22 Април, 2021 12:21 1 902 3

Иран инсталира усъвършенствани центрофуги в подземен завод

  • иран-
  • центрофуги-
  • завод-
  • техеран-
  • ядрено оръжие

Това показва доклад на Международната агенция за атомна енергия

Иран инсталира усъвършенствани центрофуги в подземен завод - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран е инсталирал още усъвършенствани центрофуги в подземния си завод за обогатяване на уран в Натанз и възнамерява да прибави и още, показва доклад на Международната агенция за атомна енергия, цитиран от Ройтерс.

В доклад до държавите членки на организацията, който е с вчерашна дата и е видян от Ройтерс, се посочва, че МААЕ е установила, че в подземния обект в Натанз са инсталирани шест каскади с най-малко 1044 центрофуги от вида ИР-2м и две каскади с най-малко 348 центрофуги ИР-4, от които неуточнен брой се използват, предаде БТА.

В предишен доклад на МААЕ от 1 април се казваше, че Иран използва в завода за обогатяване на уран в Натанз 696 машини от вида ИР-2м и 174 машини от вида ИР-4. Ройтерс отбелязва, че констатациите в новия доклад означават засилване на нарушенията от страна на Техеран на ядреното споразумение със световните сили.

Същевременно европейските страни по споразумението заявиха, че са видели напредък в първите два кръга от непреките американско-ирански преговори за съживяване на ядрената сделка, но добавиха, че все още има сериозни пречки за преодоляване. Вестник "Уолстрийт джърнъл" цитира запознати, според които Вашингтон е отворен за облекчаване на санкциите за тероризъм срещу централната банка на Иран, както и срещу петролните и танкерните му компании и ключови икономически сектори, включително стоманата и алуминия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнатемаКраваре

    6 0 Отговор
    Иран ще е в опасност, докато от Цион, подпомаган от СеРеУ-то му прави бели.
  • 2 някой

    0 1 Отговор
    тия си играят с кибрита и накрая ще направят беля
  • 3 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЩЕ ОТЦЕЛЕЯТ ЛИ САЩ--- ЗА ДА СПАСЯТ ИЗРАЕЛ !?!?!?!?