17 Април, 2021 15:51 3 353 5

Държава освободи над 23 000 затворници

  • мианма-
  • затворници-
  • освобождаване-
  • нова година-
  • честване

Днес е първият ден от миаманската Нова година

Държава освободи над 23 000 затворници - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Хунтата в Мианма освободи днес 23 184-ма души от затворите в страната по силата на обявена по случай миаманската Нова година амнистия. Сред амнистираните едва ли има много от продемократичните активисти, задържани след военния преврат на 1 февруари, уточняват световните агенции.

Днес е първият ден от традиционната Нова година в страната и последният от петдневни празненства, които обикновено включват посещения в будистките храмове и улични тържества.

Борците за демокрация призоваха хората да прекратят празнуването и да се съсредоточат върху кампанията за възстановяване на демокрацията, след като военните свалиха от власт избраното правителство на носителката на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи.

По данни на Асоциация за подпомагане на политическите затворници в Мианма освен Су Чжи по време и след преврата са били арестувани още 3140 души.

Говорител на Управлението на затворите каза, че повечето от амнистираните са се намирали в затвора преди 1 февруари, но има и такива, които са били пратени там след това. Запитан от Ройтерс дали сред освободените има хора, задържани във връзка с протестите срещу хунтата, говорителят отговори, че не разполага с подробности.

Водачът на хунтата в Мианма генерал Мин Аун Хлайн ще участва в специалната среща на върха на АСЕАН, насрочена идната седмица в индонезийската столица Джакарта. Това съобщи днес тайландското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

"Редица лидери потвърдиха, че ще присъстват, включително МАХ (Мин Аун Хлайн) от Мианма", каза пред журналисти говорителят на ведомството Тани Санграт.

Десетте членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) ще обсъдят на 24 април в Джакарта ситуацията в Мианма след държавния преврат на 1 февруари, който свали от власт ръководителката на страната Аун Сан Су Чжи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Братя Аргирови

    12 0 Отговор
    Помислих, че става дума за чиновници у нас и се зарадвах.

    Коментиран от #5

  • 2 bxbxh

    16 0 Отговор
    Къде е Мианма да не бъркате с друга държава Мианмар

    Коментиран от #4

  • 3 Българин

    4 0 Отговор
    В България два пъти освобождаваха от затвора криминали след окупацията и 89 г другаря Младенов
  • 4 Географ

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "bxbxh":

    Той джурналиста, от къде да знае как точно се казва държавата 😁
  • 5 😁😁😁😁

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Братя Аргирови":

    ...твойта мисъл арабите я наричат...мираж...в пустинята...😁...