Last news in Fakti

19 Април, 2021 14:05 2 082 28

Шпионско-дипломатическият скандал между Прага и Москва

  • русия-
  • чехия-
  • шпиони-
  • санкции

На 25 април президентът на Чехия Милош Земан ще представи в ефира на телевизия "Си Ен Ен прайма нюз" филм с доказателства, че Русия е организирала в страната му терористичен атентат

Шпионско-дипломатическият скандал между Прага и Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръмки обвинения в държавен тероризъм може напълно да унищожат отношенията между Прага и Москва, заявява руската агенция РОСБАЛТ в коментар за експулсирането на 18 руски дипломати от Чешката република, която ги обвинява в шпионаж, предаде БТА.

Същевременно Чехия обяви за издирване двама души - както заявиха чешки държавници, това са руски агенти, организирали през 2014 г. експлозии във военен склад в с. Върбетице, където двама души загинаха. Москва със сигурност ще реагира крайно твърдо; дипломатическите отношения между Русия и Чехия може задълго да бъдат фактически замразени. Обстановката в света е тревожна и емоциите на политиците за жалост все по-често се отразяват на важните им решения, отбелязва РОСБАЛТ.

Вицепремиерът и временен външен министър на Чехия Ян Хамачек съобщи в Туитър, че планира да обсъди "случая Върбетице" с колегите си от ЕС на видеоконференция в понеделник, информира "Лента".

Докато чехите се борят с пандемията, властите в страната си играят на шпиони, заявява "Росийская газета". Според московския официоз с обвиненията си чешките служби "за пореден път са угодили на западните си партньори (или са изпълнили тяхна пряка поръчка)" и са "нулирали очерталото се затопляне" в руско-чешките отношения.

Днес се очакваше Ян Хамачек да преговаря в Русия за покупка на ваксина Спутник V. Чехия можеше да се нареди сред първите страни от ЕС, купили руския препарат. Визитата обаче внезапно бе отменена, пише "Комерсант".

Нещо повече, на фона на руско-американската криза Прага изненадващо представи помирителна инициатива - предложи да стане домакин на евентуална среща между президентите Владимир Путин и Джо Байдън. Сега, дори да има такава среща, със сигурност няма да е в Прага, добавя вестникът.

"Известия" информира за сбиване пред посолството на Москва в Прага. Полицията е задържала 7 от участниците - привърженици и противници на решението за изгонване на руски дипломати. "Вандали" плиснали кетчуп върху оградата на мисията. Според задържаните кетчупът символизирал кръвта на загиналите при взрива във Върбетице, пояснява сайтът "Медуза".

"Двама руски джеймсбондовци вдигнаха суматоха в целия западен свят", четем в заглавие от "Свободная преса".

Според вестника арендатори на взривения склад в Чехия са били "кухи фирми", нелегално доставяли оръжия на "украински нацисти", "за да убиват мирни граждани" в проруските сепаратистки републики от Донбас и "за възможна атака срещу руския Крим", анексиран от Москва през 2014 г.

"И как да действат в подобни случаи една нормална държава и нейните спецслужби, щом става дума да защитят своите интереси, територия и живота на свои граждани?" - риторично пита изданието.

Александър Михайлов, генерал-майор от руската Федерална служба за сигурност, заявява обаче пред "Московский комсомолец", че за Русия е "по-лесно да не забелязва" Чехия и обвиненията за диверсия в склада са "пълна дивотия". "В случай на голям въоръжен конфликт, какъвто според мен никога няма да има, складовете ще бъдат унищожени по други начини", твърди специалистът.

Интернет потребители от Русия настояват в социалните мрежи Москва да обмисли отношението си към страни като Чехия, готова да рискува стоките си на руския пазар, посочва агенция РЕГНУМ.

От скандала може да пострадат не само шансовете на Чехия да купи руска ваксина срещу коронавируса, но и осъществяването на стремежа ѝ за сътрудничество с руската корпорация "Росатом", изтъква "Взгляд".

Чехите искат да строят пети блок от своята АЕЦ "Дуковани" и сред вероятните изпълнители бяха именно руските специалисти - световни лидери в бранша. Сега обаче участието на руската компания в конкурса е под голям въпрос, се казва в материала. Цената на сделката е близо 6 милиарда долара, напомня печатът.

"Според експерти никой няма да се церемони с чехите (. . .) Ще видим как ще реагира чешкият електорат (не на думи, а в изборните секции), щом свеждането до минимум на дипломатическите отношения свали до същия минимум икономическото и туристическото сътрудничество" с Русия, допълва "Взгляд".

На 25 април президентът на Чехия Милош Земан ще представи в предаване на пражката телевизия "Си Ен Ен прайма нюз" филм с доказателства, че Русия е организирала в страната му терористичен атентат. Това съобщи прессекретарят му Иржи Овчачек, пише "Независимая газета".

Дотогава ще се състоят консултации по линията на ЕС и НАТО. Но както и да приключат те, тектоничните размествания в отношенията между Чехия и Русия вече са факт, заключава всекидневникът под заглавие "Чехия се включи в антируския фронт".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    37 9 Отговор
    Дедо Байдън явно е обещал много пари, за да се обърне Дедо Земан срещу Русия. Американците ще строят и АЕЦ

    Коментиран от #6

  • 2 Бисмарк

    13 45 Отговор
    Скандала е вече между агресивна Русия и нормалния свят
  • 3 Серьога

    8 36 Отговор
    Другарчета, томахавката е изровена.

    С новите санкции на Байдън осветяването на тъмните ъгли на финансовата система намалява пространството, в което руският президент и близки нему автократи могат да работят. Лишава ги от ключовите лостове на властта (лесно и анонимно използване на глобалната финансова система например), които те изискват, за да продължат да подчиняват своите хора и да създават хаос по целия свят. Заповедтта на Байдън, като основен инструмент за гарантиране на правовия ред цели не само укрепване на вътрешната си национална сигурност, но и включва стъпки като настоява за по-голяма корпоративна прозрачност, прекратяване на корпоративната анонимност, идентифициране на действителните собственици на сделки с недвижими имоти от висок клас и други средства за пране на пари. Администрацията на Байдън ще трябва да попълни списъка с потенциални ескалационни икономически санкции: допълнителни ограничения във финансовия сектор – пълно блокиране на руското емитиране на държавен дълг, санкции в енергийния сектор, насочени към достъпа на Газпром до западните капиталови пазари. Министерство на финансите, търговията и държавните служби на Съединените щати имат за задача да разширят настоящия списък с потенциални цели. Целта на тези санкции ще смени игралните полета в полза на международния финасов ред и ще подложи руският маргинален контингент на отговорност, ще даде гаранции за финансова прозрачност.

    Коментиран от #10, #19

  • 4 КОТарАК

    33 7 Отговор
    вие с тая Русия я карайте малко по-умно / те не са кокошкари да взривяват складове .най-много една пражка пролет да ви извъртят ако ги вбесите . и никой няма да ви помогне.

    Коментиран от #7

  • 5 Политик

    9 34 Отговор
    Изолация на Кремъл от всички държави това е действителността

    Коментиран от #12

  • 6 Тия вече

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Пори не дават щот нямат. Направо ти казват , че ако не играеш с тях ще ти спретнат демократични промени.
  • 7 Куче

    5 16 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Иде страшния Вагнер и след няколко минути нема никой чичо Сам ги изпържи
  • 8 TOTO

    14 6 Отговор
    ЧЕХИТЕ СА ХУБАВ НАРОД НО ТАКА ИМ НАРЕЖДАТ КРАВАРИТЕ

    Коментиран от #17

  • 9 Копейкин

    3 2 Отговор
    Рaзвeл ли ce e нoвият cпacитeл нa „ceмeйнитe цeннocти“ (Кocтя Кoпeйкин), вoдeн oт имoтнo-финaнcoви пoдбуди?

    Oкoлo чac, cлeд кaтo бe публикувaнo тoвa рaзcлeдвaнe, пoлучих тeлeфoннo oбaждaнe cъc зaплaхи oт cъд, aкo нe cвaля cтaтиятa, oт cтрaнa нa г-н Кocтaдинoв. Зaпиcaх гo, и гo прeдocтaвям нa Вac кaтo читaтeли, зa дa имaтe пълнaтa Иcтинa, и дирeктнитe му caмoпризнaния oтнocнo рaзвoдa и „ceмeйнитe цeннocти“…
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 3 Отговор
    Тези дето тровиха скрипал и после в бг се проявиха,явно са широки експерти.....Сега ги обвиняват във взривяване....Много бедни,Тия Кгб,само двама чистачи да имат на щат......???
  • 12 Гост

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Политик":

    Западът не са всички държави, даже вече не са и фактор в Света.
  • 13 барчо

    9 3 Отговор
    Значи пак ще има 3Д анимация, като воная за "двореца" на Путин на Наглонахални. А ония двете момчета от ГРУ не бяха в Полша, а в Перник на пазара. Лично ги видях и си приказвахме. Имат си жеуезно ауиби.
  • 14 стоян георгиев

    2 6 Отговор
    милош земан щял да представи доказателство за руския държавен тероризъм? а ще се извини ли на чехите за това че прикриваше толкова време деиствията на путин включително и срещу чехия?
  • 15 Здрав разум

    12 2 Отговор
    Петров и Баширов успяха да взривят Запада! Анексията на Крим,Склад в Чехия,Емилиян Гебрев, опит за преврат в Черна Гора, покушението над Скрипал,подкуп на талибаните за убийства на американски войници в Афганистан!! Свръхчовеци!!
  • 16 Българин

    6 2 Отговор
    Спомнете си колко военни складове горяха у нас преди години.
    Такива са ви братята -терористи!
  • 17 Нормален

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "TOTO":

    Чехите вече имат БВП от 400 милиарда именно защото го осочиха на Просия и не искат да имат нищо общо с нея.Така направиха и поляците и техния БВП вече е 600 милиарда.Ние точим сополи по СЕСЕСЕРЕ и едвам кретаме.
  • 18 Сандо

    6 0 Отговор
    Сагата почна да става весела,а с намесването на територията заприлича на карикатура от времета на Студената война.Ще го преживеем и това,само да не почват да летят ракети.
  • 19 барчо

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Серьога":

    Много интересно, но това е приложимо за България, Албания, Бангладеш, Занзибар и държави от подобна величина и да речем като Франция, Англия, Дания, които са от по-голяма величина, но напълно зависими от внос-износ. За държава като Русия, която може да произведе всичко от копче до космически кораб и има собствени залежи от цялата Менделеева таблица, каткто и територия, която от едната страна е ден, а на другата нощ, няма как да се приложи. Подобни санкции единствено могат да накарат руските олигарски да изтелгят капиталите си от запада и да работят само за собствената си държава, която ще и гарантира сигурност на парите и бизнеса. Санкции, които карат Русия да произведе нещата от които има нужда и до момента е внасяла. Русия разпродаде американските ценни книжа и приключи с тях, като закупи злато за тези пари. Така че там са закъсняли. От всички тези така наречени санкции страдат единствено санкциониращите, ако могат изобщо да се нарекат такива.

    Коментиран от #21

  • 20 Мимчят

    9 2 Отговор
    Ясно е,че чехите изпълняват поръчка,ама кой каквото си направи,никой не може да му го оправи.....
  • 21 стоян георгиев

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "барчо":

    барчо много разбираш от икономика дрогар.също като дрогаря живков и учиника му борисов.евалата,бабите пред блока направо ще ги ограмотиш.ако трябва да съм обаче сериозен си написал бая глупости дето нямат нищо общо с истината.тва обаче ти го правиш постоянно така че не е учудващо!

    Коментиран от #24

  • 22 11111

    3 0 Отговор
    Чехите май ще ги чешат и от ляво и от дясно........................
  • 23 USA империя

    3 4 Отговор
    Вън на руските окупатори от Европа
  • 24 барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Стойчо. Ми да ти кажа има много елементарни показатели и няма как да докажеш обратното по тях. А и историята ги е доказала във времето, а не аз или такива като мен. Просто си малък и много неща тепърва ще ти се изясняват. А можи би не. Когато казвах още миналата година, че през тази година руснаците ще сменят риториката, никой не вярваше. Сега няма огледални отговори, а наказателни. Сега вече САЩ не са "нашите партньори", а противници. В края на годината вече ще бъдат наречени "врагове". Останалото също е така. Ще се убедиш във времето.
  • 25 Аман !

    3 0 Отговор
    Да не вземе да се сбиете ей, бракя славяни ! Пълна скръб ще бъде морето ни без чехкините и рускините.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахаха

    0 0 Отговор
    МЕН
    Мартин Нимьолер

    превод: Борис Борисов и Александър Ножаров

    Когато нацистите дойдоха за комунистите,
    аз мълчах;
    не бях комунист.

    Когато затвориха социалдемократите,
    аз мълчах;
    не бях социалдемократ.

    Когато дойдоха за профсъюзите,
    аз мълчах;
    не членувах в профсъюз.

    Когато дойдоха за евреите,
    аз мълчах;
    не бях евреин.

    Когато дойдоха за мен
    - вече не бяха останали хора,
    които да ме защитят
  • 28 Рико

    1 1 Отговор
    Реципрочност. Нали руснаците само за това реват. Който взривява, да го взривяват. Реципрочно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания