Last news in Fakti

16 Април, 2021 18:06 1 249 5

Атомната индустрия трябва да промени начина си на комуникация

  • атомна енергетика-
  • аец-
  • комуникация-
  • оон-
  • атомни централи-
  • енергетика

Положителните факти за ядрената енергия се губят в недоброто им комуникиране

Атомната индустрия трябва да промени начина си на комуникация - 1
Снимка: Shutterstock

Атомната индустрия твърде дълго игра пасивна роля в дебатите, които определят как нейната технология се възприема от обществеността, но глобалната климатична криза изисква активна комуникация за многобройните ѝ предимства. Това обяви по време на международна конференция изпълнителният директор на изследователската група Think Atom Раули Партанен. Според него положителните факти за ядрената енергия се губят в недоброто им комуникиране и това трябва да се промени.

Позовавайки се на специален доклад, публикуван през октомври 2018 г. от Междуправителствената група на ООН по изменението на климата (IPCC), той посочи, че едно сериозно увеличение на използването на ядрена енергия ще помогне да се поддържа глобалното затопляне под 1,5 градуса. По думите му трябва да бъде ясно, че целта за нулеви емисии до 2050 година изисква „всички на борда“ за постигането ѝ.

„Като се има предвид, че през последните 30 години действията, свързани с климата постоянно увеличават парниковите емисиите, ние вървим в грешната посока и може би дори с ускорени темпове“, посочи още Партанен. Той е категоричен, че заради това в световен мащаб капацитетът на атомната индустрия трябва да увеличи „в пъти“.

Атомната индустрия трябва да започне да говори публично за „мисията си за разрастване“, т.е. не само да продължи да декарбонизира електроенергийния сектор, но да засегне и отоплението, и процеса на индустриализация. Това включва производството на милиони тонове синтетични горива и чист водород, необходими за декарбонизиране на тежкотоварния транспорт и авиацията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    4 0 Отговор
    След 2050 на всеки биоотпадък ходещ на два крака и ядящ ГМО мутирали храни ще му бъде монтиран измервателен уред ,който ще отчита изхвърлените газове в атмосферата .Пър*диш ама те чака глоба за парниковите газове.
  • 2 Госあ

    5 3 Отговор
    Не знам какво се има предвид под комуникация, след като цифрите говорят. А те са : 50% по малко въглероден диоксид на киловатчас за АЕЦ сравнение със соларите. Простолюдието да комуникират за новите парчета на риана и курса на долара
  • 3 GnG

    4 2 Отговор
    Вcички бългaрcки aдминиcтрaтoри, кoитo cлoжихa прът в кoлeлaтa нa бългaрcкaтa ядрeнa eнeргeтикa, трябвa дa бъдaт пoдвeдeни пoд cъдeбнa oтгoвoрнocт, зa дeйcтвия или бeздeйcтвия прoтив държaвaтa и нaциятa !
  • 4 Мнение

    7 3 Отговор
    И оон-то е рупор на глобалистите сатанисти. Между другото - те се финансират от тях. А който плаща, той поръчва музиката. При спазване на мерките за безопастност, няма по - чиста и евтина енергия от атомната. И защо щатите в момента строят нови атомни електроцентрали?

    Коментиран от #5

  • 5 Загробването

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    На АЕЦ в Чернобил много евтино, казваш и колко години още, ще се трошат пари😩! На тридесет километра около Козлодуй много рак, бе! Колко стотици години е разпада на ядреното гориво?