Last news in Fakti

21 Април, 2021 06:55 9 606 48

ФАЦ: "Това изобщо не означава, че Борисов излиза от играта"

  • бойко борисов-
  • избори-
  • герб-
  • премиер

Коментари в западната преса за Борисов и ГЕРБ

ФАЦ: "Това изобщо не означава, че Борисов излиза от играта" - 1
Снимка: БГНЕС

"Вече две седмици след изборите в България на хоризонта все още не се вижда правителство", четем в кореспонденция на ДПА. Германската агенция припомня, че Борисов няма да се кандидатира за премиерския пост, за който той предлага проевропейски настроения бивш външен министър Даниел Митов.

"Споява ги желанието да се махне Борисов"

Дали обаче Борисов окончателно се оттегля? По този въпрос добрият познавач на българската политика Михаел Мартенс написа тези дни във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) следното: „Временното оттегляне на заден план изобщо не означава, че дългогодишният правителствен ръководител окончателно излиза от играта. Та нали той си остава лидер на най-силната партия в страната, която държи кметските постове в почти всички важни градове. Борисов може би просто ще изчака, за да види дали хетерогенната коалиция срещу него действително ще придобие някакви очертания или пък ще се самоизяде и насред пандемията ще се провали. Спойката на опозицията е желанието да се махне Борисов“, коментира Мартенс. По същата тема в кореспонденцията на ДПА четем още: „От 2009 година насам ГЕРБ състави вече три правителства, но на фона на обвиненията в корупция сегашните пет партии от „антиборисовския лагер“ обявиха ГЕРБ за „токсична партия“, която изолираха политически. Въпреки това ГЕРБ иска да състави проевропейско правителство. Шансовете за успех обаче изглеждат малки“.

Голяма статия за България излезе днес и на икономическите страници на ФАЦ. „Последните 12 месеца не бяха добри за много българи. Пандемията увреди здравето и икономиката в най-бедната страна от ЕС, която за предприемачите е оазис на ниски данъци“, четем в началото на публикацията. Авторите правят кратък обзор на изборните резултати и цитират представителя на фондация „Конрад Аденауер“ в София Торстен Гайслер, който казва, че България е изправена пред фаза на несигурност и никой не знае кога тази несигурност ще приключи. Съществува опасност от макроикономическа дестабилизация, а паралелно с това България трябва да се бори срещу пандемията, да развива инфраструктурата си и да взима мерки срещу корупцията и престъпността, изброяват експерти. ФАЦ цитира и още мнения за икономическото положение в страната: Без бързо подобряване тази година отново ще пострада и туризмът. Румен Добрински от Виенския институт за международни икономически изследвания припомня, че още през миналата година туристите намаляха с 60%. Под черта обаче икономиката все още е в добро състояние, обобщава Петър Ганев от Института за пазарна икономика в София. Добрински и Ганев прогнозират стопански ръст от 2,5-3% за тази година, като икономистът от ИПИ отново припомня за процъфтяващия IT-бранш в България.

От какво се нуждае България

В статията се цитират и оценките на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), откъдето припомнят, че Германия си остава най-важният български търговски партньор, като България има плюс от почти 1 милиард евро в двустранната търговия. Положителни икономически фактори за България остават ниската цена на труда, плоският 10-процентен данък, доброто разпространение на немския език и членството на страната в ЕС, смятат от ГБИТК.

В статията става дума и за милиардите европейски помощи, които България трябва да усвои през следващите години - при положение че досега не се справя особено добре с тази задача. „Политиката и администрацията трябва да се напрегнат, за да има успешно приключване на проекти“, констатира по тази тема GTAI, германската служба за насърчаване на външната търговия. А Петър Ганев обобщава: „Всички международни сравнения показват, че по отношение на икономическата рамка България се справя добре, но куцука на опашката в такива области като институционалната рамка, корупцията и върховенството на закона“. Ганев смята, че с оглед на всичко това страната се нуждае от дълбока реформа, най-вече в областта на наказателното преследване и ролята на главния прокурор. „Това ще бъде централна тема за новия парламент“, казва той пред ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    62 25 Отговор
    Бойко и Меркел в затвора!За престъпление срещу човечеството и геноцид.

