Last news in Fakti

16 Април, 2021 15:42 5 554 32

Проверка на фактите: колко ефективна е руската ваксина "Спутник V"?

  • спутник v-
  • русия-
  • ваксина-
  • руска ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • владимир путин

Путин смята руската ваксина "Спутник V" за "най-добрата в света", а руските медии я обявяват за експортен шлагер

Проверка на фактите: колко ефективна е руската ваксина "Спутник V"? - 1
Снимка: Shutterstock

Каква ваксина е "Спутник V"?

Препаратът Gam-COVID-Vac Lyo бе разработен в Московския институт по епидемиология и микробиология "Гамалея", който се финансира от държавния руски Фонд за преки инвестиции. Става дума за векторна ваксина, каквито са и препаратите на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Векторните ваксини са по-лесни за употреба, защото могат да се съхраняват в обикновен хладилник. Всички векторни ваксини използват безвреден вирус-носител, с чиято помощ в организма се внасят елементи от генома на Sars-CoV-2. Организмът после разпознава чуждия генетичен материал и си създава антитела. Необикновеното при "Спутник V" е това, че за първата и втората доза се използват два различни човешки аденовируса - първо rAd26, който използва и ваксината на Johnson&Johnson, а след това - rAd5. Тази комбинация е направена с цел да се предотврати възможността евентуално наличният отпреди имунитет към първия векторен вирус да бъде неутрализиран. В противен случай и втората доза от препарата не би предизвикала очаквания ефект.

Колко ефективна е "Спутник V"?

Принципно погледнато, употребата на два различни вектора обещава по-висока ефективност на препарата. AstraZeneca и Johnson & Johnson, които използват само един вектор, имат ефективност съответно от 76% и и 85,4%. Каква е ефективността на "Спутник V" не може да се каже със сигурност, тъй като Русия все още не е предала ключовите изходни данни за проверка от независим орган. През септември 2020 резултатите от фаза I/II на изпитанията бяха публикувани в британското списание "The Lancet". Според тях ваксината предизвиква силна имунна реакция и няма тежки странични ефекти. В научните среди обаче това съобщение бе посрещнато със скептицизъм поради малкия брой на участниците в тестваната група - едва по 38 души. Някои изследователи от Европа, САЩ и Канада дори обвиниха руснаците в манипулации на данни.

На 2 февруари 2021 руските учени повторно публикуваха в "The Lancet" данни от междинен анализ на резултатите от фаза III на изпитания, но този път вече с 18 000 доброволци, на които са били инжектирани две дози през три седмици. Ефективността, според студията, е от 91,6%. При нито един от участниците не са настъпили тежки усложнения. Руснаците твърдят, че тяхната ваксина е ефективна срещу британската и срещу южноафриканската мутации. Но и новите резултати все още не са потвърдени от независима оценка.

Кои са известните рискове?

След информация за предполагаеми четири смъртни случая и шест тежки усложнения след ваксиниране със "Спутник V", руската служба "Росздравнадзор" отрече да има пряка връзка с ваксината. Действителните рискове засега остават до голяма степен неизвестни, тъй като предоставените от Русия данни на ЕМА са недостатъчни. Официално дотук са регистрирани единствено типичните реакции след ваксиниране - като настинка, кожно зачервяване и болка на мястото на убождането с иглата, главоболие и умора.

Ще допуснат ли "Спутник V" скоро и в ЕС?

Интересът към руската ваксина напоследък нарасна сериозно, но в ЕС тя ще влезе в употреба, само ако бъде одобрена от Европейската служба за контрол над лекарствата ЕМА. Има обаче и държави, които са си подсигурили количества въз основа на двустранни договори - като Словакия, Унгария, а и германската провинция Бавария. По изчисления на ДВ, общият брой на страните по света, които залагат на руската ваксина, е поне 60. Ето и някои от тях: Индия, Мексико, Аржентина, Иран, Шри Ланка, Сърбия.

Автори: Александър Фройнд, Инес Айзеле


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    19 15 Отговор
    И нека пак воят ли мученето започне пак, ама аз никаква няма да си бия
  • 2 въх

    46 10 Отговор
    аха, дойче веле, това ми стига
  • 3 ХОЛИВУД БРАТ НА МОСФИЛМ

    15 98 Отговор
    КОЛКОТО ГА ГА РИН Е „ЛЕТЯЛ” В КОСМОСА ТОЛКОВА В РУСКАТА „ВАКСИНА ПЪТНИК ”ИМА ВАКСИНА....

    Коментиран от #26

  • 4 хъхъ

    50 8 Отговор
    Точно на "проверката" на Дойче веле ще вярвам, да...
  • 5 Доктор

    39 8 Отговор
    Супер е най-доброто -те тръгнали да я проверяват-не е като останалите комерсиална дето малко се мре от нея!
  • 6 xaxaxaxaxaxa

    13 12 Отговор
    И е време отново да се посмеем с тиквопитеците-експерти-антиваксъри-рептилолози-кемтрейл специалисти ...

    Не случайно повече от 10 години си имат Тиква за министър-председател.
  • 7 Тиква

    35 9 Отговор
    Дойче Веле, пак цвъкате за пореден път неверни неща. Само си вижте смехорията за тези 38 души. Безплодна статия за триене директно!

    Коментиран от #28

  • 8 ПУТИН

    12 29 Отговор
    ДА Я ВНЕСАТ ТУК ЗА БСП И ДПС! КОЙТО ГО ЧИПИРАТ С НЕЯ СТАВА КАТО ВЕФ И ЛОВИ ВСИЧКИ СТАНЦИИ!

    Коментиран от #24

  • 9 Лейка

    35 2 Отговор
    Защо не пишете в колко страни и от кога се бие тази ваксина и какви са отзивите? Лесно е да сте неуки и да драскате статии за нищо!
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    21 2 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ - БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР В НЕМСКА БОЛНИЦА БАВАРИЯ ..... МИ КАЗА ЧЕ ЛЕКАРИТЕ В ДОЙЧЛАНДА И САМИЯ ТОЙ НЕ ИСКАТ ДА СИ ЛАГАТ ВАКСИНИ
    ........
    НИЕ ИМИГРАНТИТЕ , ЗА РАЗЛИКА ОТ ГЕРМАНЦИТЕ ГОВОРИМ И БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДИ ЕЗИЦИ
  • 11 Резюме

    29 4 Отговор
    И к'во излезе? Най-добре изпитаните ваксини предизвикаха най-много тромби в мозъка? И сега цял свят търси руската. ТцТц.
  • 12 ДжафДжаф

    35 2 Отговор
    Като не вярват на руснаците па да ходят да питат в Аржентина, Унгария, Сърбия, Иран, Мексико....... Въобще има един куп държави, където до момента са инжектирани по няколко стотин хиляди! Русия може и да крие умрелите, но кво да кажем за всички останали, включително Сев.Македония, Черна гора, че и Сан марино! Въобще....Хем ги боли, хем ги сърби....Фризерите са тамън 4 пъти по-скъпи, а към момента съобщенията за смъртни случаи са за няколко стотин, ако не и повече. Не съм чул от ЕМА да са ходили да проверяват заводите на Астра Зенека в Индия, ама тия искали да проверяват руските заводи. После защо се получавали тромби и булките в детеродна възраст умирали....Ми то остави циганин да ти прави ваксините пък после олеле майко...
  • 13 Димитров

    32 4 Отговор
    Разликата между рускатя и другите векторни ваксини е във филтрацията,много по.добра филтра;ция има руската и затова няма никакви лоши последици,даже има оферта към другите за помощ.

    Коментиран от #18, #23

  • 14 бериа

    4 10 Отговор
    да бе на Ленин са били и сега ще праши нова революциа
  • 15 миш

    8 1 Отговор
    Абе,друго си е Астрата,убавиня.Ората се вият по 1 седмица на опашка и нещат да си одат у них,само да се боцнат с Астра-европейска работа,ша знаиш.
  • 16 USA

    25 1 Отговор
    "Но и новите резултати все още не са потвърдени от независима оценка."

    Така ли бе дойчовци - а на коя от западните ваксини резултатите са потвърдени от независима оценка - или те убиват по-демократично някак.

    "Русия все още не е предала ключовите изходни данни за проверка от независим орган."

    Пак да попитам - кой е този независим орган на който одобрените от ЕМА ваксини са предали ключови изходни данни за проверка и кога е станало това. Къде са протоколите или заключенията от тези проверки.


    Повече от ясно е че няма да допуснете никакви други ваксини освен ако не са от "правилните" производители. Нищо че едните правят тромбози и хората мрат а другите май изобщо не предпазват от заразяване ама струват скъпо.

    И защо ли цената на ваксините е тайна.

    Коментиран от #21

  • 17 седящият бик

    8 0 Отговор
    тия пак последна инстанция!
    ве, докога недобронамерени към територията издания, подхранвани и контролирани отвъд голямата локва, ще ни дават наклон?
    у лево!
    p.s. цензорите, ако речете да изтриете това, попитайте себе си - кое в поста не е верно?
  • 18 Правилно

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "Димитров":

    точно това вчера каза в интервю Александър Гинцбург. Браво един който е в час и гледа и слуша внимателно. Поздравления.
  • 19 DW-пропаганден машинен

    18 0 Отговор
    Поредната помия от DW, целяща единствено да внуши "приравняване" на провалилите се западни векторни ваксини, към руската с цел да я подкопаят. Статията е кокошки, коментират орли и им дават акъл, как да летят!
  • 20 mi6osp

    18 0 Отговор
    Република Корея оцени качествата на Спутник V и сключи договор да произведе от 1 август до края на 2021г. 650 000 000 дози от тази ваксина.
  • 21 И5зключително

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "USA":

    точен коментар. Браво колега мислим по един и същ начин,чели сме и слушали правилните хора. Жалко,че такива сме малко.
  • 22 За Русия

    19 2 Отговор
    Да живее братска Русия! Вечна дружба!
  • 23 Хахаха

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "Димитров":

    Гинзбург предложи да помогне в пречистването на ваксините, които тук ни бият. Но, явно, предпочитат тук хората да страдат, жтколкото да се поучат от Русия.
  • 24 пикльо

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "ПУТИН":

    Аз съм ваксиниран с 2-ти в Москва от 5месеца!Добре съм!
  • 25 Другаря Христов е руски патриот

    0 8 Отговор
    Всички русофилистици са ваксинирани отдавна с кремълската директно в главите
  • 26 тъпо парче

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХОЛИВУД БРАТ НА МОСФИЛМ":

    Гагарин е летял и е документирано официално дори и от американските ВВС, ама янките дали са кацнали ма Лната е спорно,както и дали ти си чел повече от една книжка!
  • 27 DW=пропаганда

    4 0 Отговор
    Дойче Зелето съчинили материал за РУСКАТА ваксина!?Аре нема нужда. Изобщо и думичка не съм чел след заглавието, защото съм 1000% убеден, че ще я изкарат най-неефективната ваксина. А дефакто тя е най-ефективната, а и най-важното - без странични или (умишлено) скрити ефекти (дефекти).Всички до един от DW са за съд и присъди за ежедневно разпостранение на лъжлива информация (дезинформация) и грубо манипулиране на общественото мнение! Всички поименно!
  • 28 Казуар

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тиква":

    Русоид, Путин одобри ваксината през месец август миналата година като беше изпитана върху няколко десетки души. А ваксинацията с нея започна след три месеца.
  • 29 Руснак

    2 0 Отговор
    Само ако има водка в нея,ще се ваксинирам...
  • 30 Груьо

    2 0 Отговор
    РУСКАТА ВАКСИНА Е НАЙ-ДОБРАТА,ТОВА ГО ПРИЗНАВАТ И АМЕРИКАНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ.ФАКТ.ДРУГОТО КОЕТО ПИШАТ ДРАСКАЧИТЕ СА ГЛУПОСТИ, ЗА КОЙТО НЯКОЙ ИМ ПЛАЩА.ВСИЧКО Е ПОЛИТИКА И НАЙ-ВЕЧЕ ПАРИ.

    Коментиран от #31

  • 31 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Груьо":

    никои не го е признал щото няма инфо за нея.в русия обаче я нещат за разлика от такива като теб. в русия ваксинирането спря въпреки напъните на властите.те явно чакат друга ваксина ако може да не е руска!руската ваксина е по старата традиционна технология квато е астрата и тая на джонсън.рисковете там са видни.
  • 32 SU 57

    0 0 Отговор
    Сан Марино се ваксинира със СПУТНИК - V. Един проблем да имаше даже и всезнаещата и всевиждащата ''Deutsche Wele ''щеше услужливо да ни е информирала...