Last news in Fakti

15 Април, 2021 13:27 2 484 31

Руският шпионаж: С методи от времето на Студената война

  • русия-
  • студена война-
  • шпионаж

Става ясно, че тайните служби на Москва не използват само хакерски атаки, за да се сдобият със секретна информация

Руският шпионаж: С методи от времето на Студената война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските тайни служби са извънредно активни в чужбина, също както по времето на Студената война. Един пресен случай от Италия го потвърждава. Някои от методите на агентите са ни добре познати и от шпионските филми.

Те се срещали редовно на паркинг пред търговски център в южната част на Рим. Италиански фрегатен капитан бе обвинен, че е снимал тайни документи на НАТО и ги е продавал на заместник-военния аташе на руското посолство. Руснакът и италианецът бяха арестувани по време на акция на италианската полиция, проведена на 30 март тази година.

Иззето е било запаметяващо устройство, което съдържало 181 снимки на документи, много от които - класифицирани като секретни. Полицията е открила и 5000 евро, които италианският офицер е получил за предаването на информациите. Междувременно служителят от руското посолство в Рим бе експулсиран от Италия, а съпругата на италианския капитан заяви пред медиите, че мъжът ѝ не е предател. Силно задлъжнелият баща на четири деца бил принуден да работи за чуждото разузнаване, защото отчаяно се нуждаел от пари.

Похвати от времето на Студената война се ползват и днес

Актуалният случай от Италия илюстрира активната шпионска дейност на Русия в Европа. Става ясно, че тайните служби на Москва не използват само хакерски атаки, за да се сдобият със секретна информация. Те все още си служат и с шпионските похвати от времето на Студената война. И явно дотолкова масово, че изненадват дори опитни служители от контраразузнаването в Германия.

Шпионите на Москва продължават да набират чужди агенти, като се възползват от техните слабости, за да ги заставят да работят в продължение на години. Руските служби все още използват и свои собствени агенти, работещи под прикритието на фалшива самоличност в чужди държави, също както и прословутата от миналото радиовръзка.

Техниката, при която кодираните съобщения се предават с помощта на къси вълни, е архаичен остатък от времето на Студената война. Радиовръзки обаче се използват и днес, макар и в модернизирана форма. Радиовълните си остават ефективен и доста сигурен комуникационен канал. Къде се намира подателят на радиосигналите може да се определи доста точно. Но пък остава напълно неясно за кого са предназначени кодираните съобщения - защото всъщност може да ги приема всеки.

Случаят с Андреас и Хайдрун

Един случай от Австрия наскоро събуди спомена за шпионажа от времето на Студената война. Мартин М., пенсиониран полковник от армията, в продължение на 25 години предавал тайни на руското военно разузнаване ГРУ, в замяна на което получил общо 280 000 евро. 71-годишният австриец от Залцбург вероятно се е срещал редовно със своите ръководни офицери на територията на съседните Словакия, Чехия и Хърватия или е общувал с тях чрез “пощенска кутия“ в Кипър. Но контактите се осъществявали и чрез радиовръзки.

По време на разследването австрийското контраразузнаване се натъква на необичайна находка: малко куфарче, в което била вградена на пръв поглед архаична електроника. С помощта на това компютърно устройство Мартин М. се свързвал с руския военен сателит Strela-3, за да приема и предава кодирани съобщения. Намерен бил и списък на часовите пояси, в които сателитът се е намирал точно над Австрия.

В процеса пред съда в Залцбург, проведен при закрити врати, Мартин М. отрече да е издавал държавни тайни. Съдът обаче го призна за виновен и през юни 2020 го осъди на три години затвор.

Германското вътрешно разузнаване и Федералната полиция продължават да следят радиосигналите от Москва. В службите са убедени, че в Германия и до днес има хора, за които са предназначени кодираните радиосъобщения. “По-вероятно е да става дума за по-възрастните шпиони“, казва опитен германски експерт на тайните служби.

Най-зрелищната акция в Германия след края на Втората световна война

Пример за това беше една зрелищна акция срещу чужди шпиони, проведена в Германия през октомври 2011 година. Елитните специални части на полицията тогава заловиха мъж и жена в град Марбург, провинция Хесен. Андреас и Хайдрун Аншлаг шпионирали в продължение на дълги години в полза на Русия. Във Федералната република те пристигат нелегално през 1980-те години под фалшива австрийска самоличност.

В действителност се оказват добре обучени шпиони на КГБ, които след това работят за руската Служба за външно разузнаване. В Германия те водят двойствен живот повече от две десетилетия. Андреас работи като инженер в една фирма за автомобилни доставки и често пътува в чужбина, а жена му Хайдрун е домакиня. Твърди се, че тяхната дъщеря дълго време не е имала представа за истинската самоличност на родителите си, чиято истинска задача е била да събират секретна информация за НАТО и ЕС.

Андреас и Хайдрун получавали задачите си от Русия не чрез шифровани имейли и чатове, а главно чрез радиовръзка. През юли 2013 г. съдът в Щутгарт ги осъди на дълги години лишаване от свобода. Кремъл тогава отказа размяна на агенти, но по-късно двамата бяха предсрочно освободени. Русия им предостави нови паспорти и убежище. Твърди се, че там те обучават шпиони.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Централата

    13 22 Отговор
    на руските шпиони се намира в територията. Тук гъмжи от шпиони. Поддържат ги родните предатели русофилистици.

    Коментиран от #19

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Щирлиц

    10 7 Отговор
    Руските разузнавачи — шпиони най много обичат да вербуват агенти в Германия.Немците се славят като добри комунисти и обичат парите.
  • 5 БУК

    8 1 Отговор
    Това са изпитани и все още най-добрите методи.
    Другите да се правят на модерни.
  • 6 юден веле

    17 4 Отговор
    А САЩ какви методи използват? Нещо да кажете за тайните затвори за мъчения на ЦРУ? Или те са демократични?!
  • 7 Наблюдател

    12 3 Отговор
    "Методи от студената война"?
    Ако "немската" медия с щатски шефове смята, че студената война въобще е приключвала, може да го съобщи на янките. Понеже от Вашингтон не са я спирали.
  • 8 Дидо

    4 6 Отговор
    Готови на всичко през трупове даже техните това са монголите
  • 9 фас

    8 3 Отговор
    сащническите тайни служки свалят правителства, назначават свои хора, правят преврати, убиват невинни граждани! сащ е световното зло!
  • 10 Трайчо Костов

    7 5 Отговор
    Ял съм попарата на монголите вземете си поука далеч от Русия добър живот
  • 11 !!!?

    8 5 Отговор
    Вън руските шпиони от България !!!?
  • 12 яяяяя

    9 7 Отговор
    Прислужниците от DW да ни светнат , с какви методи господарите им шпионираха и шпионират Меркел и др. лидери !
  • 13 Българин

    6 9 Отговор
    Медията която не се страхува да извади кирливите ризи на Кремъл, браво и благодаря

    Коментиран от #16, #22, #27

  • 14 rusnak

    5 1 Отговор
    Руските шпиони обичат да подкупват с гребенчета и мъниста.
  • 15 Хаха

    4 1 Отговор
    И Немският президент да не е изпратил отровители и убийци да ги ликвидират, както неговият колега в Русия.
  • 16 Антитрол

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Е така е ама много ги е страх да извадят кирливите ризи на Вашингтон - когато подслушваха "съюзника" си Меркел какви методи използваха.

    Та относно ужким заловените шпиони в България - не трябва ли първо съдът да отсъди дали са шпиони наистина и дали са шпионирали и дали са изнасяли тайни.

    Нали ужким сме суверенна и правова държава - или сме пуделчетата на господарите отвъд атлантика които да лаят срещу Русия.

    Какво ще кажат соросоидчетата - май сме второто защото ако бяхме първото трябваше да има осъдени и тогава да лаем срещу Русия.
  • 17 USA

    4 4 Отговор
    "Някои от методите на агентите са ни добре познати и от шпионските филми."

    Ами дойчовци намалете малко шпионските филми (особено американските) и няма да ви се привиждат руски шпиони навсякъде.

    Под леглата проверявате ли вечер - ако има само по един руски шпионин е добре - от двама нагоре е зле.
  • 18 Рашка

    3 2 Отговор
    Ще трепем и тровим до гроб това е нашето верую ,славяни монголи дяволи все едно такива сме
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Емил Боев

    4 0 Отговор
    Вие защо мислите че съдебните дела по продажбата на паспорти и "плащане" (присвояване) на агентурни хонорари на отдавна споминали се лица, се водят като строго секретни и съдебните заседания се провеждат в специални помещения извън съдебните сгради?! Старите КомИнтерновски, ГПУ-, НКВД- и ГРУ-агентурни мрежи се обслужват и от български патриотарстващи агенти във най-високите етажи на властта и спец-службите! И разследванията на шпионските дейности НИКОГА не достигат до тях!!!
  • 21 TOTO

    4 2 Отговор
    АЛОУ ПИСАТЕЛИТЕ НЕ ВИЖДАТЕЛИ ЧЕ 2/3 ОТ БЪЛГАРИЯ СМЕ АГЕНТИ ЗАЩОТО ОБИЧАМЕ РУСИЯ
  • 22 KOKO

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    БОЯДИСАН БЪЛГАРИН КАТ БАТ ВАНЬО
  • 23 Kcanba

    1 2 Отговор
    а америкоските шпиони ползват методите от преди цтудената война!!
    Лъжите им и цинизъма са по близо до нацисткият режим на хитлер!!!!
  • 24 Сандо

    0 0 Отговор
    Е,и какъв е проблемът?Ако някоя държава няма тайни служби и шпиони в чужбина,то управниците и са за бой!

    Коментиран от #29

  • 25 Димитров

    1 0 Отговор
    Обективната статия разкрива истината,че в света само едно разузнаване работи!
  • 26 пешо

    1 1 Отговор
    дойче зеле , ако не е русия за кво ли ще пишете .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ОФИЦИАЛНИТЕ РУСКИ СЛУЖБИ ЗА РАЗУЗНАВАНЕ -ПИЯТ ЧАЙ И СЕ ЗАЛИВАТ ОТ СМЯХ !!!!!!!!!! НЕОФИЦИАЛНИТЕ РУСКИ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СЛУЖБИ СИ ПРАВЯТ ГАРГАРА С "МИ -6" , А МОСАД Е СЪУЧАСТНИК НА 40% ---И Т.Н. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 29 Другия с коня

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Сандо":

    Ами какво са Българите,завършили университети в Русия???Мая Божкова се дипломира в Московския университет за комсомолски Ръко водители...Комсомолски означава Комунистически младежки съюз....И каква да е освен Агент на Руско разузнаване изпълняваш задачи за Дестабилизация и обслужващ интересите на Русия....

    Коментиран от #31

  • 30 Бодак

    2 0 Отговор
    "Руските тайни служби са извънредно активни в чужбина"

    Другите не правят така. Ни Мосад ни ЦРУ, ни Ми-6....
    Те не подслушват не следят и нямат шпиони ...
  • 31 Бодак

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Другия с коня":

    И по твойта "мисъл" какво са българите завършили в САЩ, Англия, Германия ... и прочие страни по Земята
    Кво става не знам, но напоследък народа изтрещява и ръси тъпотии.
    Или за пропагандчици и тролове няма желаещи, та са опрели до последните лумпени