    Коментиран от #20, #42

  • 3 Маргинал

    63 19 Отговор
    Не само излиза от играта, но другата седмица влиза в Затвора.

    Коментиран от #23

  • 4 Subaru STI

    63 17 Отговор
    Най-голямата партия има 5 реални и 20% купени гласове, ОПГ ГЕРБ се разпада при нови избори, а "играчът" мутрата Борисов отива на съд за реални престъпления и неспазване правилата в държавата!

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Весела Константинова

    29 49 Отговор
    Работя честно и почтено,плащам си данъците до стотинка,не съм на ничия хранилка,не съм циганка а българка,имам завършени два университета,единият в Обединеното кралство,и не съм член на ГЕРБ.Но заставам с името си и декларирам че винаги и отново ще гласувам за ГЕРБ.Никога не предавам и не си сменям боята.! А вие си плюйте,има хиляди като мен! Заставам с името си !А вие анонимните не само че сте злоби но сте и страхливци!

    Коментиран от #9, #11, #14, #15, #16, #18, #21, #26, #28, #29, #38, #45

  • 7 анонимен

    32 15 Отговор
    Незнам какво влиза и излиза, НО ТИКВАТА ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА.
  • 8 тикток

    32 13 Отговор
    Б.Б. е ; Срам, за всички нас, че такъв елементарен човек е бил на чело на Държавата ни и най-вече, за тези ''началници'' дето го менажират.
  • 9 някой

    21 32 Отговор

    До коментар #6 от "Весела Константинова":

    Браво Весе,това е истината Всичко останало е злоба и нисък интелект!
  • 10 Трабант

    18 10 Отговор

    До коментар #4 от "Subaru STI":

    Ако те питам за какво отива в затвора? Защото ти си решил така нали?! Или защото не върви делаверата? Дубаеца редовнк ли превежда?
  • 11 Подкрепям

    19 17 Отговор

    До коментар #6 от "Весела Константинова":

    Айдуците и контрабандистите с парата на Черепа искат анархия и слаба държава.

    Коментиран от #24

  • 12 324

    14 9 Отговор
    Не е запознат този Мартенс с българската политика, ако беше нямаше да пише, че най голямата пол сила овладяла всички управленски постове, защото тя и БКП имаше 1 милион членове, и всичко беше овладяно от тях , ама под влияние на чужди сили отвън като капичнаха Т Ж, бързо, много бързо доста управляващи смениха боята, а други останаха извън борда. Така ще стане и с отвратителни Нарцис, който дори загуби достойнството си. Така че Фац и мартенс да си гледат работата! Ако не го подкрепят "приятелите" на България ще остане съзнанието на хората като най некадърния и крадлив.
  • 13 При него е така

    14 6 Отговор
    Тръгне ли веднъж връщане няма.
    Та в тоя смисъл, малко му остана.
  • 14 отговор

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "Весела Константинова":

    На това се казва мазохизъм.А коментарът ти под № 9 просто го потвърждава. Жива и здрава!
  • 15 Ехо, Весела

    19 6 Отговор

    До коментар #6 от "Весела Константинова":

    Ти да не си роднина на Мишо К?
    Много патетично ,чак толкова влюбена да си в онова?
    Ако е истина това което си написала, значи или си зле с мисленето,или си много влюбена, друга логика не виждам.
    Да ти харесва някой заради който сме последни по всичко и първи по смъртност?
    Замисли се, малко, не е трудно да стигнеш до верният извод.
  • 16 Обикновен човек

    8 20 Отговор

    До коментар #6 от "Весела Константинова":

    Ами и аз гласувам за ГЕРБ - единствените, които градят и след тях остава нещо. Всичко друго са празни приказки.

