Last news in Fakti

14 Април, 2021 23:19 2 802 13

НАТО взе решение за постепенно изтегляне от Афганистан

  • афганистан-
  • нато-
  • контингетн-
  • войници-
  • изтегляне-
  • сащ

Българският контингент ще бъде изтеглен съгласно решенията, взети от съюзниците

НАТО взе решение за постепенно изтегляне от Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните-членки на НАТО проведоха днес извънредна среща чрез видеоконферентна връзка с намиращите се в Брюксел държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретаря по отбрана Лойд Остин. Министрите обсъдиха присъствието на НАТО в Афганистан и ситуацията около Украйна, съобщиха от Министерство на външните работи.

През 2001 г. съюзниците заедно взеха решение за активиране на чл. 5 от Северноатлантическия договор за първи път в историята на НАТО. Днес, отново заедно, взеха решение за постепенно изтегляне от 1 май 2021 г. на контингентите в мисията „Решителна подкрепа“. Процесът ще продължи няколко месеца. С поетапното изтегляне на мисията на НАТО в Афганистан не се прекратява ангажиментът на съюзниците към стабилността в страната. Това ще позволи отварянето на нова страница в отношенията с Афганистан. В процеса на прекратяване на мисията съюзниците ще следват отговорен подход, с цел запазване на постигнатото през последните 20 години, включително по защитата на човешките права, особено правата на жените, децата и малцинствата.

В момента 42-рият български контингент продължава да е част от мисията „Решителна подкрепа“ и ще бъде изтеглен съгласно решенията, взети от съюзниците.

По Украйна министрите обсъдиха струпването на руски войски и въоръжение в близост до границите на страната и на територията на незаконно анексирания полуостров Крим, както и свързаната с това ескалация на напрежението. Съюзниците единодушно осъдиха руските действия и потвърдиха твърдата си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    19 3 Отговор
    Идва ред и на Аляска.
    Края на обора дойде.
  • 2 Антитрол

    33 2 Отговор
    В процеса на прекратяване на мисията съюзниците ще следват отговорен подход

    Хиляда глупости си написал Денисчо - пиши че бягат защото не можаха да се справят и им струва доста скъпо войната там а в момента са малко закъсали и това е.

    Другого е бла, бла, бла.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аууу

    22 1 Отговор
    Що се изтеглят, да не свършиха опиумните полета
  • 5 И още

    21 1 Отговор
    Както се очакваше, краварските корита се отказват от преминаване през Босфора. Ами сега кой ще ни подкрепя? Денисчо, момче русофобче, кажи ко пр'айм сий начи? Оставиха ни на руската агресия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Фото

    11 2 Отговор
    НАТОвски бойци с автомати Калашников, но с американски памперси на цената на 10 Калашници!

    Коментиран от #12

  • 8 GnG

    16 1 Отговор
    Министрите обсъдиха присъствието на НАТО в Афганистан и ситуацията около Украйна
    -----------------------------------------------------------------

    Министрите на външните работи, можеха да обсъдят и присъствието на СЕВЕРНО-АМЕРИКАНСКИ войски в Европа !

    Не е ли крайно време СЕВЕРНО-АМЕРИКАНСКИТЕ войски да напуснат Европа и да си ходят в Северна Америка ?!
  • 9 Браво на Бай Дън

    4 0 Отговор
    Браво на този човек, много мъдро решение!
  • 10 dron

    1 4 Отговор
    Добрутро ,ленинградци !Путя дава ли още по некоя рубла за тролене или пести за обзавеждане на двореца? Абе верно ли ,че чеченците искали удвояване на ежегодните контрибуции, дето им плащате след
    героичното бягство на "непобедимая"?
  • 11 АНОНИМЕН

    5 1 Отговор
    Няма ли нещо за Навални?! То аз не, че нещо де, ама с тия дреболии Денис няма откъде да захлеби някой "клик" и е в пости!?
  • 12 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Фото":

    Натовски?! Това е копнато кой знае откъде фото на някакви гащници?! Особено като им гледам облеклото, каските, оръжието, лицата! А на тоя първия като се загледаш по-така колана на коя дупка е....! Приличат ми повече на едно наше българско поделение!
  • 13 ДжафДжаф

    3 0 Отговор
    Е, сега вече ептен ще останем без армия. До сега разни олигофрени се записваха за професионални войници с надеждата да отидат на мисия и да получават заплати в долари, но уви.... Ще се наложи да изчакаме следващото американско международно престъпление, ако разбира се самата Америка не вземе да се саморазпадне.
Новини по държави: