20 Април, 2021 10:13 2 235 4

Борис Джонсън не иска да ходи в Шотландия

  • великобритания-
  • шотландия-
  • борис джонсън-
  • никола стърджън

Очакванията са, че националистите на Никола Стърджън ще спечелят мнозинство в новия парламент

Борис Джонсън не иска да ходи в Шотландия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън се е отказал от плановете си да посети Шотландия, за да води кампания в полза на Консервативната партия преди общите избори там на 6 май. Според "Гардиън" появата му на север може да доведе до обратен ефект и да мобилизира привържениците на независимостта на Шотландия.

Дъглас Рос, лидер на шотландските консерватори призна, че Борис Джонсън няма да ходи в Шотландия въпреки изявленията му през януари, че нищо не може да го спре да води кампания за запазване на съюза. "Гардиън" коментира, че това е ясен знак, че партията са страхува, че лошият рейтинг на премиера в Шотландия може само да навреди на кампанията ѝ.

Говорителката на премиера Алегра Стратън заяви, че причината посещението да не се състои е коронавируса, но "Гардиън" припомня, че Джонсън е посетил доста места в рамките на кампанията на торите в Северна Англия и дори Шотландия през януари, когато случаите на заразявания бяха много високи, а ограниченията много по-строги.

Шотландските консерватори обещават да налеят милиарди за справяне с продоволствената бедност в училищата и за финансиране на здравеопазването с идеята да отклонят гласове на избиратели на Лейбъристката партия, които са против независимостта на Шотландия. Дъглас Рос смята, че по този начин ще спре Шотландската национална партия да поиска втори референдум за независимост.

Очакванията обаче са, че националистите на Никола Стърджън ще спечелят мнозинство в новия парламент. Последната анкета на Ipsos Mori показва, че 51% от гласоподавателите в цялото Обединено кралство смятат, че Стърджън ще получи право на втори референдум за независимост, ако спечели убедително изборите в Шотландия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    13 1 Отговор
    Пък нашия Тулуп не ще да ходи в Народното Събрание..
  • 2 гадно

    9 1 Отговор
    Да си оперира някой крайник само да не е шапкодържателя.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Цецо

    1 0 Отговор
    Споко и шотландците не рипат за него,само чакат бабата и Филю да се съберат отново
Новини по държави: