Last news in Fakti

25 Април, 2021 13:14 6 812 78

Северна Македония обвини България, че политизира историята

  • северна македония-
  • българия-
  • история-
  • политика-
  • комисия-
  • гоце делчев-
  • драги георгиев-
  • скопие

София политизира преговорите и това се превръща в сериозна пречка

Северна Македония обвини България, че политизира историята - 1
Снимка: Shutterstock

Председателят на македонския екип в Съвместната историческа комисия с България Драги Георгиев заяви, че на последните три срещи не е видял желание за напредък от колегите си от София, а неговият колега Петър Тодоров заяви, че България политизира преговорите и това се превръща в сериозна пречка за функционирането на комисията и постигането на резултати, пише скопското електронно издание „МКД“, цитирано от агенция "Фокус".

Георгиев заяви пред телевизия „Сител“, че през двата дни на 13-ата среща на историците отново не е постигнат никакъв резултат. Единствената обсъждана тема са били македонските учебници за 7 клас, а за Гоце Делчев не са проведени дискусии по искане на българския екип. По неговите думи, двете страни са останали на позициите си и главната причина да няма резултати са различните виждания за средновековието, както и големите различия в подхода за преодоляване на този вид спорове.

„Изобщо не обсъждахме темата за Гоце Делчев. Трябва да кажа, че през последните три срещи не виждаме желание за напредък в нашите български колеги. Вчера на предпоследната сесия казахме, че е ред да бъде обсъден Гоце Делчев, но българските колеги отказаха. Казаха ни да продължим с учебниците. Мисля, че отношението към работата на българските колеги през последните три срещи се дължи на ситуацията в България, предизборната кампания. Очевидно липсата на политическо ръководство е причината българските колеги да нямат желание да постигнем нещо повече в работата“, заяви Георгиев. На въпрос дали смята, че след избора на правителството българските му колеги могат да получат различни инструкции за по-нататъшното провеждане на този преговорен процес, Георгиев отговори, че не очаква промяна в позицията на София, но смята, че ако Комисията бъде оставена да работи отделно от двустранните политически отношения, ще е възможно да се постигне по-бързо решение.

Що се касае до предложението на Австрия за международно посредничество в спора между София и Скопие и предложението на евродепутата Андреас Шидер за включване на трима външни историци в работата на Комисията, ръководителят на македонския екип заяви, че това би било от полза за нейната работа. „Македонската страна направи такова предложение на първата среща и, за съжаление, трябва да кажа, че българските колеги го отхвърлиха. Предложихме да включим двама експерти, които са запознати с проблемите на Балканите, но в същото време имат опит в преодоляването на подобни символични политико-исторически спорове между определени нации и държави. Това бе категорично отхвърлено от българската страна, която смята, че тези колеги няма да познават достатъчно добре проблемите ни и че това е наш двустранен проблем, и оттогава този въпрос изобщо не е повдиган. Въпреки това аз лично смятам, че такова посредничество, такива неутрални външни лица, бих казал, които дори не са емоционално ангажирани с този проблем, могат да бъдат от полза за Комисията“, обясни Георгиев.

Той отбеляза още, че въпросът за Григор Пърличев остава отворен и че е останал изненадан от предложението на българския екип за отваряне на въпроса за Братя Миладинови, защото тази година се навършват 160 години от публикуването на сборника им с български песни. „Без никакво съобщение, без да бъдем консултирани, те го свързаха със 160-годишнината от издаването на Сборника. Разбира се, ние подкрепяме съвместното честване на юбилея от Сборника на Братя Миладинови, като един от елементите, които могат да помогнат за постигане на добросъседство, но ние считаме това изненадващо поставяне на масата на теми, които не сме обсъждали преди, докато същевременно имаме три отворени теми - учебниците, Гоце Делчев и Григор Пърличев, за контрапродуктивно в момента за работата на Комисията. И разбира се, не приехме да обсъждаме Братя Миладинови на вчерашната сесия, защото смятаме, че другите теми трябва да бъдат затворени. Считам това за опит на моите български колеги да забавят работата на Комисията, докато този политически вакуум в България бъде преодолян“, каза Драги Георгиев, председател на македонския екип в съвместната българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси.

Още един член на македонския екип – Петър Тодоров – коментира проведената 13-та среща на Комисията. Според него преговорите между София и Скопие трябва да бъдат деполитизирани. Той заяви пред „ТВ 24“, че официална София продължава да осъществява силен политически натиск. „Със съжаление мога да кажа, че по отношение на българската страна политиката поставя сериозни пречки пред работата на Комисията. Политиката не трябва да създава пречки, а да създава условия за изграждане на добри отношения. Този път трябва да кажа, че такъв подход за постоянно обвиняване на другата страна не може да бъде продуктивен. Мога да констатирам със съжаление, че виждам тези постоянни обвинения като пречка за по-нататъшното функциониране на комисията и това тя да даде резултати“, заяви Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    75 3 Отговор
    Макетата да признаят историята, не да се правят антични - до никъде няма да я докарат така.
  • 2 сектант

    37 3 Отговор
    Северна КОЯ?

    Коментиран от #6

  • 3 вижда се

    60 2 Отговор
    Идиотите нямат спирка и почивка !
  • 4 ИСТОРИК

    46 2 Отговор
    Луно луно, земьо македонска!
  • 5 Цар Самуил

    54 2 Отговор
    И Четвъртата Българска Столица!
    Тия македонци бях забравил,че съществуват.Хубо,че вие ни напомняте за тях и затова колко за жалки.
  • 6 😁😁😁😁

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "сектант":

    ...да де...😁...Северна...😁...
  • 7 Скопие лъжат че са бедни

    9 10 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!?Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други! За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube.

    Коментиран от #10, #14, #25, #39, #46, #52, #58, #60, #61, #64

  • 8 ТаУмВзе

    19 2 Отговор
    Що така албанско ислямизраната територия уж маке лае. И първата маймуна е била маке а.
  • 9 ФАКТИ

    45 3 Отговор
    Тия ТУПАНИ за последните 100години си смениха името 12 пъти. То не бе южна сърбия, бановина,срю,сфрю,югославия ,бюрм,срм...и т.н.
    Тава е ИЗМИСЛЕНА,,държава,, от сърбежите и потвърдена от коминтерна ...
    А сега е само ДИАГНОЗА ...
  • 10 😁😁😁😁

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Скопие лъжат че са бедни":

    ...затова ли САЩ имат 8 000 тона...😁...македонците-създателите на САЩ...😁...
  • 11 попара

    28 1 Отговор
    Макетата ще искат да признаем,че Христо Ботев и Васил Левски също принадлежат към мАкедонската зЕмя. И че Варна ,Бургас ,Ямбол и Пловдив също са към Македония Северната.
  • 12 ЗиС 5

    18 0 Отговор
    Австрийците също спадат към Коминтерна.
  • 13 Испанеца

    23 1 Отговор
    А за Ристе Колумбовски, ....кога ще преговаряме?
  • 14 Мисъл

    26 1 Отговор

    До коментар #7 от "Скопие лъжат че са бедни":

    Че кво общо има Александър Макендонски с днешните македония и македонците?
  • 15 Англичанинот

    15 1 Отговор
    Аза Уке Шекспировски кога ще преговаряме?

    Коментиран от #43

  • 16 македончето

    15 1 Отговор
    Тия бугари и Бербатов ни зеа.
  • 17 Българка

    35 2 Отговор
    РСМ е млада република, създадена под диктовка на Сталин и Тито след 1944г. Ами да се съсредоточат македонците върху историята си след датата на създаване на новата държава. Нямат право да претендират върху чужда история. Могат да напишат, че преди създаването на държавта им са били част от българската държава. И това ще е голата истина

    Коментиран от #22

  • 18 Макета

    27 1 Отговор
    Вие сте тъпаци и сръбски подлоги.
  • 19 македончето

    3 13 Отговор
    Добре че бугарите ни зеа и гимнастичките, че кой щеше да чуе за тех.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ал Мак от Мелмак

    28 1 Отговор
    ДА СЕ ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА С ТЕЗИ ДРАЗНИТЕЛИ НА ПОЛУОСТРОВА. ДА СЕ РАЗДЕЛИ ПРИЕМАНЕТО НА АЛБАНИЯ ОТ РСМ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ПРЕДСТОИ АЛБАНСКО - СЕВЕРОМАКЕДОНСКИ КОНФЛИКТ. И ИЗОБЩО: ДОКАТО ТИТОВИТЕ МАКЕДОНИСТИ СТОЯТ В ПЪРВИЯ И ВТОРИ ЕШАЛОН НА ВЛАСТТА, ДА НЕ СЕ СПРАТ ВСЯКАКВИ ПРЕГОВОРИ!

    Коментиран от #28

  • 22 Говедото

    17 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Ти па къде отиде ма. Република Северна Македония е създадена от гръците с подписването на Преспанския договор от 17.06 2018 година . Къде отиде чак 44година . Я направи справка от тогава колко имена е сменилатая територия.

    Коментиран от #50

  • 23 Сърбия

    19 1 Отговор
    Първият динозавър е македонският! Тиранозавър-Макец!
  • 24 случаен

    9 0 Отговор
    взимайте си го Бербатов, даваме ви го, цената е чифт гуменки 42 номер, нови, в кутия, носете ги и го взимайте, политизиране на историята, предполага че ние лъжем в нашата история, а те са прави в техните си измишльотини

    Коментиран от #77

  • 25 илия

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Скопие лъжат че са бедни":

    тука сме в неделя с приятели и единия е любител с металотърсач от който знам че около нашия град има златна колесница пълна с съкровище а 5 хиляди тона злато е невъзможно да има

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 македончето

    12 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ал Мак от Мелмак":

    Ако отвориш македонски учебник по география, ще видиш че там Балканския полуостров е представен като Македонски.Така че казвай нещата с истинските имена.

    Коментиран от #35

  • 29 Жоро

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "илия":

    В кой град е това?

    Коментиран от #30

  • 30 илия

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Жоро":

    в бургас сме но аз съм роден на друго място.иначе живея и работя тука

    Коментиран от #31

  • 31 Жоро

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "илия":

    В Бургас колесниците са две а не една

    Коментиран от #32

  • 32 илия

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Жоро":

    ти откъде знаеш

    Коментиран от #33

  • 33 Жоро

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "илия":

    И аз имам металотърсач

    Коментиран от #34, #36

  • 34 илия

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Жоро":

    вече да не си ги намерил
  • 35 яз да питам

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "македончето":

    Пак добре че са гръците дръжава ви направиа. Па ти сЕга що си бе..македонче..шумадийче..или северомакедонче. Кат' гледамо, май утре и албанче ке станеш. Натамо си се засилило.Па може и косоварче. Ма то с албанче си едно и сащо бре.
  • 36 илия

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Жоро":

    жоре там ли си
  • 37 БГ ЕС НАТО

    7 0 Отговор
    Не бъдете навници Няма нормални хора които казват на черното бяло Инструкцията от Кремъл е да няма напредък Ще я дадът отново на братушките си Сърби
  • 38 Язе

    20 1 Отговор
    Крайно време е да се разтури седянката с тия малоумни титовисти. После да им се представи ултиматум с това което трябва да свършат за да се съгласим да им отворим вратата към ЕС. Така направиха гърците и си решиха проблема. Това е и пътя за решаване и за нас. Така ще е и за Сърбите един ден. И техните учебници не са по малко лъжовни от тези на мскетата от БЮРМ
  • 39 Станчо

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Скопие лъжат че са бедни":

    И аз гледах филма.Невероятно голямо съкровище е.Знаете какво е теглото и големината на една златна отливка,а сега си представете какво количество е пет хиляди тона злато!Това е цял кораб натоварен със злато!

    Коментиран от #57

  • 40 ПЕТРОХАН

    15 1 Отговор
    ТОВА Е НЯКАКЪВ ФАРС ТАЗИ КОМИСИЯ, И ДОГОВОРА ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО КОЙТО ТУЛУПА ПОДПИСА Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ. НЯМА КАКВО ДА СЕ ПРЕГОВАРЯ ЗА ИСТОРИЯТА, ИМА ДОКУМЕНТИ И ФАКТИ И ИСТОРИЧЕСКА ИСТИНА. СЕВЕРНО МАРСИАНЦИТЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ ЗА ТЯХНА ИСТОРИЯ СЛЕД 1945 Г. БЪЛГАРИЯ ЯСНО ТРЯБВА ДА ПОСТАВИ ИСКАНИЯТА СИ, ПЪК СЕВЕРНО-МАРСИАНЦИТЕ АКО ИСКАТ ДА ГИ ПРИЕМАТ, НЕКА СЕДЯТ И ЧАКАТ, ТЕ СА ИЗВЪН ЕС. С ТЕЗИ ЛЪЖЦИ И МЪРЛЯЧИ НЯМА КАКВО ДА СЕ ПРЕГОВАРЯ.
  • 41 Шумадийски северномарсианец

    16 1 Отговор
    Скопje: Сега понеже бугари ке заштитат историчката си и нема какво да крадене повеке, ке тръгне да гепиме сръбската такава. Цар Стефан Душан ще бъде атички севернонакедонец. Венеция е с антички македонски произход, дори и готите нападали Свищов са скрити македонци. Смех...

    Коментиран от #51

  • 42 Горо

    9 2 Отговор
    Всичко, което се случва сега в двустранните отношения между Северна Македония и България се дължи на некомпетентността на Бойко Борисов, който допусна да се подпише договор за добросъседство и разбирателство, без в него да се споменат изрично постигнати споразумения в областта на езика, историята и културата, така както направиха гърците. Но, не, "великият стратег" от Банкя искаше набързо да претупа договора, за да се похвали по време на европредседателството, че бил "обединил Западните Балкани и щял да ги присъедини към Европейския съюз". И преди бе ясно, че подобна комисия, която да разрешава възникналите спорове няма да доведе до никакви резултати.
  • 43 😁😁😁😁

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Англичанинот":

    ...когато за Кашпировски...😁...тогава и за Шекспировски...😁...
  • 44 Павел Пенев

    8 1 Отговор
    Историята може и трябва да бъде политизирана за да се извличат необходимите поуки от нея, но не може и не трябва да бъде фалшифицирана както това се прави в Македония от дълги години.
  • 45 мъкаааа

    9 1 Отговор
    В Скопие бил известен като Мите Бербатовски. А Международната Космическа Станция била мАкедонска Презвъздушна зЕмя со 11 макета у корпусо на нея.
  • 46 Люлин картел

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Скопие лъжат че са бедни":

    Да не е в чекмеджето?
  • 47 трясъ

    9 0 Отговор
    У Северна Македония американскиот президент Джо Байдън ке да е байо Йонче Байдъновски.
  • 48 фен на сидеров

    10 1 Отговор
    глупости ! историята е политика и политиката е история !!! най-малко макетата трябва да имат думата по въпроса с нашата история !
  • 49 Мисирка от 112 етаж

    13 0 Отговор
    Игнор бе, гръцкия вариант и кой откъде е. Да намерят северномакедонски буквар от преди 1945г. И да покажат поне един исторически извор, в който пише за тях! Факти и доказателства, а не фалшификации. И като са тръгнали да вкарват австрийски историчари в комисията, да ги попитат на какъв език се говори в Австрия.
  • 50 Българка

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Говедото":

    Аз комкентирам ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ,а не ТЕРИТОРИЯ с хора, които се определят като македонци

    Коментиран от #53, #54

  • 51 Марго

    14 0 Отговор

    До коментар #41 от "Шумадийски северномарсианец":

    Абе ти да им видиш музея в Скопие, ще паднеш от смех. Разбира се ако те пуснат вътре, че то сам не можеш ))))))
  • 52 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Скопие лъжат че са бедни":

    Ти пък! Държавата на Александър Македонски се простира до Индия. Когато той умира, е около Вавилон. Заграбеното злато ти си го представяш като струпано на едно място съкровище, а то още в древни времена е преминало през стотици хиляди ръце. Давам пример със съвременна фирма - тя общо разполага с основен капитал 500 000, но този капитал е разпределен в машини 200 000, в сгради 200 000, материали 60 000, горива 20 000, други 20 000. Т.е. те са на едно място, ама само на хартия. Някаква част може и да е заровена, но това не е задължително даже да е на Балканите, спокойно би могло да е в днешна Сирия, Иран, Турция, Индия, Пакистан, Египет. А съвсем отделен въпрос е какво е общото между онези македонци и днешните...
  • 53 Шумадийски северномарсианец

    17 1 Отговор

    До коментар #50 от "Българка":

    Или искаш да кажеш държавата Северна Македония, защото държава Македония няма. Има географска област Македония, но тя е в Гърция. И като искат да се античеят и да се самоопределят за каквито си поискат. Не искат да имат с България нищо общо. Добре, но не пипат българската история и да престанат да взимат български паспорти.
  • 54 Пръдла Сър,

    7 5 Отговор

    До коментар #50 от "Българка":

    обикновена пръдла.
  • 55 Орцето

    2 4 Отговор
    Ни сме зеле чушкапека от гръците,па вие от назе га земафте.Па до нега време сте маали чушляците сурави хухуху

    Коментиран от #59, #63

  • 56 Pero Makedoneca

    12 1 Отговор
    Без компромиси с тези юго боклуци.Нека чакат още 50 години ако е необходимо за ЕС.
  • 57 Росен

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Станчо":

    Намерих филма но все пак има едно голямо но.Това са десетки хиляди камили,коне и каруци за които също трябват впрегатни животни.И всичко това е натоварено със съкровища.Първо възможно ли е да са имали толкова много животни защото и за армията са им били необходими дори още повече.Второ,тези непрекъснати кервани натоварени със съкровища и пътуващи към Македония как са ги охранявали?Трето,къде в Македония е било разтоварено и пазено всичкото това богатство?! Четвърто,това е огромна логистична операция...конюшни за животните,храна за тях и прочее и прочее.Филма е впечатляващ остава въпроса къде в Македония е изчезнало всичкото това богатство,това е огромно богатство и не е възможно да се изпари?!
  • 58 Ти наистина си зле

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Скопие лъжат че са бедни":

    Под всяка статия за тези от Северна Македония, пишеш за това "съкровище"! Пич, тези северномакедонци нямат нищо общо с елините на Александър Македонски, ама дори и 0,0000001%. Е, като не вярваш на българска или на гръцка история, има световна такава. Виж там. Тези са славяни, с български корени, изпекани на сръбска микровълнова фурна. Всеки себеуважаващ се историк знае истината за тях и техния произход - българи. Това, че те не искат да имат нищо общо с България и да изградят фалшива идентичност върху българската история, е техен проблем.
  • 59 Олинеза

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Орцето":

    Е па мааме ако има мааме
  • 60 Зорница

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Скопие лъжат че са бедни":

    Филма е английски а аз нещо не им вярвам на англичаните
  • 61 Gkbb

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Скопие лъжат че са бедни":

    Стои си в един шадраван в Скопие и всеки си взема по един джоб като минава.
  • 62 Gkbb

    9 1 Отговор
    Първата работа на прабългарските ханове когато узурпират Македония е да докопат съкровището , да го скрият и да го завещаят на Северна Македония при встъпване в ЕС.
  • 63 Груйо

    10 1 Отговор

    До коментар #55 от "Орцето":

    Зел си от гръците ти, един по-голем си зел. Я оди у гръчко и намери барен един чушкопек. Аз им ги продавам и ги учим как се работи с него. Че една се опита да набута котката в него.
  • 64 Бедни са!

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Скопие лъжат че са бедни":

    Ако ги има тези 5000 тона, те са Пекла, в Гърция! В столицата му!

    Коментиран от #65

  • 65 Теодор

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "Бедни са!":

    Дори и да има толкова голямо съкровище надали е скрито в Пела столицата на древна Македония.По вероятно е гърците да са го преместили в Атина ако изобщо са го намерили.Би било хубаво Овчаров да се попита.
  • 66 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, ЗAЩOТO ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.
  • 67 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 4 Отговор
    Македонците са ни братски народ
  • 68 3333

    4 1 Отговор
    Заради пустата Македония изтървахме егейска тракия . Сега пак заради тях може да не влезем в шенген.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Шердан Българов

    3 0 Отговор
    ЩО Е М А К Е В С Е Л А Й Н О!
  • 77 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "случаен":

    Искаме си го и Каракачанов, нищо без тях, войвода ни трябва
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: