Last news in Fakti

20 Април, 2021 16:05 2 413 14

В Лондон и Вашингтон: Решението на Байдън за изтегляне на войниците е историческа грешка!

  • сащ-
  • нато-
  • афганистан-
  • талибани-
  • джо байдън

САЩ трябва да намерят начин да защитават интересите си без да изневеряват на ценностите си и на своите приятели

В Лондон и Вашингтон: Решението на Байдън за изтегляне на войниците е историческа грешка! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Решението на президента на САЩ Джо Байдън да изтегли американски войски от Афганистан е сред външнополитическите теми, присъстващи в британския и американския печат.

Лондонският в. "Таймс" нарича този ход "Първата голяма грешка на Байдън". В своя статия бившия лидер на британската Консервативната партия и бивш външен министър на Великобритания Уилям Хейг посочва, че решението на Байдън да изтегли войниците на САЩ до септември тази година пренебрегва уроците от последните 20 години, предаде БТА.

В анализ, публикуван във в. "Ню Йорк таймс", Брет Стивънс също изтъква, че "Изоставянето на Афганистан е историческа грешка". Авторът посочва, че напускането доказва, че Осама бин Ладен е бил прав, че щом нещата е объркат, Америка си тръгва.

Той акцентира, че напускането на военните от САЩ представлява изоставяне на всеки афганистанец, който се бори да направи страната си по-хуманно, по-гостоприемно, по-толерантно етнически и социално място. Някои афганистанци поемат огромни рискове, като помагат на американските войски, дипломати и хуманитарни работници да си вършат работата. А около 17 000 афганистанци чакат колелата на американската бюрократична машина да се завъртят, за да получат виза.

И ако Байдън иска да разграничи имиграционната си политика от тази на своя предшественик Доналд Тръмп, той трябва да подпише изпълнителна заповед за издаването на всяка от тези визи. И то бързо, предупреждава авторът. Така ще спаси подалите тези заявления от смъртната опасност, надвиснала над всеки от тях.

Това би било в духа на най-добрата американска традиция да приема радушно политически бежанци от места като Унгария, Куба, Виетнам, СССР и Северен Ирак. А ще изпрати и полезен сигнал, че да помагаш на Америка, когато Америка те помоли, не е най-тъпото нещо, което човек може да направи, коментира анализаторът.

Тези 17 000 афганистанци обаче са само малка част от всички онези, които ще бъдат изоставени. Рационалният аргумент, който трябва да се изтъкне, е, че САЩ отидоха в Афганистан, за да служат на своите хладнокръвно обмислени национални интереси, а не на нуждите на една бедна държава с близо 40 милиона души население. В крайна сметка външната политика е свързана със собствения интерес, а не с този на другите, отбелязва авторът на "Ню Йорк таймс".

Но какъв беше интересът на Америка да остане в Афганистан след падането на режима на талибаните, пита риторично коментаторът. Най-важното беше не да бъде убит Осама бин Ладен, който беше само един от организаторите на тероризма. Присъствието в Афганистан трябваше докаже, че Бин Ладен греши по отношение на дългосрочните ангажименти на САЩ в чужбина.

Авторът припомня как през 1996 г. Бин Ладен издава прословутата си фетва, с която обявява война на САЩ, изразявайки надежда тя да е дълга и кървава. Бин Ладен отбелязва, че американците последователно, в различни конфликти, се оттеглят. Бин Ладен заявява, че Бог е опозорил американците, когато са се оттеглили, и действията им са показали тяхната слабост и безсилие.

Доводът, че не може безкрайно да бъдат водени войните на други държави, особено когато стратегическият фокус трябва да се измести към конкуренти като Русия и Китай, е фактическа лъжа, както и концептуална заблуда, смята авторът на "Ню Йорк таймс".

Той посочва, че само през януари талибаните са убили 239 членове на правителствените сили за сигурност и 77 цивилни афганистанци. САЩ обаче са губили по-малко от 20 военнослужещи годишно в Афганистан от 2015 г. насам. И това е много малка част от американските военни, които загиват при рутинни тренировки по света.

Според коментатора на изданието основната роля на САЩ в Афганистан през последните години е била осигуряването на американска въздушна военна подкрепа за афганистанските правителствени сили, за да не се допусне окончателна победа на талибаните.

Теорията на възпирането разчита не само на баланса на силите, но и на запазването на доверието. Напускането на Афганистан продължава 50-годишната поредица от изтегляния, като се започне от Виетнам и се стигне до Сомалия и Ирак, в която САЩ са поне толкова опасни за приятелите си, колкото и за враговете си, изтъква анализаторът.

Има становище, че не е неразумно да се иска от афганистанците да се оправят сами след 20-годишни американски жертви. Но външната политика е свързана със справянето със света какъвто е, а не какъвто бихме желали да бъде. В желания свят афганистанските лидери нямаше да бъдат несръчни, афганистанските жени нямаше да са все по-застрашени, талибаните щяха да са прекъснали връзките си с международните терористи, а направеното от САЩ в единия край на света нямаше да се отразява на ставащото другаде.

В реалния свят нищо от това не е вярно. Затова САЩ трябва да намерят начин да защитават интересите си без да изневеряват на ценностите си и на своите приятели, изтъква авторът.

Пагубното решение за Афганистан се проваля на теста по всички фронтове, заключава Брет Стивънс в "Ню Йорк таймс".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 0 Отговор
    Нашия контингент тъкмо замина и го връщат.Каръци!

    Коментиран от #14

  • 2 честен ционист

    24 0 Отговор
    Така е, цената на Хероина отиде до небесата.
  • 3 Бесен Язовец

    27 1 Отговор
    Краварите нямат ценности, а ЕС единствено алчни интереси и слуги дето им раздухват пропагандата, че били борци за! демокрация
  • 4 Бат Бойко менискуса

    21 1 Отговор
    Нашите може да останат сами в Афганистан.
  • 5 Рошко

    22 1 Отговор
    Само глупак би ви повярвал, вие не ги изтегляте а ги местите в Европа, демек готвят се да направят Европа бойно поле
  • 6 pepy

    19 1 Отговор
    Крадливите ценнисти на американците окрадоха и България!
  • 7 Маджаров

    20 0 Отговор
    И какво - во веки веков ли ще киснете в Афганистан ? Май е истина че където ви стъпи ботуша , после само с ритници могат да ви изкарат от там.
  • 8 Америка е като нашият Боко

    9 0 Отговор
    Вечният победител без победа,отритнат и нехаресван от никого,опротивял до Смърт на всекиго,даже и на"поддръжниците" си.Нашият си взе отпуск и се шмугна при докторята,а Щатите,къде?! Да се крият на Марс,нямат нищо изградено там,и на Луната също,значи и те трябва да се явят в Парламента,като Боко.Ама как се ходи с наведена глава,като си свикнал всичко живо да ти се кланя,ужас..
  • 9 От там

    8 0 Отговор
    Тука. Махаме се от Афганистан, настаняване се в Румъния, България, Полша, Литва, Латвия и Естония, щото трябва да ги пазим от злия Путин и лошите руснаци.
  • 10 Сандо

    6 0 Отговор
    Обявете Афганистан за англосаксанска колония поради изцключителното и значение за производството на наркотици и да се свърши с това раздвояване.
  • 11 яяяяя

    8 0 Отговор
    Идват трудни дни за афганистанските соросоиди, помагачи на окупаторите! Бедна ми е фантазията!
  • 12 Хасан

    3 0 Отговор
    Сигурно вече няма какво да се краде ..оглозгоха до кокал
  • 13 USA imperia

    4 0 Отговор
    Най голямата грешка на Запада са продажните либерални бели управляващи които махнаха Тръмп
  • 14 Мнаф

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ще ги предислоцират в Странджа—Сакар ,помни ми думата.