Last news in Fakti

17 Април, 2021 16:45 1 359 3

Ваксинираните ще могат да влизат в Словакия без карантина

  • словакия-
  • ваксинираните-
  • covid-19-
  • карантина-
  • преболедували covid-19

Самоизолацията се премахва и за тези, които могат да докажат с документ, че са прекарали COVID-19 преди не повече от 180 дни

Ваксинираните ще могат да влизат в Словакия без карантина - 1
Снимка: БГНЕС

Словакия премахва карантината при влизане в страната за граждани, които в предходните 14 дни са посетили държави от Европейския съюз, при условие, че те са ваксинирани срещу COVID-19 или са прекарали болестта. Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР), предаде БТА.

Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането. Мярката влиза в сила от 6:00 ч. на 19 април 2021 г. Тя важи още и за гражданите, които в предходните две седмици са били в Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Великобритания.

От посолството напомнят, че остава в сила правилото всички пътници, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирус, при пристигане в Словакия да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от поставянето под карантина, тя може да бъде отменена при направен PCR тест с отрицателен резултат.

Също така гражданите, които влизат в Словакия през сухопътните граници, са длъжни да се регистрират на адрес: https://korona.gov.sk/ehranica/# , като това трябва да стане най-късно при самото пристигане на територията на страната.

От 19 април 2021 г. в Словакия влизат в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки. Магазините, секторът на услугите и църквите отново отварят врати, но при условие, че посетителите представят отрицателен тест за коронавирус, както и за наличието на не повече от един човек на 15 кв. м. площ.

Движението сред природата извън областта на живеене също ще бъде разрешено с отрицателен тест за COVID-19. Спортът на открито е разрешен в група до шест души и при отрицателен тест. Ще могат да бъдат посещавани зоологически и ботанически градини, както и библиотеки. Хотелите и къщите за гости ще могат отново да предлагат услугите си, но ресторантите в тях няма да работят.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    22 1 Отговор
    ВОЙНАТА СРЕЩУ ХОРАТА, КОИТО ИСКАТ ДА...ЖИВЕЯТ Е В ХОД!
  • 2 Юли

    16 1 Отговор
    В Италия искат ваксина, за да можеш да се движиш в във регионите на страната и от град в град.
  • 3 не не и не

    17 2 Отговор
    СЕГРЕГАЦИЯ! ПАСПОРТИ С РАЗЛИЧНИ ЦВЕТОВЕ! Има пинтане - ваксинираният не може да се разболее сам, но той си остава приносител и може да пренася вируси - защо отпада карантината, когато ваксинираният е потенциален преносител!!!!!