Когато има опасност за народа...

  3 12 Отговор

  До коментар #10 от "АНОНИМЕН":

  Под строй, както в Израел. Нямаш ли антитела - няма работа, достъп до държавни и публични институции. Няма място за "либерални евроценности"!

  Коментиран от #20

 • 13 Даеаа!

  2 4 Отговор

  До коментар #8 от "Майна":

  Стига си дрънкал простотии!
 • 14 Игломания

  13 0 Отговор

  До коментар #2 от "др Гей Билтс":

  Ако спре боцкането може и хептен да затихне.
 • 15 АНОНИМНА

  6 0 Отговор

  До коментар #10 от "АНОНИМЕН":

  Щом в Пенсилвания могат да гласуват над 100% от населението, защо да не бъдат ваксинирани над 100%...
 • 16 ОРЗ

  12 0 Отговор
  Абе, дойчезеле! Я никажете къде отидегрипът, дето всяка година го боледувахме по 2, че е по 3 пъти? Кво стана? Спряхте го да го пръскате ли или ковида го хвана за гушата и му наби яки тупаници, та сега клетия грип си лиже раните някъде? Изобщо, вие за маймуни ли ни взимате? Запаняшките шилета са ясни! Облъчени, безмозъчни, не аналитични и пр. Ама нас, за какви ни взимате, бе? Кажете къде е грипа! Хайде кажете и тогава ми говорете за ваксинации и локдауни!
 • 17 Sede

  8 0 Отговор
  Видя ли DW не чета никога статията. Искам само на един от тези сатани да му забия една отверка в окото.

 • 18 въх

  4 0 Отговор
  Съветвам ви да прочете какво предлага за справяне с пандемията Dr. Peter McCullough(най-цитираният в света кардиолог) има едно негово добро видео в ютуб. Прочетете и едно интересно интервю с топ Yale доктор и учен - Alessandro Santin, интервюто го има на TrialSiteNews
 • 19 грешни сметки

  8 0 Отговор

  До коментар #10 от "АНОНИМЕН":

  Нищо чудно накрая сметката да покаже, че трябва да се ваксинират 150% за да се постигне групов имунитет :-)
 • 20 Само така

  4 0 Отговор

  До коментар #12 от "Когато има опасност за народа...":

  Задължително с поне 2 различни ваксини, като първата да е Астра зенека.
 • 21 1520

  7 0 Отговор
  то е ясно колкото повече ограничения толкова повече грип прекръстен на ковид хора правят ни на глупаци това е новият фашизъм
 • 22 Само така!

  3 0 Отговор
  Коктейлче за всеки. Поръчваш на бармана един"Фазерастра-джонс" удряш на екс и кеф майна!Само не знам,какъв му е махмурлука?
 • 23 само един

  5 0 Отговор

  До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

  но струва ми, се че го клъцнаха, защото единствен той се опълчи президента на Танзания. цитат:" Директорът на Националната здравна лаборатория на Танзания и ръководителят по контрол на качеството бяха уволнени, след като институцията "открила коронавирус в парче папая". И сега като дават новото президенство всичките си турили маски.
 • 24 ДВ бозааааа

  2 0 Отговор
  Сами си задават удобните въпроси и после пак сами отговарят. Що за глупост е това.
 • 25 копи пейст

  2 0 Отговор
  "Човек предполага, а Господ разполага"

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.