Last news in Fakti

19 Април, 2021 09:50 3 139 9

Треска за евро: Германците са натрупали седем трилиона

  • пари-
  • германия-
  • спестявания-
  • криза-
  • евро-
  • треска за евро-
  • злато-
  • заплата

В кризата германците са спестявали доста усилено

Треска за евро: Германците са натрупали седем трилиона - 1
Снимка: Shutterstock

Миналата година германците са спестявали интензивно - делът на спестеното е 16,3 процента, показват данните на Федералната статистическа служба. Казано по друг начин, от всеки 100 евро приходи 16 са били отделяни настрана.

Парите - на разположение

Разходите за потребление на частните домакинства са спаднали с 5,4 на сто спрямо 2019-а година (основно в резултат на правителствената политика за смекчаване на негативния ефект от пандемията), а общите финансови активи на населението са достигнали в края на 2020-а година близо седем трилиона евро, сочи информацията на Бундесбанк. Увеличението спрямо третото тримесечие на 2020-а година е 211 милиарда евро (3,1 процента). Тази сума включва наличните пари в брой, ценните книжа, банковите влогове, както и исковете към застрахователни компании и дяловете от инвестиционни фондове. Яснота по въпроса как е разпределено това богатство няма, но изводът е ясен: въпреки пандемията от коронавирус германците днес са по-богати откогато и да било преди. В кризата те са спестявали активно, подпомагани и от бума на пазара на акции. Огромната част от спестяванията на населението са пари в брой и влогове в банки - 2,8 трилиона евро. В това отношение основният аргумент на хората е стремежът им да имат по всяко време достъп до тези средства.

Рекорден брой акционери

Още един извод - германците инвестират все повече в акции или фондове. "Частните домакинства са били много активни на капиталовите пазари през четвъртото тримесечие на 2020-а", твърдят от Бундесбанк. В периода октомври-декември 2020-а частни лица са изкупили акции или дялове от фондове на стойност 21 милиарда евро, показва още справката. А от Института за проучване на капиталовите пазари DAI съобщават, че броят на акционерите в Германия през 2020-а година е достигнал нов рекорд: 12,35 милиона души са притежавали дялове от компании или фондове - или с 2,7 милиона души повече, отколкото година по-рано. Затвърждава се и тенденцията мнозина да се възползват от моментните ниски лихви, за да вземат кредити - основно за покупка или строителство на жилище. След приспадане на задълженията общите финансови активи на германците са се увеличили в края на миналата година със 187 милиарда евро, достигайки 4,99 трилиона евро. Това не включва стойността на притежаваните недвижими имоти.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Значии

    6 1 Отговор
    Значи несигурност и предстоящи трусове.
    В ББД е истината.
  • 2 сорос

    10 0 Отговор
    Ох котьо,сега да помисля как да им ги взема.
  • 3 ЧЕКМЕДЖЕ

    12 0 Отговор
    Тлупави се тез германци ! Да правят кат наш Бойчо - и в евро , и в злато ! А защо не и в къщи и бутици ! Туй също ще да е вариант , нали ?
  • 4 Даката

    7 3 Отговор
    Всеки който е спестявал в хартия накрая гризва дървото.
  • 5 ристю

    12 1 Отговор
    С високи заплати и пенсии,спестяването е нещо нормално.
  • 6 Хо хо хо

    6 3 Отговор
    Направете статистика по по области как всичко е в Бавария и Баден на Изток е по-зле и от тука.

    Коментиран от #7

  • 7 Emo

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хо хо хо":

    Ти защото си излизал и знаеш как е на изток . Първо само в София е висок стандарта второ извън София е трагедия за другите три града няма да говоря особено черноморието се кефят на германците от гдр понеже западняците във клоаката наречена море не идват.
  • 8 Боко

    8 0 Отговор
    И аз съм спестил 50% от еврофондовете евро са ми на частната сметка
  • 9 ЛЛЛ

    3 0 Отговор
    Имат-спестяват, ние какво да спестиме... ама искахме капитализъм, демокрация, свобода все хубави неща