Last news in Fakti

21 Април, 2021 11:40 1 799 7

Армин Лашет - наследникът на Меркел?

  • армин лашет-
  • ангела меркел-
  • германия-
  • политика-
  • наследник-
  • канцлер-
  • бундестаг

Кой ще наследи Ангела Меркел на канцлерския пост?

Армин Лашет - наследникът на Меркел? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В средата на януари Армин Лашет оглави Християндемократическия Съюз в Германия (ХДС). За мнозина това беше знак, че курсът, зададен от Ангела Меркел, ще продължи. Армин Лашет, който от 2012 година е заместник-председател на ХДС, е смятан за един от близките сподвижници на канцлерката Ангела Меркел, която до 2018 година беше и председател на ХДС.

60-годишният политик е познат като човек, който умее да примирява крайни позиции, като балансьор в политиката. Той олицетворява центристкото крило в ХДС. “Ще победим, само ако останем силни в средите на обществото“, повтаря често Лашет. Под това мото през 2017 година той спечели изборите в най-гъсто населената провинция на Германия - Северен Рейн-Вестфалия и стана министър-председател. Балансираната му политика и поведение го отведоха и до ръководния пост в ХДС.

Модернизация и ново начало

Ако след парламентарните избори през септември Лашет бъде избран за канцлер, той ще е вторият правителствен ръководител, произхождащ от провинция Северен Рейн-Вестфалия. Първият е Конрад Аденауер - създателят на ХДС, чието име носи и централата на партията в Берлин. Когато през 2015 година Меркел стана обект на сериозна критика по повод бежанската криза, Лашет не се отдръпна от нея. Той остана сред най-верните съюзници на канцлерката. Но в по-ново време дистанцията между двамата се увеличи – включително и поради споровете около приемането на ограничителни мерки срещу пандемията. Последните корупционни скандали в ХДС и растящото недоверие към политиката оказаха неблагоприятно влияние и върху неговата популярност. Армин Лашет обаче не е човек, който се предава. На партията си той обещава модернизация и ново начало. И припомня, че свободата и отговорността са фундаментите на християндемократическата политика. Той акцентира върху новите потребности на обществото по отношение защитата на климата, дигитализацията и борбата срещу бюрокрацията и свръхрегулацията.

Опитен политик и европеец

Армин Лашет е завършил право, бил е депутат в германския Бундестаг (1994-1998) и в Европейския парламент (1999-2005). Той е опитен европеец. Израснал е в близост до границата с Белгия, а от 2019 година отговаря за германско-френските културни отношения. “Армин Лашет е политик, който притежава всички качества да заема най-високите партийни и държавни служби на национално ниво“, се казва за него на сайта на фондация “Конрад Аденауер”. Сега той ще трябва да убеди и избирателите в това. “Премиер, който успешно управлява провинция с население от 18 милиона души (Северен Рейн-Вестфалия – б.ред.), може да бъде и федерален канцлер”, обича да казва той. Но пътят му до канцлерството едва ли ще е твърде лесен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Германия

    3 2 Отговор
    Маркус Зьодер е с най-голям рейтинг. Не знам, защо в България се пускат такива статии.
  • 2 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    Много добре! Ционистите си взеха германистан. Или да разясня защо. Пародия на свят е.

    Коментиран от #3

  • 3 бобчо

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Ама тоя Армин Лашет наистина ли е еврейн ?
    Ако е така тия германци си заслужават бъдещата съдба!

    Коментиран от #4

  • 4 ТаУмВзе

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "бобчо":

    Знаеш как Горион купува територията на Израел.
  • 5 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    ХРИСТИЯНСТВОТО И ДЕМОКРАЦИЯТА ЗАЕДНО- Е НОНСЕНС !?!? ЕВРЕЙСКАТА РЕЛИГИОЗНА ИЗГЪЗИЦА ПРЕДПОЛАГА - ЦАРЕ -КРАЛЕ -ГОСПОДАРИ - В ГЕРМАНИЯ ФОНОВЕ ДЕР ГАСПОДАРИКУСИ И НЯКАКВИ ГОСПОДАРИКУСИ С Х ... ХАПЧЕТА КОБУРСКИ ИЛИ ХАПЧЕТА ГОТСКИ !!!!!! БЕЗ БИРФЕСТ !!!!!!!!!!
  • 6 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    НООО ГОЛЕМИЯТ БРАТ НА ГЕЛМАНИКУСИТЕ ГОСПОДАРИКУСИ -РУСИЯ - ТРЯБВА ДА РЕШИ - КОЙ Е НАЙ -УДОБНИЯ АНТИАМЕРИКАНСКИ ВАРИАНТ !!!!!!!!!!!!! СПЕЦНАЗ НЯМА ДА СЕ НАМЕСВА !!!!!!!!!!
  • 7 #BoycottTurkey

    0 0 Отговор
    "Турчинът" няма абсолютно никакъв шанс да стане следващият канцлер.
Новини по държави: