Last news in Fakti

20 Април, 2021 08:42 3 500 8

Взрив в производството на синтетична дрога

  • наркотици-
  • европа-
  • синтетични наркотици-
  • дрога-
  • престъпност-
  • полиция-
  • ес

Производителите се опитват да се възползват от празнините и да избегнат съдебно преследване

Взрив в производството на синтетична дрога - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европа се бори с рязкото нарастване на производството на синтетични наркотици като част от общата нелегална търговия, която инкасира поне 30 милиарда евро годишно, съобщи съдебната агенция на ЕС, цитирана от БГНЕС.

Поне една трета от случаите на трафик, които Евроюст има предвид през последните пет години, са свързани с изкуствени вещества като метамфетамин и други по-нови дроги, посочва агенцията в нов доклад. Престъпниците също засилиха използването на "даркнета" и криптирани комуникации за продажба на синтетични наркотици по време на пандемията на коронавируса, тъй като светът се движи все повече онлайн, съобщиха от хагската организация.

„Незаконният трафик на наркотици в ЕС обикновено нараства силно, като прогнозната стойност е поне 30 милиарда евро”, се казва в изявление, придружаващо доклада. "Рязкото нарастване на производството на синтетични наркотици създава нарастващи предизвикателства пред прокурорите в цяла Европа." Броят на образуваните наказателни дела срещу трансграничен трафик в Европейския съюз почти се удвои между 2016 и 2020 г. до 562, като синтетиката съставлява една трета от тях. Престъпниците често използват пропуски в правилата относно химическия състав на синтетичните наркотици, за да затруднят доказването, че продават нещо незаконно, в "пречка за съдебното преследване", казаха от Евроюст.

"Чрез бърза промяна на състава на химикалите, използвани за тези наркотици... или създаване на нови вещества, производителите се опитват да се възползват от празнините и да избегнат съдебно преследване", добавят юристите. Междувременно COVID-19 стимулира повече продажби на наркотици онлайн, "като организираните престъпни групи бързо се адаптират към онлайн среда, използвайки защитени комуникационни канали, крипто-телефони, криптовалути и пазари в даркнет", се казва в съобщението. Докладът на Евроюст призовава за хармонизиране между държавите-членки на ЕС относно законите за производството и употребата на такива синтетични вещества. Той също така призова за по-добра координация по наказателното преследване на киберпрестъпленията, повишаване на финансовите разследвания, възстановяване на активите, принадлежащи на престъпници и по-добро сътрудничество със страни извън ЕС. Констатациите на Евроюст идват седмица след като полицейската агенция на ЕС Европол заяви, че континентът е „в точка на пречупване“ от безпрецедентен поток от наркотици, главно кокаин.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    8 1 Отговор
    ПРОИЗВЕДЕНО В БЪЛГАРИЯ ОТ СИК ..... НАША ГОРДОСТ .... ИЗНАСЯНА ЗА СВОБОДНИЯ СВЯТ С АЛБАНСКИ МОТОРНИЦИ , ПРЕЗ МАКЕДОНИЯ - СРЕДИЗЕМНО МОРЕ
  • 2 толкова им е капацитета на калинките

    7 1 Отговор
    така и неразбрах от статията кой се е взривил...

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Испания

    5 0 Отговор
    По-безмислена статия може ли?
  • 4 Перо

    2 0 Отговор
    В БГ не е нужно да се правят фокуси с добавка и отстраняване на допълнителен химичен състав и да се оскъпява продукцията,когато полицията работи за наркотрафикантите. После се чудим какво поколение израстна.
  • 5 47838291

    0 0 Отговор
    заглавието няма нищо общо със статията!
  • 6 ПИТАШ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "толкова им е капацитета на калинките":

    КОЙ СЕ Е ВЗИВИЛ,.. АМИ И НА МЕН ТОВА МИ СТАНА НЕЯСНО,... ама карай щом има взрив, значи нещо се е взривило..
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Доктор Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "толкова им е капацитета на калинките":

    Как кой Джамбазов бе,не се ли вижда на снимката.?