Last news in Fakti

15 Април, 2021 14:08 2 306 39

Сърбия е първата държава в Европа, която ще произвежда руската ваксина "Спутник V"

  • сърбия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • спутник v

В института по вирусология "Торлак" в Белград вчера беше извършено пълненето на първата серия контролни дози руска ваксина против коронавируса, съобщават сръбските медии

Сърбия е първата държава в Европа, която ще произвежда руската ваксина "Спутник V" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Всички наематели на заведения, чиито градини се намират на обществено място, да бъдат освободени от такси за месеците юни и юли, възнамерява общинският съвет в Белград. Това съобщи заместник кметът на Белград Горан Весич в профила си във Фейсбук, пише в. "Вечерне новости".

Решението ще бъде прието на заседание на общинския съвет този месец. Весич подчерта, че решението е взето с цел да се запазят работните места в ресторантьорския сектор, които в Белград са около 40 000, както и да се помогне на ресторантьорите по време на пандемията, предава БТА.

По-рано Весич съобщи, че целта е в Белград да бъдат ваксинирани 750 000 граждани, което е около 57 процента от пълнолетното население на сръбската столица. Весич изрази увереност, че този резултат ще бъде постигнат през следващия месец.

Община Белград в сътрудничество със Стопанската камара на Сърбия ще организират ваксинирането на хората, работещи в ресторантьорския бизнес, във фризьорските и козметичните салони и в хлебопекарните, съобщи градският секретар за социална защита Наташа Станисавлевич.

Тя изтъкна, че става въпрос за хора, които в работата си всекидневно са в непосредствен контакт с голям брой хора. Ваксинирането не е задължително, а доброволно, и акцията е само още едно усилие на община Белград тези групи да могат да се върнат възможно по-скоро към нормалния живот, каза тя.

По думите ѝ над 13 хиляди души, които работят в общинския сектор в Белград, са получили възможност да се имунизират. Преди тях тази възможност получиха възпитателките, служителите в социалните домове, шофьорите от градския транспорт и таксиметровите шофьори. Ваксинирани са и над 1600 касиерки, тоест всички приоритетни професионални групи. Възможност да го сторят в следващия период ще имат доставчиците на храна и работещите в будките, каза градският секретар.

Наташа Станисавлевич добави, че са ваксинирани общо 38,2 процента от цялото население на Белград, което означава, че 536 хиляди жители са получили първа доза.

Организирано е и ваксинирането на лицата с проблеми в развитието, както и на родителите им, а също и на бездомните хора.

В института по вирусология "Торлак" в Белград вчера бе извършено пълненето на първата серия контролни дози руска ваксина против коронавируса, съобщават сръбските медии. Така в Сърбия започна производството на руската ваксина "Спутник V", съобщи Руският фонд за преки инвестиции /РФПИ/. С това Сърбия стана първата държава в Европа, която ще произвежда Спутник V.

Производството в Сърбия съответства на най-строгите стандарти, съобщи РФПИ. По-нататък е възможен износ на препарата в други страни в региона, отбелязва фондът.

Ваксинирането с руската ваксина в Сърбия започна на 6 януари.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доверие

    8 2 Отговор
    за доверие !
  • 2 русенец

    20 2 Отговор
    Русия не е ли също европейска държава, бе мисирки?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Браво

    28 3 Отговор
    Това е Сърбия - не България! Само се перим и козируваме! А Сърбите са си оправни. И това си е от време оно! А ние духаме супата!
  • 5 Българин

    5 30 Отговор
    Сърбите враг номер едно за България нека са надупени на монголите,ние не

    Коментиран от #12

  • 6 Милошевич

    3 12 Отговор
    Останахме и без море но със събути гащета към Русия квото каже Путин моите са богати

    Коментиран от #11, #14

  • 7 Българина

    26 3 Отговор
    Сърбия тепърва ще набира скорост, БМБ ни загуби времето 11 г. РУМЪНИЯ ни подмина с 200, Сърбия всеки момент с 250, Македония до 3 г също. БМБ е пройлятие за което гласуваха 830 000 оли го ф ре на.
  • 8 Хихи

    26 1 Отговор
    Свободните държави вземат каквото си искат. Колониите- каквото им дадат.
  • 9 Българин

    22 3 Отговор
    Тъжно, но факт !

    Братята ни сърби са народ с достойнство, а нас нато ни превърна в турско-американски ибр'ци.
  • 10 Николай

    1 12 Отговор
    Сърбите по времето на Тито живееха и работеха на Запад дойде Милошевич и унищожи всичко,но неговия син беше мафиоз и завлякоха в Москва милиарди сега да духат супата от Кремъл
  • 11 БГ МАФИЯ В МС

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Милошевич":

    А ПЪК НИЕ ДЕТО МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА, НАЙ-ВЕЛИКОТО НИ ДОСТИЖЕНИЕ ПРИ РАЗБОЙКО Е ТРОЙНИЯ ЧУШКОПЕК СЪЗДАДЕН ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА ТОДОР ЖИВКОВ ПРЕДИ 40 ГОДИН ОТ ТОГАВА НЕ СМЕ МЪРДАЛИ НАПРЕД.
  • 12 Българин

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Не пиши под ника ми, турско-американски слуга!
  • 13 БАЯГАНЯ БОРИСОВ

    11 2 Отговор
    НА БАЛКАНСКИИ ПОЛУОСТРОВ НЯМА ПО ПРОСТИ ОТ НАС БЪЛГАРИТЕ. ТОВА СА ФАКТИТЕ ДРАГИ ЧУШКОПЕЦИ ОТ ГЕРБ.
  • 14 Антитрол

    16 1 Отговор

    До коментар #6 от "Милошевич":

    Да ама сърбите са по-добре от нас нищо че война имаше на тяхна територия. Защо ли западните компании правят фабрики в Сърбия а не в надупена България която е горд съюзник на НАТО и ЕС (разбирай краварска колония).

    На сърбите никой не им каза колко да са щастливи кокошките и колко да са криви краставиците и какви потоци да си строят и на кого да си дават златото и как да си купят стари самолети на най-високата цена в света но без въоръжение че да не стане сакатлък.

    Тъп народ сме

    Коментиран от #19

  • 15 стоян георгиев

    0 10 Отговор
    добра новина за българския ватник.след предлагане на кого ли не наи- сетне руските матионетки в сърбия ще произвеждат висококачествената руска ваксина .та дрогари еи къде е .с ладата за три четри часа и сте там.ще можете да си купите и кашкавал.

    Коментиран от #20

  • 16 Браво!Адмирации.

    6 0 Отговор
    А тука в мутроландия Тиквата " добре" защитава интересите и живота ни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    1 13 Отговор
    Сърбия е една мафиозка държава и заслужено е с Русия лика прилика

    Коментиран от #21

  • 19 Анте Павелич

    0 10 Отговор

    До коментар #14 от "Антитрол":

    Може ли да кажеш кои са тези големи западни компании и по какъв начин сърбите са по добре от нас като стандарт на живот ли ако да минималната заплата в Сърбия е 270 евра а тук е 300 евра средна заплата 515 евра тук е 570 евра къде точно са по добре

    Коментиран от #23, #28

  • 20 USA

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    И защо така бе соросоидче - за сърбите хубава ваксина а за нас само такава където предизвиква тромбози я на Астра я на Джонсън или пък още по зле на Пфайзер или Модерна.

    Решили сте да ни отвъдите българите - с най-голяма смъртност сме в света спрямо броя заразени, ваксини няма или ако има те са с по-голяма смъртност и от вируса. Намаляхме от 9 на 7 милиона и още напъвате - нещо много бързате.

    Коментиран от #24

  • 21 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Хайде пак си пиши под ник "ганьо", турче!
  • 22 Българин

    1 6 Отговор
    Руснак крадец лъжец като Милошевич и рода му и резултатите са налице
  • 23 Антитрол

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Анте Павелич":

    Тролчета мили колко пъти да ви обяснявам че не е важно каква ти е заплатата а какво можеш да си купиш с нея. Има едно нещо наречено потребителска кошница но едва ли сте чували такива неща.

    Коментиран от #27, #33

  • 24 стоян георгиев

    0 7 Отговор

    До коментар #20 от "USA":

    така е дрогар.в ладата като тече масло махат лампичата за масло и готово.спира да тече нали дрогар.в русия ваксината е същата като астра зенека,но от нея няма проблеми като панелния блок и мосвича.гадните мерцедеси обаче дават само дефектинали дрогар.хахахаха!та еи къде е сърбия отиваш с ладата вземи и кашкавал.западняците са глупави хора нещат спутник дето е толкова хубав.хохохоххохо,хахахаха!тия глупави западняци дето само мерцедеси могат да правят и да вземат по 20000 лева на месец.и си сложи каскета като минаваш границата сърбите много харесват такива като теб,особено сръбските полицаи!намаляваме дрогар щото много добре ни научиха през комунизма.на импотентност и мързел.сега в безвремието ситуацията става тотално неконтролируема.хубавите качестени хора сбират багажа и изчезват и тук оставате само умните ама дето все не ви върви.та бегаи за сърбия и си вземи каскета да не забравиш!

    Коментиран от #29

  • 25 45867

    0 3 Отговор
    вода, лимонтозо и боя за яйца- без никакви странични ефекти.
    :)
  • 26 Сръб

    1 1 Отговор
    Купихме лиценза на Ладата и я почваме ,дерзайте камаради
  • 27 стоян георгиев

    0 9 Отговор

    До коментар #23 от "Антитрол":

    в сърбия потребителската кошница е много по празна от нашата.справка паритета на покупателните възможности.там има нещо обаче което тук го няма.националните предатели в руска полза.та тва е голям коз за сърбите и ако малко сведат националистическите си комплекси ще се оправят наистина по-бързо от нас след влизането си в ес.тук каскетите сте изключително много,а там такива няма.
  • 28 El pendejo cabrón

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Анте Павелич":

    Веднага ти отговарям, въпреки че въпросът не е към мен. Имат завод на Фиат, завод на БМВ за части и в момента мисля, че се изгражда завод на Континентал. За тези се сещам на първо четене, без да се замислям. Като за страна която беше срината от бомби и не е в ЕС, мисля че се справят що-годе добре. Освен това там цените на някои хранителни стоки са по-ниски от тези в България. И също така имат по-добра съдебна с-ма от тази в България.

    Коментиран от #34

  • 29 USA

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Е добре де нали се борехме против социализма за да има пазарна икономика, свободна конкуренция и да имаме избор а не само лади и москвичи.

    И какво стана пак няма избор - защо така бе соросоидче. Преди едните господари ни казваха само лади и москвичи сега новите господари ни казват само Астра или Джонсън.

    И каква е разликата - защо се борихме против стария строй.

    Коментиран от #30, #32

  • 30 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #29 от "USA":

    дрогарю,добре е да познаваш законите на страната и тези на европа.спутник както и лада може спокоикоино да се продават у нас след като изпълнят определени критерии.лада го прави и се продава спутник не ги изпълнява и затова все още го няма на пазара.основния проблем с регистрацията на спутник е медицинска документация която руснаците бавят или въобще нямат.така че проблема е при тях.само обаче да ти кажа в русия народа неще спутник както неще и лада и иска западни ваксини както иска западни телфони,дрехи,коли,курорти...та вие ще сте единствените ваксинирани със спутника.на човек дето иска лада няма как да му се откаже все пак болните са с предимство.надявам се да си ме разбрал ама не вярвам!
  • 31 Иван Попов

    1 2 Отговор
    Много русороби много
  • 32 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "USA":

    от българската граница почти до белград няма ни едно работещо предприяти.тва че направиха два три завода не значи много.имат с около 20% по-нисък вътрешен продукт от нас на заба потребителската кошница демек сметнат през цените.освен това имат много висока безработица спрямо нас и нямат възможност да бачкат с техните документи по европа.освен това ограбиха цялата югославска федерация при разпада и.всичките пари бяха в централите на банките в белград.имат и трдиционни пазари в бившите съюзни републики.бомбандировките на нато не им причиниха кои знае кви щети.използват ги основно за извинение.неко обаче си спомним къде пред нас бяха да речем през 1997 или през 1990.сърбите регресираха и сега са след нас и като територия,останаха даже и без море.само разни еи такива патриоти като теб им вдигат акциите.тва са комплекси от времето като си им целувал ..за.
  • 33 Анте Павелич

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Антитрол":

    Шумадийско лай...о трол ще викаш на детето си
  • 34 Анте Павелич

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "El pendejo cabrón":

    Благодаря за информацията държах да го прочета от оня шумадийски лизач ама той горкия от къде да знае
  • 35 Павел Пенев

    1 0 Отговор
    Браво на сърбите.Бойко успя да ги уреди за сметка на България, тъй като сме солидарни на евроатлантическите ценности.
  • 36 Даскал

    3 0 Отговор
    Нищо ново, народ с топки.
    Този народ начело с Тито, армията станаха партизани и направиха Хитлер да си говори сам.
    Този народ каза на Сталин: спокойно почеши коня.
    Този народ сам се е освободил от Османците.
    И сега е на правилния път вижда бъдещето, до три години светът ще бъде разделен на валутни зони, къде ще бъдем ние ???
    С запада нямаме нищо общо, нашето място там е да мием чиниите, а по угледните да разхлабват жилата.

    Коментиран от #37

  • 37 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Даскал":

    я първо провери от кои народ е тито преди да се правиш на даскал.освободили се сами от османците?????хахахах,хохохохохо!тия сръбски рекламни филми бе!та не си слагаи даскал като ник.компрометираш учителите!само ще ти кажа че ние за македония се бихме 40 години с абсолютно целия свят,а те го дадоха косово за десетина дена.ние загубихме близо милон човека за македония те за косово около 1000.та вземете си учете историята и не само своята даскале,преди да я обяснявате на други.лошото е че комунизма при нас беше много по-отровен от техния и тва се вижда .
  • 38 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЗА НЕЗНАЕЩИТЕ :---РУСИЯ ДО УРАЛ Е ЕВРОПА ---ПА И ДО БОСВФОРА СМЕ ЕВРОПА , НО СЪРБИЯ НЕ Е В ЕС !!!!!!!!!!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.