Last news in Fakti

20 Април, 2021 19:41 1 584 4

ЕМА откри връзка между „Джонсън и Джонсън“ и случаите на тромбози

  • европейска агенция по лекарствата-
  • covid-19-
  • тромбози-
  • джонсън и джонсън

Агенцията увери за това, че общите ползи от ваксината са повече от рисковете

ЕМА откри връзка между „Джонсън и Джонсън“ и случаите на тромбози - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че е открила възможна връзка между ваксината срещу Covid-19 на компанията "Джонсън и Джонсън" и редки проблеми със съсирването на кръвта при пълнолетни хора, ваксинирани в САЩ, предаде Ройтерс.

EMA посочи, че нейният комитет по безопасност на лекарствата заключава, че към информацията за тази ваксина трябва да се добави предупреждение за необичайни кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити, но че тези събития трябва да бъдат посочени като много редки нежелани реакции.

"Общите ползи от ваксината на "Джонсън и Джонсън" за предотвратяване на Covid-19 надвишават рисковете от странични ефекти“, подчерта EMA.

Европейският лекарствен регулатор също така установи, че всички случаи са настъпили при възрастни под 60 години, предимно жени, в рамките на три седмици след ваксинацията, като добави, че всички налични доказателства, включително съобщения за осем случаи в Съединените щати от общо 7 милиона ваксинирани, са част от нейната оценка.

"Въз основа на наличните в момента доказателства, специфични рискови фактори не са потвърдени", заяви агенцията.

EMA заяви, че повечето съсиреци са се появили в мозъка и корема, подобно на ваксината на "АстраЗенека", и отново подчерта, че общите ползи от ваксината надвишават рисковете.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въх

    3 1 Отговор
    а пък медикамента с буква "И" хем тромбози не прави, хем няма странични ефекти, хем действа повече и от тъпите ваксини
  • 2 123

    4 2 Отговор
    Няма никакъв ковид. Стига с тая измама.
  • 3 провинциалист

    8 1 Отговор
    "предупреждение за необичайни кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити"
    Това ми звучи като да си купя пистолет и да прочета в упътването, че при изстрел от упор в слепоочието е възможно да получа неприятни изгаряния по кожата...
  • 4 Сетила СеМара

    1 3 Отговор
    То това беше ясно от много време. Но ЕМА откри колелото и топлата вода! Между другото, Спутник е на същия принцип като Джонсън и АстраЗенека и ще дава същите съсиреци. Пропагандата от Масква няма да ви го каже.