    Коментиран от #19, #22

  • 17 Пешо

    11 4 Отговор
    Фац рече фъсс.Тиквата излезе куха.
  • 18 оксиморон

    16 6 Отговор

    До коментар #6 от "Весела Константинова":

    как не си сменяш боята , като си с пребоядисаните комунисти от гроб ?
  • 19 глупости

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Обикновен човек":

    само дето не можеш да кажеш какво остава , освен пълните чекмеджета , ти си явно от еничарската администрация
  • 20 Хаха

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Последният Софиянец в мазето на фабриката за тролове за корекция на чипа - трябва да стане още по-тъп.
  • 21 Настрадамус

    19 6 Отговор

    До коментар #6 от "Весела Константинова":

    Е да ама си предателка ,щом гласуваш за ГЕРБ . Значи ти си съучастничка във ограбването на Българският народ и това се води за престъпление . А за образованието ще ти кажа аз познава хора със по две више образование а всъщност нямат акъл за пет пари .Защото образованието е за дадена наука а акъл да имаш това означава да си достоен човек и всестранно надарен .

    Коментиран от #30

  • 22 Спешно

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "Обикновен човек":

    Ако човек си приказва сам е добре, но когато почне да си отговаря сам вече е зле. Имам в предвид Веселка с двете висши образования.

    Коментиран от #31

  • 23 Кикор

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Маргинал":

    Влиза зад затвора Колкото и Виденов Костов Местан и други знайни и незнайни
  • 24 Раята

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Подкрепям":

    Се кланя на еднокнижник! Потрес
  • 25 Настрадамус

    10 4 Отговор
    Значи западните медии признават че сме най корумпираните най бедните и най бързо умиращият народ във света ,а същевременно защитават ГЕРБ като Павлик Морозов на амбразурата .Значи излиза че гарга на гарга око не вади и може кучето да е зло ама си е наше .Та и тези западняци са същите престъпници като ГЕРБ иначе няма как да го защитават така усърдно .

    Коментиран от #32

  • 26 324

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Весела Константинова":

    Заставаш с името си, а? А каква ти е гаранцията? Или си поредния гербоиден трол сменил си ни ника, след Ангелинка, Илийката, и други подобни, сега пишейки по интелигентно? Ама ако пък си интелигентна как се примирява с простотията, некадърност та и пилеенето на данъците ни и европейски пари за лични нужди, пиша "за лични нужди", защото не ми се изброява разхищението.
  • 27 Антигерб

    6 1 Отговор
    Германия да си гледа бабеса Меркел , за да вземе да се оттегли ние ще си имаме грижатс за нашият си боклук , ще си почистим
  • 28 психиатър

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Весела Константинова":

    Имам свободен прием всеки вторник, между 13:00-16:00 часа!

    Коментиран от #39

  • 29 Котарак

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Весела Константинова":

    Веске, олекна ли ти? Язък ти за двете висши (ако ги имаш)! Такива като теб ни докараха на тоя хал.

    Коментиран от #35, #41

  • 30 зъл пес

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Настрадамус":

    И все пак са по-умни от теб

    Коментиран от #34

  • 31 даскала

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Спешно":

    Обучение по български език - не се пише В предвид,или Напредвид,или там каквито тъпотии пишете,а е правилно само ПРЕДВИД.

    Коментиран от #40, #43

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 кат

    1 0 Отговор
    Факта пак ме трият,хаха.Пиша за корупция,а те трият ли трият.Ще пробвам пак.Кой от тук присъстващите не се е сблъсквал с КАТ,заради нарушения,и не се е опитвал да подкупи катаджиите?Това мили е корупция!
  • 34 Настрадамус

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "зъл пес":

    Ахаа и ти си от висшистите на Сорос тъпи и неграмотни и лесно разпознаваеми ,щом защитаваш тази пишман висшистка .
  • 35 зъл пес

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Котарак":

    Ами като толкова знаеш,кандидатирай се ти бе.Да те видим какво ще направиш.То е лесно от компа да критикуваш.Сега ще видим и ваште любимци докъде ще ни докарат.

    Коментиран от #37

  • 36 Независим

    0 2 Отговор
    Платена статия в стил масова манипулация и замитане на проблемите нанесени от управлението на Борисор! Ето така работят латените медии в Германия, окупирани от същите зависими политически кръгове! Много жалко!
  • 37 Настрадамус

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "зъл пес":

    Зъл пес пише се вашите любимци а не ваште ,ясно е какво образование имаш . Дедко ви сорос напразно си хвърля парите за хора дето са неграмотни и няма да му вършат никаква работа .
  • 38 😁😁😁😁

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Весела Константинова":

    ...виж участник #28...😁...на човека му е останала душа...😁...ще ти помогне безплатно...
  • 39 😁😁😁😁

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "психиатър":

    ...и ти не си добре...отделяш 3 часа време седмично...😁...за да слушаш едни и същи идиотизми...😁...
  • 40 😁😁😁😁

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "даскала":

    ...даскал бе...😁...даскал...
  • 41 😁😁😁😁

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Котарак":

    ...Веске не ги слушай...в Хайделберг цял живот са студенти...😁...висше след висше...
  • 42 Бай той

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Корни, ти не си софиянец, от Крушовица си.
  • 43 Ле ле

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "даскала":

    Уважаеми, даскал. Коментарът ти е пълен с правописни грешки. В едно изречение си допуснал шест . Жив и здрав бъди и си смени професията, за доброто на учениците.
  • 44 Цар Вул

    3 0 Отговор
    След мъглата пак мъгла! След Винету - пак дърво! В парламента всички партии са отблъскващи! да не казвам ПРОКАЖЕНИ.
    Айде, хубуу, да се маха ББ , да му се отрежат пипалата и т нт... Ама не бъдете оптимисти за тези след него. говорим за общия просперитет, а не за вашия личен, понеже сте от едикоя си партия и търкате рачички за някоя службичка да се докопате, ако евеннтуално поизчистят калинките на ГРОБ от администрацията.
  • 45 Ганка

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Весела Константинова":

    Браво! Ако нямаше хиляди като вас, щеше ли все още ГЕРБ да е първата най-голяма партия, която от повече от 12 години само печели избори.
  • 46 чиче

    0 0 Отговор
    ГАНЕ ОДИ СЕ ПРЕГЛЕДАЙ И ПИИ АПЧЕТАТА РЕДОВНО.А КУПЕНИТЕ ЦИГАНЕ
  • 47 Българин

    0 0 Отговор
    За всички е ясно, че България е най бедната страна, най обезверената, най ниско пробаднала морално, корупция навсякъде, престъпност огромна, НО няма кой да ме убеди, че тоя шут Дългуча и неговите циркови артисти ще променят нещо. За всички е ясно, че Боко беше натопен и инсцениран с тия шкафчета от олигарсите, който сега търкат ръчички, че най големия враг изчезва.За всички е ясно, защо България има такъв имидж в Европа, защото такива като Дългия М. М, К. Н С. С правят хубава реклама в Европа. Ограбването на страната не ставаше по времето на Герб, а преди това, и тези същите сега искат да се върнат, защото не са очаквали, че Боко ще задаржи толкова, не се иска много за да се види това, и ако се случи, тежко и горко на България, да не говорим за Македония, че тогава ще ядем сръбска плескавица всеки ден.. И точно тия дето викат най много, ще предадат България, тези за който искате да се върнат. С уважение към всички Българи, дано да сме умни и да не се мразим, да не допускаме старата грешка от преди 500г.
  • 48 Сумите за подслушване са зашеметяващи,

    0 0 Отговор
    а се използват за репресивен онанизъм !