Last news in Fakti

19 Април, 2021 11:54 1 307 3

Германските Зелени ще обявят кандидата си за наследник на Меркел

  • германия-
  • канцлер-
  • зелените-
  • ангела меркел

В надпреварата участват двамата настоящи съпредседатели на лявоцентристката партия - адвокатката Аналена Баербок (40 г.) и писателят Робърт Хабек (51 г.)

Германските Зелени ще обявят кандидата си за наследник на Меркел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Зелените в Германия ще посочат в понеделник своя кандидат за канцлер, предава „Франс прес“. Очаква се Зелените да демонстрират единство на фона на борбата на власт консервативния съюз на ХДС/ХСС на оттеглящата се канцлерка Ангела Меркел.

В надпреварата участват двамата настоящи съпредседатели на лявоцентристката партия - адвокатката Аналена Баербок (40 г.) и писателят Робърт Хабек (51 г.).

И двамата заявиха, че са готови да водят партията си на избори, но също така подчертаха, че искат консенсус по решението.

Очакваната номинация е историческа, тъй като е знак, че Зелените вече няма да се задоволяват с поддържаща роля.

Според проучванията Зелените са втора политическа сила в Германия, на малка дистанция от блока ХДС/ХСС.

Екологичната платформа на Зелените също се свързва с приоритетите на мнозина от по-младите германци, които все повече се интересуват от проблеми като опазване на климата.

Баербок и Хабек са с изравнена популярност в партията, но коментаторите отбелязват, че Хабек е по-способен да привлича и гласове извън обичайния електорат на Зелените.

Който да получи номинацията, ще има цялата подкрепа на партията, пише още „Франс прес“, цитирайки „Зюддойче цайтунг“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VVVVVVVVV

    3 0 Отговор
    Май това са новите талибани в Германия.
  • 2 Костова

    1 0 Отговор
    Покрай екологията, Зелените са за неограничено приемане на емигранти от Африка и Азия и категорично против Северен поток 2. Предполага се че защитават морския планктон от агресивните руски тръби. И в никакъв случай не играят в една игра с американците срещу Русия.
  • 3 Име

    1 0 Отговор
    Аналена Баербок е член на СОРОСКИЯ ECFR/европейски съвет по международни отношения/. Меркел първа дружка с Клаус Шваб, Баербок със Сорос. От трън на глог германците.
Новини по държави: