15 Април, 2021 15:40 2 738 23

Ваксинирането носи много по-малък риск от кръвни съсиреци, отколкото COVID-19

  • ваксини-
  • коронавирус-
  • оксфорд-
  • пандемия

Анализът се основава на данни от реалния свят, събирани от глобалната мрежа за здравни изследвания

Изследване на изследователи от Оксфордския университет в Англия предполага, че рисковете от възникване на опасни, редки кръвни съсиреци в мозъка са много по-високи при тези, които се заразяват с COVID-19, отколкото при тези, които се имунизират или с ваксината на AstraZeneca, или с ваксините, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna, предаде БНР.

Изследователи от Оксфордския университет проведоха проучване, което установи, че честотата на поява на церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) или кръвни съсиреци при тези, получили коронавирусните ваксини, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna Inc., е подобна на тази при хората, които са получили ваксината AstraZeneca, съобщи CBS News в четвъртък. Проучването показва, че около 4 на всеки 1 милион души, които са получили ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna, са имали кръвни съсиреци, докато при AstraZeneca броят е 5 на 1 милион.

Освен това, проучването на Оксфордския университет показа, че тези, които са били заразени с COVID-19, са имали 95 пъти по-висок риск да получат кръвни съсиреци от тези, които не са били заразени с коронавируса. Това предполага, че ваксините все още са много по-малко рискови от самото заразяване с коронавируса, когато става въпрос за CVST, като вероятността е десет пъти по-малка подобни кръвни съсиреци да се появят при хора, ваксинирани с Pfizer и Moderna и осем пъти по-малка при ваксинация с препарата на AstraZeneca, отколкото при хората, които са се заразили с COVID-19.

Анализът на Оксфордския университет се основава на данни от реалния свят, събирани от глобалната мрежа за здравни изследвания TriNetX и европейските агенции, като е включена информация за стотици хиляди хора, които или са били заразени с COVID-19, или са били имунизирани с ваксините на AstraZeneca, Pfizer или Moderna. Повечето данни за ваксинираните с иРНК ваксините (на Pfizer и Moderna) са от САЩ, докато данните за ваксинираните с AstraZeneca в това проучване идват до голяма степен от европейските програми за масова ваксинация.

Изследването на Оксфордския университет изглеждат в противоречие с по-ранни изявления от компанията Moderna, според които данни за ваксината на компанията, която се прилага в световен мащаб, не показват "връзка с тромбоза на мозъчните венозни синуси (CVST) или тромботични събития", известна като кръвни съсиреци. Това проучване изглежда в противоречие и с изявление на главния медицински съветник на САЩ д-р Антъни Фаучи, който отбеляза, че "няма червени знамена" при използването на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами тогава

    46 1 Отговор
    Компаниите производители да носят съдебна отговорност при настъпили усложнения или смърт.

    Коментиран от #6

  • 2 Е нема що

    46 3 Отговор
    Тези, които умряха от АстраЗенека можеха да са живи и да преживеят Ковид19.
  • 3 Опа

    42 3 Отговор
    Пропагандата не спира, вече всячески се опитват да оправдаят генната си терапия с тея експериментални ваксини.
  • 4 За ВСЕКИ ПОЧИНАЛ ТРЯА ДА ИМА

    28 2 Отговор
    Статистика бил ли е с ваксина и коя...

    Коментиран от #15

  • 5 по правило

    35 2 Отговор
    Което сам си направи човек и дявола не може му го направи.Вярно е че ваксините са спасили доста животи но също така е вярно и че много хора са си отишли от тоя свят пак заради тях.За последното,разбира се не статистика не се води,тъй като търговията с човешкото здраве е доста доходна търговия.
  • 6 Диверсант

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ами тогава":

    На мене ми е трудно да се ориентирам кои са със съсирени мозъци. Мисирки, политици, доктори трафиканти, тролове, глобалисти либерали.. Объркан съм.. НЯМА ДА СЕ ВСКСИНИРАМ. Ясно......Рекламата издиша, като шотландска гайда

    Коментиран от #8

  • 7 Ехааааа

    20 4 Отговор
    Значи тоя пуст Ковид вече ще причинява и тромби само и само за да се скрият "ефектите" от ваксините. Очаквам с нетърпение кога ще почне да причинява рак та да се успокоим, че друго освен корона няма. А пък ако стане виновник и за ПТП-та и пожарите можем да разпуснем КАТ и пожарните и лекарите да ги поемат.

    Коментиран от #13

  • 8 Дани

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "Диверсант":

    То това не е реклама а направо жалък зов за помощ, защото кампанията не донесе желаните резултати.
  • 9 Бай Шиле

    17 2 Отговор
    Няма страшно братя! Pfizer вече са измислили ваксина против ваксината на Astra.
  • 10 Псевдоним

    19 2 Отговор
    Ваксината обаче е по-нахална от вируса.
  • 11 мислещ

    22 2 Отговор
    А защо тогава сайтът на английското правителство в прав текст посочва, че 70% от хоспитализираните през "третата вълна" са с получени 2 дози "ваксина"?
  • 12 Санитар

    15 2 Отговор
    Целият този напън беше да възкресят грипните ваксини,защото от 10 години не вървят просто желаещите намаляваха драстично а това е бизнес в който работят много хора.Ковид съществува от много време или поне от времето на неговото откриване.Разликата между грипните и ковид ваксините е на хартия.Грипа е в пъти по-опасен или беше,защото повечето бяха изградили имунитет,който с ваксините ще бъде контролиран в грешната насока.Това е по мои лични наблюдения и анализиОсвен паниката друго различно не се случва в болниците.Интензивните отделения винаги са били натоварени и без ковид
  • 13 И това

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ехааааа":

    ще стане, че и други "ефекти" ще има. На някои и крила може да им покарат, на други хриле и т.т., само да можем да дочакаме . Божкейиии, колко е изтрещял този свят. А като е толкова "полезна" тази ГМО бъркоч, защо карате хората да се подписват преди това?! Няма да разреша да си правят гаври с мен. Скоро ще има нов Нюрнбергски процес, но много по - мащабен и за много по - драстични престъпления.
  • 14 Sieg

    10 1 Отговор
    Повечето починали от covid са били с дихателна недостатъчност, а не са починали от кръвни съсиреци. Или медиите или учените вредят на обществото с невярна информация.

    Коментиран от #16

  • 15 СЗО

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "За ВСЕКИ ПОЧИНАЛ ТРЯА ДА ИМА":

    Ай , сакън! Ще ни провалиш проекта !!
  • 16 Както

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Sieg":

    и "след първа игла".
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ivan

    5 1 Отговор
    пълни глупости,то сега се говори за тромбози,ама те имат и много други страни4ни ефекти,да не говорим ,4е новите 6тамове няма да се влиаят от ваксините и ваксинираните 6те имат проблеми с имунната система сре6то новите 6тамове о6те през есента и зимата,заведени са колективни искове в десетки страни заради тези измислени ваксини и вси4ко свързано с ковид процедурите,най интересно 6те е делото в Германия,едни от най добрите им лекари и у4ени са завели делото
  • 19 васил

    3 1 Отговор
    с тая пропаганда в полза на "ваксините", ми заприличват на гербер на трибуна
  • 20 Гост

    3 1 Отговор
    Цитат: “ Изследване на изследователи от Оксфордския университет в Англия ПРЕДПОЛАГА, че рисковете от възникване на опасни, редки кръвни съсиреци в мозъка са много по-високи при тези, които се заразяват с COVID-19, отколкото при тези, които се имунизират или с ваксината на AstraZeneca, или с ваксините, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna, предаде БНР.” - Ключовата думичка е ПРЕСПОЛАГА!!!! И защо тъ.по.то Миме го пише като твърдение?!?!? Отговора се съдържа във въпроса!!!
  • 21 Няма компромис

    3 1 Отговор
    Като отпадне неибходимостта от подписване на информативно съгласие при ваксинацията, тогава ще си помисля дали да се ваксинирам.
  • 22 Гост

    2 1 Отговор
    Ама ВЕрно ли бе? Ако е така, от какъв зор да се боцкам, като изкарах Ковид и се разминах без съсиреци!? За какво да рискувам, като имам антитела, вероятно и клетъчен имунитет и да си слагам зорлем ваксина да играя на "тото" с живота си!?
  • 23 Просветен илюминат

    3 1 Отговор
    Не случайно са казали преди време:
    -На лъжата са къси краката.
    Прекалено много противоречия и безуспешни опити да се лъжат хората,но има и такива,които се връзват и вярват
    А да вярваш в нещо има голяма сила.
    Хората са различни и за това заболяват от различни болести.
    По време на грипа,а и сега как има един болен вкъщи,а другите не боледуват?
    Комшията ми беше болен,но приятелката му не.
    Сериозен е натиска и ще бъдем на какво ли не още свидетели защото всеки само си кара по старому.
    Интересно ми е докторите колко време ще издържат?
Новини по държави: