Last news in Fakti

14 Април, 2021 21:14 6 087 17

Ти колко получаваш? Никога не задавайте този въпрос в Германия!

  • пари-
  • заплата-
  • германия-
  • завист-
  • работа-
  • финанси-
  • въпрос-
  • доходи

В някои трудови договори дори пише, че тази информация не бива да се огласява

Ти колко получаваш? Никога не задавайте този въпрос в Германия! - 1
Снимка: Shutterstock

За какво германците не обичат да разговарят с непознати? Традиционно - за личния си живот, за религия, за политически възгледи. А пък да питаш за заплатата - това не бива да се прави дори с най-близки приятели. „Само рибите са по-мълчаливи“, „Последната тайна“, „Тема-табу“ - под такива заглавия медиите публикуват статии, посветени на обвитата в мълчание тема за доходите. Но младото поколение гледа другояче на въпроса.

Днешните млади германци предпочитат сами да диктуват условията на работодателя си, смятат началника по-скоро за наставник, стремят се към добър баланс между служебния и личния живот, но пък в работата изобщо не се боят от натоварване и отговорности. И, разбира се, се чувстват у дома си в социалните мрежи и в интернет. За „поколението У“ или „милениълите“ Ханс-Карл фон Хюлзен от консултантската фирма „Кинбаум“ казва: „Те се отнасят по различен начин към личните си данни, а в социалните мрежи обсъждат дори най-интимни въпроси. Тъй че защо пък да не си говорят и за заплати?“

За да има справедливост

Правят го обаче не от празно любопитство, а защото се стремят към прозрачност и справедливо възнаграждение на труда. Когато имаш информация, много добре можеш да правиш сравнения и едва ли ще приемеш да работиш за по-малко пари от общоприетото. Тази информация се търси все повече - доказателство дава популярността на сайтове като Gehaltsreporter.de, Gehaltsvergleich.com или Lohnspiegel.de. На тези сайтове можете не само да намерите списъци с най-добре платените специалности, но и да сравните своята заплата със заплатите на хора от други фирми, които вършат същата работа. Подир младите вече тръгват и по-възрастните. Едно международно изследване, проведено от дигиталната трудова борса Monster.de, показва, че напук на очакванията германците говорят за заплатите си много по-охотно от американците, например. 64% от германците и едва 25 на сто от американците без притеснение посвещават своя събеседник във „великата тайна“ колко печелят.

Хората в Германия вече много по-открито говорят за трудовото си възнаграждение, но въпреки това на мнозина им е доста трудно в преговорите за пари с работодателя, пишат авторите на изследването. Работодателят в Германия не може да забрани на своите служители да обсъждат помежду си въпроса за заплатите - нищо, че и до ден днешен редица трудови договори съдържат клауза за неогласяване на такава информация. Още повече, че през 2017 година в Германия беше приет закон за прозрачността на заплатите, който има за цел да отстрани неравенството в заплатите между жените и мъжете. Според този закон, във фирмите с повече от 200 служители всеки има право да попита началника си колко получава един или друг колега на същата или сравнима длъжност.

Повод за завист и враждебност?

И все пак бъдете предпазливи в стремежа си към прозрачност. Обсъждането на заплатите вътре в колектива може да развали трудовата атмосфера, да предизвика завист, недоволство или враждебност сред колегите. Относително безобидно е да се сравняват заплатите в началото на кариерата, защото на старта те обикновено са сходни за сходните трудови позиции. „По-нататък обаче нещата все повече зависят от отрасъла и длъжността, от възрастта и житейската ситуация,“ обяснява Ханс-Карл фон Хюлзен. Така че експертите от портала Karriere.de под черта препоръчват да давате информация за трудовото си възнаграждение само на хора, на които наистина имате доверие. А пък ако решите да разпитвате колегите си за техните заплати, трябва ясно да им обясните причините за своето любопитство. Когато искате да използвате получената информация в преговорите с работодателя, на всяка цена помолете източника на информацията да Ви даде изричното си съгласие.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Q2z

    12 3 Отговор
    То тука е така пък камоли там...последния път като разбрах колко взима съседа ...дигнах тарифата и аз.
  • 2 Германистан на три минарета

    35 7 Отговор
    Тема тсбу за де не ства ясно, колко си прецакан спрямо останалите, хитро! Рухна мита за високите германски заплати! Мюмюн бутна рахата на райха!
  • 3 За Пример

    12 10 Отговор
    В Швеция срещу определена такса можеш да получиш инфо за заплата, кредити, депозити....на който си пожелаеш. А инфо за имената на хората и адресите им е свободна в интернет. А тук в жална България тия неща са под опеката на МВР и банките. Ахахахха наужким европейци = българи.

    Коментиран от #7

  • 4 ХАСАН АЛОИС

    25 3 Отговор
    ЩОТО ЩЕ ЛЪСНЕ ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ РОБИ ПОЛУЧАВАТ ПО-МАЛКО ОТКОЛКОТО НЕМСКИТЕ РАБОТНИЦИ ЗА ЕДНА И СЪЩА РАБОТА

    Коментиран от #6

  • 5 Четник

    13 8 Отговор
    По—скоро ,хората не парадират с това колко получават като в БГ .В Германия хората шептят когато си говоря за да не ги чуе гестапо.Толкова наплашени хора не съм виждал никъде.
  • 6 Немците

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "ХАСАН АЛОИС":

    Мн добре знаят колко получават българските работници в България. Ама си правят пасче...на леку лудички особено когато става дума за техен продукт сглобен в БГто. :) Най ме дразни когато немци наемат турци които наемат българи да свършат работата! Но вината е в този дето реже лентичките господин Бойко Борисов!

    Коментиран от #16

  • 7 Луд ли

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "За Пример":

    Си кой ти дава достъп до база данни 🤫🤫
  • 8 Фен

    13 1 Отговор
    Пълни глупости, живея и работя в Германия. Всеки отрасъл си има своя часова ставка която варира 2-3 Евро според стажа. Ситуацията със така наречените цайтфирми (агенция за работа) там винаги парите се въртят около минимума за иначе почти пълен работен ден. Когато преминеш през пробния период (между 6 и 9 месеца според фирми) и подпишеш постоянен договор парите скачат (2-3 Евро на час). В Германия заплащането се измерва на час, няма фиксирана заплата (1000, 2000 Евро) 2ма еднакви работника при еднакво заплащане, според своя данъчен клас биха получавали накрая различно нетно заплащане (ерген по малко, женен повече нето)

    Коментиран от #9, #12

  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фен":

    ДА ДЕ ФИРМАТА ДЕТО ПРАВИ БМВ И ЯГУРИТЕ Magna Steyr AG & Co KG
    ........................................
    ............... РАБОТНИК ОТ АГЕНЦИЯ 10 ЕВРО ........ ФАС РАБОТНИК 30 ЕВРО/ЧАС :))

    Коментиран от #11

  • 10 Клатимлати

    14 3 Отговор
    2009 г. отидох в Хамбург и немския колега в Сименс ме пита колко пари вземаш? Викам му ~ 400 евро, а той ама на седмица ли? Не казвам на месец и той се чуди и вика ама как така, как оцеляваш? Еми викам на мен ми е добре даже спестявам... Остана потресен и дълбоко замислен, а като му казах че това е бруто и от тия пари плащам данъци, осигуровки почна да се смее невярващо и да клати глава...
  • 11 Фен

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Живея в района къде Мерцедес имат заводи (Б класа) работниците на самата линия къде се сглобяват със фестфетраг вземат около 21-22на час при това за да влезеш за тея пари минаваш през 2 години пробен период. Явно при бмв плащат по добре. Иначе предимството е, че вземат лизингови коли на доста изгодни условия като техен служител. Мои познат миналата година кара за 1 година ц63 спорт за около 1000 вноска месечно
  • 12 хееей

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фен":

    Така е. В Германия има минимални заплати по браншове и те се актуализират всяка нова година.
  • 13 Азззззззззз

    1 2 Отговор
    Поредната идиoтска пропаганда на Дойче Веле.
  • 14 ЛилиПутин

    1 1 Отговор
    Меркел е пенсионирам с 210 000 € пенсия
    Назначавам е в ГазРазпил с 3 000 000 €
  • 15 Като не ви

    0 3 Отговор
    Харесва отивайте да бапкате за 500 рубли нали обичате руска мацка айде бегом марш по червения килим към рублите
  • 16 Бай ганю

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Немците":

    Ами не се дразни, то и тука е така българи наемат въ шни фирми които да наемат бг работници и под фирми да свършат ганьовска та работа с европейски пари, аааа и турски поток и не само кой го построи, жп линията София Бургас кой ти я обнови
  • 17 Емигранта

    1 0 Отговор
    В нашата фирма не знаем колко на час взема другия. Говорим си с груби цифри , но нищо конкретно. Всеки си е направил индивидуално разценката с условието, ме ще мълчи. Така може да уговоряш всяка година, иначе не помръдваш. Това е политика на фирмата и няма недоволни а дори и да има като не ти пасва, напускаш. Говорим и за разлика в заеманата длъжност, както и отрасъла.
Новини по държави: