Last news in Fakti

23 Април, 2021 20:45 6 115 36

"Купуваме само най-евтиното": какво е да си беден в една от най-богатите страни

  • германия-
  • коронавирус-
  • икономика-
  • доходи

Статистиката показва, че през 2019 година в Германия общо 3,2 милиона души над 66 години са живели в бедност

"Купуваме само най-евтиното": какво е да си беден в една от най-богатите страни - 1
Снимка: shutterstock

"Купуваме само най-евтиното, друго не можем да си позволим": Германия е една от най-богатите страни в света, но около 10% от възрастните германци прекарват старините си в бедност. Какви са причините и как се живее така?

Уве Зауер е на 66 години, по професия е строител на пещи и камини. Работил е 20 години по специалността. Днес е пенсионер и му се налага да преживява с 321 евро на месец.

„Работата ми беше много тежка. След толкова години в тази професия кръстът ми е разбит, коленете - също. Но никой не се интересува от това", казва мъжът.

След тежка автомобилна катастрофа през 2013 г. Зауер претърпява операция на десния крак. Поставени са му две метални пластини и девет винта. След което е пенсиониран по болест.

Милиони живеят в бедност

Понеже парите не му стигат, редовно посещава кухня за бедни в Берлин. В нея се приготвя храна за поне 120 души на ден, отделно се доставят 500 литра яхния на различни социални организации.

„При нас идват хора от най-ниската социална прослойка. Хора, които нямат достатъчно пари, за да изкарат месеца", казва Михаел Райхелт от социалната кухня.

Статистиката показва, че през 2019 година в Германия общо 3,2 милиона души над 66 години са живели в бедност. Към тази категория се причислява всеки, който получава по-малко от 60% от средния за страната доход. Това се равнява на 781 евро на месец. Който разполага с по-малко от тази сума, в Германия е смятан за беден.

По данни на ОИСР около 10% от германците над 66 години живеят в бедност. По този показател страната заема място в средата на класацията - наравно с държави като Испания и Чехия. Най-много бедни в тази възрастова група ОИСР регистрира в Южна Корея (43%), следвана от Латвия и Естония. България заема четвъртото място с над 27% дял на хората над 66 години, които живеят в бедност.

Причините, водещи до бедност, могат да бъдат най-различни: например ниско заплащане на труда или дълги периоди на безработица, обяснява Марион Висоцки, която ръководи берлинската социална кухня. Срамно е, че в страна като Германия кухните за бедни са се превърнали едва ли не в институция, от която зависи оцеляването на толкова много хора, добавя тя.

"Не, не се срамувам"

Веднъж седмично Уве Зауер и съпругата му пазаруват храна в магазина. Там те избират само най-евтиното - например 400 грама мек салам за 99 евроцента. „Друго не можем да си позволим", казва Уве. "Но сме свикнали да се оправяме с малко. Човек не се нуждае от кой знае колко, за да е щастлив. Здравето все пак е най-важното на този свят."

Всеки четвъртък двамата посещават социалната кухня. И не се срамуват, че зависят от тази помощ. "Не, не се срамувам. Бедността не позори човека", казва Уве Зауер.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    54 9 Отговор
    Епитетът "изпаднал германец" отново се актуализира след половин век менопауза..
  • 2 За будалите

    33 13 Отговор
    В другия живот му кажете пак да се застрахова на минимума и да взема черни пари! Може и по-малка пенсия да получи! Аман от тарикати! Ако не ви застраховат както трябва, по-добре сменете работодател;

    Коментиран от #23, #31

  • 3 Хаха

    56 6 Отговор
    Една от най богатите не бих казал. Скиорката Меркел от както е на власт какти и при нас тиквоча всичко тъне в бедност Германия беше богата преди години сега е във света може би на 30-40 място така че има много по богати и сожиални държави от швабите

    Коментиран от #7

  • 4 .......

    29 5 Отговор
    ИНФЛАЦИЯТА Е НАД 50%, ОЛИОТО Е 2€ ЛИТЪР ,ХЛЯБА ГОНИ 1€ ЗА 400ГРАМА,МЛЯКОТО 0,50€ЗА 300гр

    Коментиран от #14

  • 5 аз гробаря

    44 0 Отговор
    Където икономиката върви добре,хората са зли а другите се чувастват зле. Богатите са измекяри.Цял живот цънцърлък и сметки. Накрая и бедния и богатия лягат в еднакво дълбока дупка.Едни и същи червеи ги ядът.

    Коментиран от #8

  • 6 Шпек

    65 1 Отговор
    Мекият салам от 400гр.в Немска верига в БГ струва двойно.А пенсията на Българина е два пъти по—ниска от тази на Хер Зауер.
    Кой живее по—зле е лесно да се разбере.

    Коментиран от #10, #30, #33

  • 7 Хаха

    11 20 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Богати като Русия например

    Коментиран от #12, #13

  • 8 Сатана

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "аз гробаря":

    Абе друго си е да омреш от преяждане или от глад.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 уаси Тито

    29 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шпек":

    Че ние българините сме били цели крезове в сравнение с дойчовците! Ах тези мисирки бокови!
  • 11 Ето го

    24 5 Отговор
    ... прехвалени я капитализъм!!!
  • 12 Ленин

    8 10 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    Великата Матушка Рус се препълни със гюмтериери.Вече ги ползват за ловджийски кучета.
  • 13 Оракул

    23 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    В Германия немците събират бутилки и ги връщат в магазините за кешовица.Дори и кеновете от напитки.Много са прибрани.В БГ пък от кофите за боклук съм виждал да се подават по няколко глави женски или мъжки.Песовете обикалят с подвити опашки и хапят минаващите покрай тях.Мизерия да го е...а

    Коментиран от #34

  • 14 Четник

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от ".......":

    Абе,в сравнения с Кралството е Германия е скъпотия.Но пък алкохола и тютюневите изделия са на поносими цени.В УК кутия цигари е £12.50 Кинг сайт на Филип Морис.Има и по£8 —£9. Свинско за готвене—2.5£ зависи от къде е мръвката.Европейските не се котират много.
    Хляб тип Добруджа 0.800кг £1—£1.2 и нагоре.Бирата в Немско една идея по—евтина,бензина е скъп,А в България всичко е скъпо спрямо заплатите.В Кралството пенсионерите получават пеншън кредит и много други социални бенефити.Няма транспорт който да не е пригоден за инвалиди и хора с колички имат достъп навсякъде.Те това трябва да направи и новото правителство ,да докаже че мисли за хората.
  • 15 стоян

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана":

    До 8 ком-ти видял ли си някой да умре от глад -от преяване всеки ден умират ама от глад не знам
  • 16 DW направо казано си Лъжете Яко!!

    23 1 Отговор
    Не сте се научили от Борисов, защото вие сте кръстник на ГЕРБ!!! Отидете по нашия северозапад, да видите щое Бедност!!! Да преброи те по колко зъба имат в устата пенсионерите по селата!!! Там отидете, колко Милиона е Германия Колко е България!!! При нас бедните са колкото в Германия!! Ако дойдат Да живеят Германските бедни с Пенсиите на нашите, ще си сложат краи на живота до месец!!!
  • 17 Гост

    20 2 Отговор
    Богата страна, но разслоението между капиталисти/бизнесмени и работническа класа е огромно. Бачкаторите са на около 2-3-4 хиляди евро, а кешаците почват от 15-20 нагоре и не обичат да го демонстрират като нашите парвенюта.
  • 18 Истината съм аз

    7 2 Отговор
    Доста лъжлива статия ...първо пенсия в германия се дава страшно трудно ..живеят в берлин един много скъп град ...въобще който живее в германия е на ясно че статията издиша.
    Не е лесно и тук защото масата са мало.....ни отделно чакат на помощи ..и няма значение колко години си работил по важно е на колко си се осигорявал .

    Коментиран от #27

  • 19 Да бе

    29 3 Отговор
    Колкото и да искате да ни убедите не вярвам немският пенсионер да е по зле от българският. Пък за българският повече ми пука.
  • 20 барчо

    13 0 Отговор
    Стига бе!!! Мислех, че всеки гражданин на Германия, който работи и е работил е богат и като стане пенсионер, обикаля света.

    Коментиран от #21

  • 21 Хаха

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "барчо":

    дс защото в България всипки ги облъчват с това но няма но обшо с реалността!!! Отвори прочети ЕВРОСТАТ например образовай се и виж по стандарт къде са германските пенсионери!!! Най-високи мимимлами пенсии спред Евростат взимат Холандия, Франция и Испания!! Испания и Франция взимат по 14 месечни пенсии. Такс, че Германия не е това с което ви облъчват твб и всички в България - все пак пълно с необразовани крепостни селяни
  • 22 мдаааа

    7 8 Отговор
    Какво е определението за богата страна ? Според мен , трябва да е Русия .. Господ им е налял всичко , само акъл е забравил ...
  • 23 ПЕШО

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "За будалите":

    Аман от тарикат бизнесмени.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 сали

    1 3 Отговор
    Дано изчезне завинаги скапаната кочина
  • 26 ТМВ

    7 1 Отговор
    Тази статийка много издиша от всякъде.....
    Вярно е че многото стаж в Германия не ти гарантира добра пенсия според техният стандарт!!
    Аз работих почти шест години в Автосалон за нови автомобили в Берлин като allgemeiner arbeiterreiniger осигоряваха ме на реална заплата включително и здравна осигуровка.
    Според немското законодателство при навършване на пенсионна възраст ще получавам една прилична пенсия за България!!!
    Дай боже остават ми още пет години за да започнат да ми я изплащат!!
    Аз и сега съм пенсионер при условията на първа категория труд,но тук работих в мините почти 19 години и си разсипах здравето за 600 💶.

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Седесарят.

    4 1 Отговор
    ДВ,,е издание за страните от изток...Това е статия,да се повдигне бойния дух и морал на източноевропейски я пенсионер..Да не се вълнуват ,и да нямат претенции...Издиша от всякъде..Фейк.
  • 29 Миро

    6 0 Отговор
    Германия е богата но гражданите и не са по богати от италианците въпреки че Италия е по бедна държава. Германците бачкат като луди и повече отколкото французите и италианците. Който знае горното ок. Който не знае горното да се поинтересува и ограмоти . Информация има много. Успех!

    Коментиран от #35

  • 30 Даааа

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шпек":

    Кои пенсионери са зле?! Тези, които карат на хляб и мляко, но пък за сметка на това са с по няколко имота и хвърлят хилядарки през терасите на ало измамниците... 😂😂😂
  • 31 Фен

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "За будалите":

    Договорите в Германия са на база процентна заетост 10, 20, 30 до 100 % . За пример 50 % са 80 (осемдесет) работни часа месечно. Съответно ако е бил на подобен договор , и при минимална часова ставка не е за учудване че пенсията му е ниска.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Аноним

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Шпек":

    Значи Ганьо тук според теб е по скъп живота от Германия ти не си наред
  • 34 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Оракул":

    Между другото имаме в русе един германец женен за българка.Немецът фирмаджия, но ни направи впечатление как поглежда в контейнера, като си изхвърля някои битови отпадъци..Прибрана нация, да дойде да рови бг боклук
  • 35 Eff

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Миро":

    Вярвай си че са богати италианците само като им видя автопарка .. Отделно живеят цяло семейство във една къща . Имам позната в Италия беше ходила в Германия и каза ,че храните са много по-евтини от там, Отделно и заплатите не са кой знае колко високи в Италия и имотите са по-евтини от Германия.
  • 36 СЪВЕСТЕН

    1 0 Отговор
    НЕ МИСЛЕТЕ ЗА СЕБЕ СИ , ПО - ДОБРЕ ПОМИСЛЕТЕ БОЙКО ДАЛИ НЯМА ДА РОВИ ПО КОФИТЕ ЗАРАДИ НИСКАТА СИ ПЕНСИЯ ! ЗАЩО НИКОЙ НЕ ВНАСЯ ПАРИ В НЕГОВАТА БАНКОВА СМЕТКА ДОКАТО ТОЙ ДАДЕ ЖИВОТА СИ ЗА НАС !?
Новини по държави: