Last news in Fakti

19 Април, 2021 12:35 2 883 7

Гърция изгражда стена от имунитет и се отваря предпазливо за туристи

  • гърция-
  • турция-
  • коронавирус-
  • туризъм

Пътниците от страните от ЕС плюс още пет държави ще могат да влизат в страната за ваканция, без да бъдат поставяни под карантина, ако представят сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест

Гърция изгражда стена от имунитет и се отваря предпазливо за туристи - 1
Снимка: Shutterstock

"И все пак ваксинациите вече дават резултат", пише ежедневникът "Катимерини". Според него Гърция вече е започнала постепенно да изгражда стена от имунитет срещу коронавируса, въпреки че дневният брой на новите случаи остава висок. Имунитетът се потвърждава от седмичния брой на интубациите по възрастови групи. Броят им спада при възрастовата група над 80 години, както и в групите между 60 и 64 години и между 75 и 79 години, сред които ваксинационната кампания е в напреднал етап, предаде БТА.

За "туристическа премиера със сертификати" пише солунският вестник "Типос тесалоникис". Изданието съобщава, че от понеделник пътниците от страните от ЕС плюс още пет държави ще могат да влизат в Гърция за ваканция, без да бъдат поставяни под карантина, ако представят сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа.

"Прото тема" пише, че вероятността за Великден да отворят магазините и да бъдат разрешени пътуванията между префектурите вече избледнява, като се вземе предвид броят на дневните случаи и степента на запълненост на леглата в спешните отделения. "Да не провалим лятото заради едно агне", предупреждават инфекционистите и водят правителството към тази логика.

Опозиционният вестник "Авги" обаче отхвърля твърденията за успешно справяне с пандемията, като пише за "данните, които правителството на Мицотакис иска да скрие". Според изданието по време на пика на втората вълна, тоест в периода 22 ноември - 6 декември, 75,9 процента от смъртните случаи са починали извън спешните отделения. 66,9 процента от настанените в спешно отделение са изгубили живота си, а индексът на смъртност е бил 3,2 процента - сред най-високите в Европа.

"Катимерини" съобщава и за законопроект, представен от министъра на труда Костас Хадзидакис, който, ако бъде приет, ще позволи преминаването на четиридневна работна седмица. Това ще бъде възможно с колективен трудов договор или с индивидуален по искане на работника, при който 8-часовият трудов ден ще може да се трансформира в 10-часов, при което разликата ще се компенсира с допълнителен почивен ден или с намалено работно време в друг времеви интервал.

Седмичникът "Вима" коментира на първа страница посещението на гръцкия външен министър Никос Дендиас в Турция през миналата седмица под заглавие "Сближаване под условия". Според публикацията Дендиас и турският му колега Мевлют Чавушоглу са договорили списък на теми за дискретно обсъждане в непосредствено бъдеще.

Срещата на Дендиас с турския президент Реджеп Тайип Ердоган също е преминала в положителна атмосфера, но гръцката страна отново е отхвърлила възможността за диалог без предварителни условия. Проблем за двустранните отношения остава Либия, където противопоставянето между Атина и Анкара ще се засилва през следващите месеци.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хасан

    3 0 Отговор
    Браво комшу! А в Турция кога?

    Коментиран от #4

  • 3 GRUH

    3 2 Отговор
    Гърците са го измислили, но те са хитри .
  • 4 Говедото

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Ми някога...ама не сега!
  • 5 въх

    7 0 Отговор
    Аха пък ние без да сме много ваксинирани ни падат случаите повече от на гърците. Може би защото ползваме масово "нелегално" лекарство и щото много хора просто изкараха ковида и имат имунитет. В крайна сметка кел файда от ваксини.
  • 6 Да се учат Българските готелиери по море

    2 1 Отговор
    Браво на Гърците , за разлика от Българите по морето Гърчолята знаят как и какво се прави туриста пак да се върне😉
  • 7 миро

    0 0 Отговор
    докъто искат пср който струва 90 лв на човек няма кой да ходи там.