19 Април, 2021 14:35 1 613 35

Западът се притесни сериозно за здравето и живота на Алексей Навални

  • алексей навални-
  • русия-
  • кремъл-
  • новичок

Опозиционерът е лекуван само от правителствени доктори и сега е под риск да умре всеки момент от бъбречно и сърдечно заболяване, каза личният му лекар д-р Ярослав Ашихмин

Западът се притесни сериозно за здравето и живота на Алексей Навални  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Здравето на Алексей Навални в затвора е сериозно влошено, казват лекарите му", гласи заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Личните лекари на лежащия в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални през уикенда рязко усилиха предупрежденията си за здравето му, което се влошава заради гладна стачка, остатъчни последици от опит за отравяне с химическо оръжие и, по думите им, лошото отношение към него в затвора, пише изданието, цитирано от БТА.

Навални е лекуван само от правителствени лекари и сега е под риск да умре всеки момент от бъбречно и сърдечно заболяване, каза личният му лекар д-р Ярослав Ашихмин.

След съобщенията за влошаващото се здраве на Навални, негови привърженици обявиха, че ще излязат на уличен протест в опит да убедят властите да дадат на независими лекари достъп до Навални, който е главният политически опонент на президента Путин, и да привлекат внимание върху положението с лошите условия в затвора за здравето на 44-годишния Навални, който съобщи, че изпитва силни болки в гърба и изтръпване на ръцете и краката.

Лекари в затвора са установили разместване на гръбначни дискове, а кръвни тестове са разкрили признаци на възможна бъбречна недостатъчност. Активистът е в гладна стачка от близо три седмици в знак на протест срещу условията на лечението му в затвора, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Дъщерята на Навални моли да се даде лекарска помощ на държания в затвора критик на Кремъл при растящи опасения за здравето му", е заглавието на в. "Вашингтон пост".

Навални е в 20-и ден гладна стачка в руски затвор. 20-годишната му дъщеря Дария Навална е студентка в Станфордския университет в Калифорния.

Прессекретарят на Навални Кира Ярмиш туитна, че Навални умира, а няколко лекари заявиха, че той всеки момент може да получи сърдечен пристъп. Ярмиш заяви, че на Навални остават броени дни живот. Вчера екипът на Навални обяви нови протести в руски градове в сряда вечерта, отбелязва "Вашингтон пост".

"Съюзници на Навални призовават за масови протести в Русия, за да се спаси животът му", е заглавието на в. "Гардиън".

Съюзници на Алексей Навални призоваха поддръжниците му да организират масови протести в сряда в градове из Русия след мрачно предупреждение, че държаният в затвор критик на Кремъл и опозиционен лидер е с опасно влошено здраве и може да умре всеки момент, пише британският вестник.

Хора от екипа на Навални заявиха, че положението вече е толкова отчаяно, че няма време за губене. По-рано те бяха казали, че уличните протести ще се възобновят щом съберат 500 000 подписа в тяхна подкрепа. В момента не им достигат около 50 000 подписа.

Във видео в канала на Навални в ЮТюб заместниците му Леонид Волков и Иван Жданов заявиха, че здравето на Навални толкова се е влошило, че масови обществени прояви са единственият начин да бъде спасен. Волков призова гражданите да се съберат по площади из цялата страна в сряда в 19 ч. местно време.

Този призив създава противопоставяне между поддръжниците на Навални и Владимир Путин, който по същото време ще произнася годишната си реч за състоянието на съюза. През януари Кремъл използва груба сила, за да разпръсне улични протести в подкрепа на Навални и хиляди души бяха арестувани, отбелязва вестникът.

Личният лекар на Навални Анастасия Василева и други трима лекари, сред които кардиологът Ярослав Ашихмин, поискаха от ръководството на затвора да им даде незабавно достъп до Навални.

"Пациентът ни може да умре всеки момент", написа Ашихмин във Фейсбук в събота, като изтъкна, че Навални има високи равнища на калий в кръвта и трябва незабавно да бъде прехвърлен в интензивно отделение. "Всеки момент може да настъпи фатална аритмия", написа той.

При равнища на калий в кръвта над 6 милимола на литър обикновено се налага незабавно лечение. При Навални те са на 7,1, казаха лекарите. "Това означава нарушена функция на бъбреците и също, че всеки момент може да настъпят сериозни нарушения в сърдечния ритъм", се казва в изявление в Туитър акаунта на Василева, цитирано от "Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Копейкин

    3 26 Отговор
    Рaзвeл ли ce e нoвият cпacитeл нa „ceмeйнитe цeннocти“ (Кocтя Кoпeйкин), вoдeн oт имoтнo-финaнcoви пoдбуди?

    Oкoлo чac, cлeд кaтo бe публикувaнo тoвa рaзcлeдвaнe, пoлучих тeлeфoннo oбaждaнe cъc зaплaхи oт cъд, aкo нe cвaля cтaтиятa, oт cтрaнa нa г-н Кocтaдинoв. Зaпиcaх гo, и гo прeдocтaвям нa Вac кaтo читaтeли, зa дa имaтe пълнaтa Иcтинa, и дирeктнитe му caмoпризнaния oтнocнo рaзвoдa и „ceмeйнитe цeннocти“…
  • 2 VovИ

    37 3 Отговор
    Много болен стана, когато го прибраха. Също като нашите. Сега става ненужен и е хубаво да заболее и умре. Куците коне ги стрелят. ЦРУ си знаят добре. А нас само ни пълнят главите с глупости.
    Забравят за документира и заснет опит за преврат и разстрел в Белорусия. А Сноудън и Асандж са терористи на истинат, май?
  • 3 Гост

    41 3 Отговор
    Що не си го държаха тогава в кочината, а го върнаха обартно в Русия?
  • 4 гадно

    31 6 Отговор
    Хе-хе притеснвали се та точно запада има най-голяма сметка тоя да пукне ще им дойде дюшеш.
  • 5 русенец

    37 4 Отговор
    Стига с тоя Навални! Западът си го назначи, западът ще го уволни от действителна служба. Да си гледаме в нашата купичка, че е съвсем празна.
  • 6 Оли гьо Френ

    33 3 Отговор
    Тъкмо щях да питам, как е навални и защо вече 2часа няма информация за него!
  • 7 Asdfg

    29 4 Отговор
    Този идиот-престъпник се оказа много болнав бре! Никаква милост! Оказват му се достатъчно мед.грижи и надлежно трябва да ди излежи наказанието! Ако покаже добро поведение,може да бъде освободен предсрочно 4-5 дни по рано!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А стига бе

    23 5 Отговор
    Тоя льольо що не отиде в"Медикъл Сентър" Ню Йорк,като знае че е на умирачка,ами баш във руски затвор се натресе да прави финала? Бреей,те руските русофоби най-яки,нашите ревльовци от Козяк само лапат центовете без положени усилия,срамота!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Здрав разум

    17 6 Отговор
    Западат е виновен! Защо го изписаха, като здрав, от болницата Шарите,Германия?
  • 12 правилното

    32 6 Отговор
    Прекалената загриженост на Запада за Навални би трябвало тревожи повече самия Навални. Причината е повече от ясна - Ще го правят посмъртно герой в борбата за демокрация.
  • 13 Reader

    24 5 Отговор
    Царе са на двойните стандарти.
    А, нещо да кажат за здравето на Джулиан Асандж ?
    ...мерзавци
  • 14 Ссс

    19 5 Отговор
    Няма да му дадат да умре но като излезе от него човек няма да става. Във общи линии с предателите така се получава в цял свят Сноудън защо стои в Русия и не се прибира А на Асндж му взеха здравето краварите
  • 15 Рублейкин

    18 4 Отговор
    Лъчка му члена на Запада за Дневални ... Всичко което правят заради този е една мимикрия един добре режисиран театър и нищо друго ... Истинските цели към които се стреми Т.Н. ЗАПАД са съвсем други и нямат нищо общо с таварищ Дневални ....!
  • 16 Защо не са в затвора

    14 2 Отговор
    онези, които ограбиха руснаците и си напазаруваха замъци по света? Все пак е ощелил френска фирма, ако въобще я е ощетил.
  • 17 арееебеее

    21 5 Отговор
    Кой вярва на всичко това?! Театрална постановка, но от лошите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тероризъм в БГ

    6 2 Отговор
    В България е по зле с правата на хората но медиите не обръщат внимание щото БГ журналистите са международници!
  • 20 big

    7 2 Отговор
    Е, и? Нима не се притеснява за убитите в САЩ, Франция, в Африка, в Ирак или Сирия, ами се занимава с това продажно и лъжливо нищожество?
  • 21 Българина

    9 3 Отговор
    Когато сам си решил да гладуваш и умреш от това, кой е виновен? Питам козяк? Сащ подскачат, защото бяха инвестирали много пари и години в него и сега ще почнат отначало подривната дейност. Както с Гуайдо, бяха го обявили за президент ей така. На сащ им пожелавам брутална гражданска война, по лоша от последната!
  • 22 Шипка

    4 1 Отговор
    А мене Пернишка секта от България ме изтезаваха над 2 месеца по поръчка на Гешев и Борисов но не чух някоя медия да има интерес за това!
  • 23 Сандо

    8 4 Отговор
    Спомням си каква гледка представляваше Асандж когато го извеждаха от посолството /впрочем интересно защо западните медии липсваха,а картината се даваше от недемократичната и путинска РТ/ и как никой от лицемерния и аморален Запад не надигна глас.Свобода за АСАНДЖ!!!
  • 24 Наблюдател

    5 3 Отговор
    E на това се казва Безочие и Лицемерие, Запада се "притеснил" за тровения недотровен Навални но никак не се притесни от волната или неволна биологична атака на Китай, следствие на която вече над 3 милиона са умрели и неизвестно още колко ca "пътници" !!
    Защото видите ли много "демократичния" Запад никак неиска да се бръкне а и да си признае с
    "едни милиарди" за да си върне производствата по собствените държави!! За същия "много демократичeн" Запад се оказва че милиардите са много по-важни от милионите човешки животи !!
  • 25 Браво на Дария

    8 3 Отговор
    "20-годишната му дъщеря Дария Навална е студентка в Станфордския университет в Калифорния"
    Много умна и затова учи там.
    Сигурно и стипендия получава.
  • 26 хахаха

    4 3 Отговор
    бреййй, тоз голяма работа бре! Цяла рота лични лекари има...:)))
  • 27 Диверсант

    10 4 Отговор
    Алексей Навални, огледалото, еталон и визитна катичка на подлия , лицемерен, арогантен и безкруполен ЗАПАД. ..... СВОБОДА ЗА ДЖУЛИАН АСАНЖ, ИЗКАРАЛ ФАКТИТЕ ЗА КРЪВОЛОКА НАТО И АМЕРИКА, ПОКРИЛИ ЗЕМНОТО КЪЛБО С ЧОВЕШКИ ТРУПОВЕ И РЕКИ ОТ КРЪВ... ГНИЕЩ СЕГА В СЕКРЕТНИЯ АНГЛИЙСКИ ЗАТВОР БЕРМАШ, ИЗОЛИРАН ОТ СВЕТЪТ, ОТ БЛИЗКИ БЕЗ КАКВАТО И ДА Е МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ...... ........ Съдбата му зависи и от вас гладни писирки, които всеки ден ни пълните главите с тая соросоидна утрепка на снимката
  • 28 Щирлиц

    6 4 Отговор
    Асанж как е?
  • 29 1234

    10 5 Отговор
    Защо запада не се притесни за здравето на негрите в сащ.... Или на Асандж???? запада са нещастници, бъдещето е на изток. Запада става ислямска кочина от най чист вид. Така стоят нещата...
  • 30 пешо

    4 5 Отговор
    боклука навални , що не си остаха в германия , запада да не се притеснява за здравето му .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хахаха

    0 3 Отговор
    Руски коментари и лозунги безмислено Бла Бла
  • 33 Джордж Бест

    2 0 Отговор
    Западът се притеснява за един ТРОЯНСКИ КОН. Този кон беше отровен от ЗАПАДА (но му сипаха малка дозичка за да не дигне краката нагоре). После го "полекуваха" в Германия (защото ако го лекуваха в Русия щеше да се види, че не е отравян въобще) и отново го ИНПЛАНТИРАХА в Русия, за да стане ИДЕОЛОГ на дългоочаквана "ЦВЕТНА" РЕВОЛЮЦИЯ за сваляне на ОМРАЗНИЯ ПУТИН.
  • 34 Рико

    0 1 Отговор
    Навални се оказва голям проблем за Кремъл. Когато е здрав-лошо; когато е болен-пак лошо; когато е в страната - лошо; когато е навън-пак лошо. Когато е в затвора - отново лошо. Ако умре - не се знае какво ще тръгне от погребението му. Единствен човек, а проблемът голям! Режимът в Кремъл изобщо не е толкова непоклатим, щом го клати единствен човек.
  • 35 Психо Доктор

    1 0 Отговор
    Альошата много бързо се сдуха, Тровен недотровен, го върнаха, Ковид няма, Туберко ???, Кръста го болял, а на срещата с Бутина подскача и агресира, сега пък бъбреци и сърце, и това само да не го карат да мете!
    Единствено е неопровержимо, не е наред с главата .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания