20 Април, 2021 23:25 3 382 13

Сирия за първи път ще има възможност да има жена за президент

  • сирия-
  • президентски избори-
  • жена п-
  • гражданска война

Фатен Али Нахар, на 50 години, стана първата жена, кандидатирала се за най-високия пост в страната

Сирия за първи път ще има възможност да има жена за президент - 1
Снимка : Shutterstock

Жителка на сирийската столица Дамаск подаде документи за участие в предстоящите избори за президент на страната, съобщи Асошиейтед прес, като цитира изявление на председателя на парламента Хамуда Сабаг.

Вторите избори от началото на гражданската война преди 10 години са насрочени за 26 май, но те имат по-скоро символичен характер, понеже се очаква да бъдат спечелени от президента Башар Асад, Сирийците в чужбина ще гласуват на 20 май.

За самата Нахар се знае малко. Сабаг огласи възрастта, мястото ѝ на раждане и името на майка ѝ. В социалните медии обаче няма публикации за нея, предаде „Стандарт“.

Освен Нахар за участие в изборите досега са се регистрирали още двама кандидати, включително бизнесмен, който се кандидатира и през 2014 г, когато президентът Башар Асад спечели близо 90 на сто от гласовете. Самият Асад още не е подал документите си за участие, но повечето хора очакват да се кандидатира за четвърти седемгодишен мандат.

Башар Асад е на власт от 2000 г., след смъртта на баща му Хафез Асад, управлявал страната в продължение на 30 години. Гражданската война в страната започна през 2011 г. Според опозицията и западните страни изборите през 2014 г. бяха опит да се осигури легитимност на действащия президент. Малко вероятно е международната общност да признае легитимността и на предстоящите избори.

Според резолюцията на ООН, за политическо решение на конфликта в Сирия трябва да бъде изготвена нова конституция, която да бъде одобрена на референдум, преди да се проведат президентски избори под наблюдението на ООН. Но в работата по конституцията е постигнат малък напредък, а Асад продължава да се ползва с подкрепата на Русия и Иран.

Администрацията на американския президент Джо Байдън вече заяви, че ще признае резултата от президентските избори, само ако гласуването е свободно, честно, под надзора на ООН и представлява цялото сирийско общество, припомня Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бах

    25 2 Отговор
    Най малко Американците могат да говорят за честност . Долни страхливи кравари !
  • 2 Костова

    14 2 Отговор
    Демократичното Световно общество,начело с Америка ще признае изборите за честни, само ако спечели кандидат, който ще играе по тяхната свирка. Що се отнася до жената кандидат - Сирия все пак е мюсюлмански свят, който се управлява от мъже.

    Коментиран от #6

  • 3 USA

    11 2 Отговор
    "Малко вероятно е международната общност да признае легитимността и на предстоящите избори."

    И защо ли под "международна общност" се има в предвид краварите - населението на земята е над 7 милиарда а краварите и даже и Европа да сложим няма и 1 милиард - само китайците са повече а те също подкрепят Асад.
  • 4 СССРБарета

    11 1 Отговор
    Тоя луд ли е? Те изборите в САЩ не бяха честни!
  • 5 В.В.П.

    10 0 Отговор
    И аз,не признах,вота в САЩ...!!Джо,влезе с убийство на 5 човека, ,и така ще излезе..!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 GnG

    5 0 Отговор
    Бългaрия ПOМAГA нa ДЖИХAДИCТИТE в Cирия oт 2012 г., кoгaтo Външния ни миниcтър Никoлaй Млaдeнoв, cъбрa в Прaвeц т.н. "oпoзиция" нa ЗAКOННOТO ПРAВИТEЛCТВO нa Cирия !

    Тoвa бe прeцидeнт, пoнeжe Бългaрия ce НAМECИ във ВЪТРEШНИТE рaбoти нa CУВEРEННAТA държaвa Cирия, члeн нa OOН !
  • 8 USA

    5 0 Отговор
    Докато сирииците не си дадат територията за наш и еврейски бизнес войната там няма да спре. Има и втори вариант. Още 2 до 3 години ще сме там, да поизбием още десетки хиляди хора,
    да поразрушим още къде какво е останало и като не става нашата а похарчените сридства са вече малко над Луната, ще си тръгнем както от Афганистан. Ще кажем че сме си изпълнили целта 🤣🤣🤣💩💩💩💩
  • 9 !!!?

    6 0 Отговор
    Американските бомби не убиват. Те не сеят смърт. Те сеят демокрация, любов и свобода. Е, всичко това в името на нашите бизнес интереси минаващи през вашата смърт и ограбване, но ние сме си империя, макар и разпадаща се. Няма да ни съдите по това което правим. Ще ни съдите по това което говорим.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 big

    4 0 Отговор
    Няма никакъв шанс резултатите от изборите да бъдат признати от САЩ и техните васали, ама никакъв! Асад ще спечели отново със сигурност, а причината е проста - войната и подкрепата от тях на ИД, Ал-Кайда и про-турските терористи. На болшинството сирийци им е напълно ясно, че войната отдавна щеше да бъде свършила, ако САЩ и сие не се месят и крадат петрола.
  • 12 Лавров

    0 0 Отговор
    Башар Асад е наш надежден партньор. И той като един друг наш надежден партньор Лукашенко ще спечели изборите с 90 %.
  • 13 74738191

    0 0 Отговор
    Аре престанете с тия женски да ги лансирате като манна небесна, няма как да стане жена президент в тази изконна свещенна земя, там принципа е друг, културните ценности, обстановката не позволява да има все още избори и нормален живот.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания