Last news in Fakti

20 Април, 2021 21:24 1 361 18

Обмисля се приемането на европейски закон за свободата на медиите

  • свобода на медиите-
  • европейска комисия-
  • журналистите-
  • заплаха-
  • репортери без граници

Европейската комисия ще предложи закон в подкрепа на безопасността на журналистите

Обмисля се приемането на европейски закон за свободата на медиите - 1
Снимка : Shutterstock

Пред комисията по култура и образование на Европейския парламент вчера, еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон за първи път повдигна перспективата за приемане на европейски закон за свободата на медиите. Предложението идва на фона на нарастващата загриженост за независимостта им в Централна и Източна Европа. Бретон спомена “тревожното развитие“ на ограничаването на печата и медийния плурализъм, по-конкретно в Полша, Унгария, Словения и Чехия, пише „Юрактив“, цитиран от 24 часа.

Полша и Унгария от години са в разногласие с Брюксел заради незачитане на върховенството на закона. И в двете страни правителствата се стремят да поставят медиите под контрол . В Словения, която поема ротационното председателство на ЕС на 1 юли, министър-председателят Янез Янша ръководи целенасочена кампания срещу определени информационни агенции като СТА, а също така и директно срещу определени журналисти. Европейският съюз за радио и телевизия обяви по-рано този месец, че обществените медии в Чехия са под заплаха.
В понеделник “Репортери без граници” публикува своя Световен индекс за свобода на медиите. Докладът подчертава нарастващите различия в рамките на ЕС при осигуряването на основните свободи на медиите.

“Аз вярвам, че трябва да подготвим европейски Закон за свободата на медиите, който да допълни нашия нормативен арсенал, за да гарантираме, че независимостта на словото и плурализмът са стълбовете на нашите демокрации“, заяви френският комисар.


Европейският закон за свободата на медиите трябва да надгражда действащото законодателство на ЕС, по-специално Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, като укрепи капацитета на ЕС за наблюдение и санкциониране на действия, които ограничават или накърняват тяхната автономия. Той също така трябва да разработи обща рамка за управление на обществените информационни източници, за да се противопостави на политизирането на техните услуги и да насърчи многообразието и плурализма в сферата.

Още през декември Европейската комисия обяви План за действие в подкрепа на възстановяването и трансформацията на медийния и аудиовизуалния сектор.

Планът има за цел да мобилизира ресурси в подкрепа на възстановяването на сектора, който е от основно значение за демократичния процес и е по-малко засегнат от кризата с пандемията от COVID-19. Отчита се обаче, че финансирането на медийния сектор с евросредства няма да е от голяма полза, ако не се гарантира безопасността на журналистите.

Неотдавнашното убийство на гръцкия журналист Йоргос Карайвас беше драматично напомняне, че безопасността на журналистите не може да се приема за даденост.

В тази връзка Комисията подготвя препоръка да призове държавите-членки да гарантират по адекватен начин сигурността на работещите в бранша. Това обаче ще зависи от националните политици и правоприлагащи органи, за да се гарантира, че публицистите могат да работят свободно и безопасно.

Както подчертава анализът на “Репортери без граници”, оскъдните резултати от полицейското разследване и съдебните производства след убийствата на репортерката от Малта Дафне Каруана Галиция и словакът Ян Куциак допринасят за създаването на чувство за безнаказаност за престъпления срещу журналисти.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пловдив

    9 2 Отговор
    Този закон, няма да функционира в Чалгария!!!
  • 2 честен ционист

    12 0 Отговор
    Министерството на Гьобелс трябва да има равни права с министерството на Гьоринг. Пък и през последната година всички медди доказаха, че са част от заверата.
  • 3 123

    8 1 Отговор
    Под претекст за свобода на медиите ще наложат цензура на свободата на словото.
  • 4 вижда се

    8 0 Отговор
    Тиквата убиваше всичко ,което е срещу него !!За това сме последни по всичко в света !!!
  • 5 Мдааааа

    5 0 Отговор
    А ний къде сме "леко" надолу на 112-то място вече въобще не ни упоменават,не в девета глуха,а в 112-та по кърския черния път!
  • 6 ПЛАЧЕШТА ЕТЪРВА

    5 1 Отговор
    Това на снимката менискус НА БАТ БОРИСОВ ли е 😬😬😬
  • 7 Пръц

    8 0 Отговор
    От къде на къде мисирките трябва да са защитени?Те са най—големите лъжци и трябва да са готови да понесат последствията от това.
  • 8 дявола

    7 0 Отговор
    Тук във България не заслужаваме за никаква свобода трябва да се действа със сурови закони и стриктни наказания за безредиците
  • 9 Smooth Jazz

    8 1 Отговор
    За каква свобода на медиите говорите бе?! Нали някой трябва да ни освободи от империята на злото сащ, за да имаме свободни медии. Сега се пуска само одобрено инфо от тях. Как е възможно плана за убийството на президента на Беларус Александър Лукашенко да е отбелязан съвсем пошло само в единични БГ медии? РОССИЯ24 цял ден излъчваха записа от скритата камера с микрофон, преди да бъде арестуван агента на цру в московския ресторант.ЦЯЛ ДЕН. А по нашите медии -нищо. Ама нали арестувания е агент на краварите.не може да се отразяват такива новини. Тридесет минути след тази новина чехите пуснаха сценария за руските агенти, двамата от запаса, отровили скрипал, сега пък били взривили били склад за оръжие ПРЕДИ 7 ГОДИНИ. И нашите медии гръмнаха тази комедия, аналог на филма "от глупав по-глупав." Е за каква свобода на медиите говорите?!
  • 10 Iviviv

    6 2 Отговор
    Ако се огледа те и и се обърнете на зад и помислите ще видите медиите бяха по свободни през 80те години отколкото в сегашната псевдо демокрация.

    Коментиран от #14

  • 11 Iviviv

    5 1 Отговор
    Днес е 20 април на тази дата избухва априлското въстание и нито една свободна медия не каза нищо ама нищо за това най важно събитие в нашата история нито телевизиите нито вие от факти. Вие ли сте свободни бе аааа. Мисирки.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    3 0 Отговор
    Липсват свободни журналисти без автоцензура
  • 14 Психиатър

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Iviviv":

    Медии и свобода 80 г кога избяга от психото

    Коментиран от #15

  • 15 Iviviv

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Психиатър":

    А сега къде са че не ги виждам. Като близнаци са.
  • 16 слуги на циона

    5 0 Отговор
    Не им се връзвайте на еврогеювете! На думи звучи добре. Мед да ти капе на сърцето като ги слушаш колко са загрижени... Но на практика ще е регламент, който ще запуши устата и на малкото останали медии който не обслуждат САЩ и ционистите, под предлог разпространяват фалшиви новини. Целта е във всяка държава, от всяка "обществена" медия и още 100 пригласящи "независими" медии, да се лее само тяхната пропаганда и да не се чува нищо което и противоречи.
  • 17 Хахаха

    4 0 Отговор
    Щом е еврозакон = краварски закон, не може да става дума за никакво свобода. По-скоро ще стане още по-зле.
  • 18 София

    4 0 Отговор
    Днес е очевидно че е пандемията е измислена, разбраха го и децата, журналистите трябва да се замислят, заслужава ли си за едно работно място да участват в тази гнусна и смъртоносна игра , да не забравяме че умряха хора заради отложени операции и лечение, някои ги беше страх да дори да отидат на доктор за да не попаднат в ковид отделение, където пациенти понякога скачат от прозорците. Въпрос на достойнство е да се търси и представя истината. Един умен човек ще си сложи граници за лъжите, които носят мъка и смърт.