15 Април, 2021 17:20 3 425 12

Спирането на „Северен поток 2“ ще повиши напрежението между Украйна и Русия

  • северен поток 2-
  • германия-
  • газопровод-
  • украйна-
  • русия-
  • хайко маас

САЩ, Украйна и балтийските страни активно се противопоставят на изграждането на газопровода

Спирането на „Северен поток 2“ ще повиши напрежението между Украйна и Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Спирането на изграждането на газопровода "Северен поток 2" като средство за натиск върху Русия с цел да изтегли войските си от границата с Украйна ще има по-скоро обратният ефект и ще доведе до ескалация на напрежението между Кремъл и Киев, заяви германският външен Хайко Маас в интервю за телевизия АРД, предаде bTV.

Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Джо Байдън са провели телефонен разговор в сряда за ситуацията в Украйна и призоваха Москва да се оттегли своите войски от границата. Маас също отправи такъв призив към Русия, пише "Дойче веле". „Важно е Украйна да е сигурна в нашата солидарност и да се отправи предупреждение към Кремъл срещу предприемането на инвазия. ЕС, НАТО, Г-7 и международната общност заявиха това ясно. Москва също няма интерес да възпламенява военните действия“, заяви Маас.

В момента на руско-украинската граница има най-голямото струпване на войски от 2014 г. насам. Съобщения за движението на руски войски към границата с Украйна се появиха в началото на април. Киев обвини Москва, че е разположила над 80 000 войници на украинските граници и в анексирания Крим. Редица висши служители в САЩ и Европейския съюз вече изразиха загриженост относно тази ситуация. Украинският президент Владимир Зеленски призова САЩ да помогнат за отблъскване на руската агресия. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обясни концентрацията на военнослужещите в тези райони с „контролни проверки“.

Работите по полагане на тръби за „Северен поток 2“ бяха възобновени през декември 2020 г. след едногодишно прекъсване, но скоро отново бе спряно заради протести на еколози срещу неговото изграждане. Като цяло проектът е завършен приблизително на 95%. САЩ, Украйна и балтийските страни активно се противопоставят на изграждането на газопровода, страхувайки се от увеличаване на влиянието на Русия на европейския енергиен пазар. Вашингтон включи кораба за полагане на тръби "Фортуна" и неговия собственик, компанията, в два санкционни списъка. В същото време германското правителство подкрепя „Северен поток 2“, въпреки че в страната има много негови критици. Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер обяви възможността за въвеждане на мораториум върху завършването на противоречивия проект.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    41 8 Отговор
    Ако спрът СП,Русия веднага ще атакува украинците,и Украйна ще спре да съществува.
  • 2 ТаУмВзе

    45 8 Отговор
    Знам как да изкарам мечката, не знам как да я върна. Бисмарк. И как по точно ще се Спре Северен поток 2? Германистан да избучи фалит ли. Хахха
  • 3 Хахаха..

    34 3 Отговор
    Късно е,чада,Мандалото хлопна.Цунами с насрещен вентилатор не се спира..
  • 4 смешковци

    51 2 Отговор
    Ами нападайте тогава Русия и мача да свършва ! Нали НАТО е с вас !!!!
  • 5 дедо Герчо

    39 3 Отговор
    СПРЕТЕ ИМ НА ТИЯ ГАЗА ТОТАЛНО И ДА ГИ ВИДИМ....ХЪХЪХЪ...
  • 6 В.В.П.

    22 1 Отговор
    Има критика,има и подръжка,..ъъъъ...Много е лошо ,ще нападне Укрите,Ама ,беее,,Не...Санкциите..Алаа,бала..Бла Бла..Ако не спрем е лошо,ако го спрем още по лошо...Изгоря Украйна...Цирк..!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Горбачов Елцинов

    27 1 Отговор
    Германия и Русия правят енергиен бизнес против интересите на САЩ. На територията на Германия все още има военни бази на победителките от ВСВ, Англия и САЩ! Как ще завърши търговският спор? Не е ясно! Не трябваше Русия да изтегля войските си от ГДР, сега ще е трудно да я чуят какво говори!
  • 9 БПФ

    39 1 Отговор
    Факти: за вас СП 2 все на 95% ли си стои? Защото фактите са съвсем различни - "Фортуна" полага тръби всеки ден и е само на 8 километра вече от германски териториални води, в които ще навлезе още в рамките на този месец. И е много странно как така руският газ по СП 2 щял да увеличи "зависимостта от Русия", а руският газ, минаващ през украйна - (според балтийските мишки и полша) НЕ създава същата зависимост?
    Иначе, да - Германия може да се откаже от СП 2 и напълно, стига да плати неустойки на Газпром и партньорите му, сред които и две немски компании. Германия може да се откаже и напълно от руски газ. Въпросът е, какво ще прави после? Урoдливата министърка на отбраната на Германия ще се изправи ли тогава пред германският народ и пред германския бизнес, за да му обясни защо са на тъмно и студено и без енергия? Защото в момента газохранилищата и в Германия и в цяла Европа са на критичния минимум !!!
    Мислите, че ще навредите на Русия ли? Бълха я ухапала - приходите и от Газпром общо са 4-5 милиарда на година, ама 2/3 от продажбите на Газпром са на вътрешния пазар и тоя дял дори расте. Само че спирането на руския газ ще срине германската енергетика (и не само германската) за броени седмици !!!

    Защо не напишете нещо за откритите пиратски действия, които полската гнус опитва срещу строителството на газопровода?

    Коментиран от #12

  • 10 КОНТРАТА

    12 2 Отговор
    Кравешки Gnigi vs Руската Федерация!!!
  • 11 Kcanba

    8 1 Отговор
    Скоро няма да има бандерия, а напрежението ще остане???
  • 12 барчо

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "БПФ":

    Е как да напишат, като ще ги санкционират. Гледах полската лодка дето искаше да се бутне директно в тръбата. Капитана зяеше, че нищо не работело, нито руля, нито можел да изключи двигателите, нито да дръпне назад. Направо жалка история. Само че руснаците го блокираха с по-голям кораб и предпазиха тръбата. Много интересно как пък всичко на тая полска лодка всичко блокирало и точно когато е насочена към тръбата с пълна скорост!!!! И интересно, че нито една медия не го спомена дори ей така като интересна вест.
Новини по държави: