Last news in Fakti

26 Април, 2021 12:35 10 338 32

Пет мита за Чернобил: Има ли там мутации? Колко опасно е днес?

  • чернобил-
  • митове-
  • атомна централа-
  • ссср-
  • чернобилска авария-
  • авария-
  • русия-
  • радиация-
  • мутации-
  • припят

От ядрената катастрофа в Чернобил изминаха 35 години

Пет мита за Чернобил: Има ли там мутации? Колко опасно е днес? - 1
Снимка: Shutterstock

Чернобил ли е наистина най-голямата ядрена катастрофа?

"Чернобил: тайната история на най-голямата атомна катастрофа на всички времена" или "Най-голямата ядрена авария в човешката история" - подобни заглавия и определения се използват нерядко. Те ни навеждат на мисълта, че съществува нещо като класификация на атомните катастрофи. Но това е подвеждащо. Международната скала за оценка на ядрените инциденти включва седем степени. В най-високата седма степен - "Катастрофален инцидент", с излъчване на големи количества радиоактивност и тежко отражение за хората и природата - са класифицирани две ядрени аварии: тази в Чернобил и аварията във Фукушима. В самите нива на международната скала обаче не са предвидени сравнения. "А ако под "ядрена катастрофа" се разбира не само авария, а и всички други причинени от хората радиоактивни емисии, то бихме могли да твърдим, че в човешката история е имало и други случаи на голямо радиоактивно замърсяване", казва американската изследователка Кейт Браун. Тя дава за пример производството на плутоний за направа на атомни бомби от САЩ и СССР, при което се отделят голямо количество радиоактивни емисии. "И това не е било инцидент", подчертава Браун.

Има ли мутации в забранената зона около Чернобил?

При туристическите посещения в района един от най-често задаваните въпроси е дали там има мутирали животни. Тази представа вероятно е затвърдена от всички онези филми на ужасите, книгите, както и от компютърните игри. Но не отговаря на истината. Биологът Денис Вишневски изучава природата около Чернобил от 20 години и до момента не се е натъквал на двуглави вълци или петкраки гризачи. "Влиянието на йонизиращото лъчение би могло да доведе до телесни преструктурирания, но в повечето случаи то просто намалява жизнеспособността на организма", обяснява Вишневски пред ДВ. Той посочва, че в случая с гризачите много ембриони умират още по време на бременността - грешки и нарушения в генома водят до неспособност на организма да функционира. А животните, родени с увреждания, не могат да оцелят в дивата природа, казва биологът.

Успяла ли е природата да преодолее катастрофата?

Репортажи и снимки под заглавия като "В забранената зона на Чернобил цъфти живот" или "Природният рай Чернобил" създават впечатлението, че природата около реактора вече се е възстановила. "Но това не е вярно", казва Кейт Браун, която от 25 години изследва района на Чернобил. Периодически се появяват съобщения, че в забранената зона са забелязани застрашени видове птици и насекоми. "Но това не е доказателство, че природата в Чернобил е оздравяла", казва Браун. В резултат на продължителните наблюдения на състоянието на животните в зоната са установени висока степен на смъртност, честа поява на тумори и имунизационни дефекти, промени в кръвта и в кръвообращението, аномалии и други отклонения. Земята в забранената зона е отровена от радиоактивността и до днес, 35 години след катастрофата. Една трета от района е замърсена с трансуранови елементи, чийто срок на разпад е над 24 000 години.

Безопасно ли е посещението на Чернобил?

25 години след ядрената авария забранената зона около централата се превърна в магнит за любопитни туристи от цял свят. Успехът на сериала "Чернобил" доведе до рязък ръст на туристическите посещения - 124 000 през 2019 година, което е двойно повече в сравнение с предходната година. Държавната агенция за управление на забранената зона междувременно е подготвила двайсетина маршрута по суша, вода и въздух за желаещите да посетят Чернобил. Наложени са строги изисквания за сигурност: специално облекло, забрана за ядене или пиене на открито и строго придържане към определените маршрути. Възможното ниво на облъчване при еднодневно посещение се определя официално на стойност от 0,1 милисиверта. "Това е много далеч от дозата, която би била опасна за здравето", казва пред ДВ експертът по ядрена безопасност Свен Доктер. Той посочва, че в Германия средното годишно облъчване на човек е над 4 милисиверта. Част от облъчването се получава по линия на естествени източници, а останалата - при обичайни медицински процедури (прегледи с рентген или с компютърен томограф) и при пътувания със самолет.

Чернобил още ли е необитаем?

Град Припят, създаден навремето специално за служителите на централата, както и съседният Чернобил официално са необитаеми. Но и след инцидента никога не са били напълно обезлюдени - оттогава насам и в двата града работят няколко хиляди души. Става дума предимно за мъже, които работят на двуседмични смени и имат грижа за поддръжката на инфраструктурата. Освен това специална част на вътрешното министерство патрулира в района и контролира достъпа до забранената зона. В Чернобил има магазини за хранителни стоки и дори най-малко два хотела, предназначени предимно за хора в командировка. Освен това в района има и доброволно завърнали се местни хора - най-вече в селата наоколо. Точният им брой обаче не е известен. А тъй като става дума предимно за възрастни хора, се очаква, че с всяка изминала година броят им намалява.

Автор: Тетяна Клуг


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалистъ

    54 16 Отговор
    Говорете за новата ядрена катастрофа от която сме заплашени - украинските фашисти са готови да взривят собствената си АЕЦ, за да отиде радиация и към Русия...само че и при нас ще дойде!
  • 2 сектант

    10 1 Отговор
    най-якото нещо в Чернобил е Коля - по готин пич не бях гледал.

    Коментиран от #7

  • 3 Чернобил е виновен

    9 4 Отговор
    Сега ще почнат мутациите на ковида от Чернобил. Вятъра ще ги разнесе навсякъде и нови енджексии всяка година.
  • 4 Защо

    28 23 Отговор
    Защо няма нито един осъден наш управник за геноцид срещу собственият си народ? Две седмици не съобщиха за аварията. Хиляди хора и деца бяха незащитени. Раковите заболявания се качиха 6 пъти в България.

    Коментиран от #8

  • 5 Има мутации!

    42 6 Отговор
    Пет години след Чернобил Украйна започна да мутира и стигна до Бандера и СС "Нахтингал".Добре че има руски доктори наблизо..
  • 6 требе стригане

    25 0 Отговор
    А бе а какво ще стане когато Тепко изхвърлят радиоактивната вода у океана
  • 7 1990

    9 24 Отговор

    До коментар #2 от "сектант":

    Добре, че американците им дадоха 15 милиарда долара 1990г да си купят салам, иначе щяха да изпукат от глад, а сега пак се ежат.
  • 8 Иванов

    9 13 Отговор

    До коментар #4 от "Защо":

    Още на двня се разбра.Дядо ми беше към разузнаването в генералния щаб,и на същия ден разбраха нашите и започнаха с профилактиката

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Дечко

    24 14 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    това баба ти ли ти го разказа? Цяла София и цяла България беше на манифестация под радиоактивен дъжд за 1 май. Да, управниците разбраха благодарение на шведите, които алармираха целият свят.

    Коментиран от #19, #22

  • 10 Гергьовден

    15 19 Отговор
    Колко радиоактивни марули изядохме за гергьовден, не е истина. А нашите управници си внасяха храна от Франция. Нашият народ никога не е случвал на управници.
  • 11 гост

    15 14 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    Профилактика,ама само за "другарите отгоре",а за народа нищо,накараха ни да ходим на манифестация на първи май.Обикновените хора разбраха от радио Свободна Европа и от Дойче Веле,чак след седмица,като тогава същите "отговорни другари" обясняваха,че не е опасно,а те ядяха храна внесена от Австалия.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 USA

    32 4 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Хайде пак опорки - радиацията отделена при аварията в Чернобил е хиляди пъти по-малка от хилядите надземни ядрени опити. Американците даже умишлено са излагали техни войници на действието на радиацията. Да не мислите че в Хирошима и Нагасаки е нямало радиация.

    В крайна сметка при аварията е имало изхвърляне на радиоактивно вещество от активната зона на реактора но не е бил ядрен взрив при който радиацията е хиляди пъти по-голяма.

    Коментиран от #32

  • 13 Jeep

    13 8 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Абсолютно вярно! Добре поне, че генерал Добри Джуров разпорежда изхранването на войската да става от резерва. Реално пикът у нас е точно около 1ви май.
  • 14 гост

    20 1 Отговор
    А защо се заобикаля факта за евентуален саботаж за причина за тая трагедия . И не , не е най-голямата ядрена авария , преди нея се случва голяма авария в САЩ , Мислете, защо медиите занимават обществото само с Чернобил, като дори в наши дни се мълчи за голямата френска ядррена авария.
  • 15 Тиква

    13 1 Отговор
    Само като Ви чета Дойчевци как плякате грешки с годините и сте ми ясни! Един път са 25 години, на следващия ред са 35 години след аварията.
  • 16 ИСТОРИК ЕНЕРГЕТИК

    6 10 Отговор
    До USA. В уранова бомба има 70 кг уран, в плутониева бомба има 7 кг плутоний. В реактора РБМК има 170 тона (не кг) уранов двуокис ! Радиоактивността от взривен реактор е хиляди пъти повече отколкото в атомна бомба. Бомбата е опасна в момента на взрива, след това замърсяването е нищожно по сравнение с това от повреден реактор! Затова сега в Хирошима произвеждат Мазда, а около Припят още не пускат хора!

    Коментиран от #17, #20, #21, #31

  • 17 казах

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "ИСТОРИК ЕНЕРГЕТИК":

    Говориш на ангро.
  • 18 Двойни стандарти

    20 0 Отговор
    Чернобил бледнее пред огромната катастрофа в Фукушима но защо ли се мълчи за това?!
  • 19 Дедо ти

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дечко":

    Чак пък радиоактивен дъжд - хубаво слънчево време си беше на първи май.

    Голямо ръсене е паднало от този облак който от Украйна отива при Шведите и след това слиза и удря точно българите на манифестацията на първи май - ама други не засяга.

    Голяма метереология голямо въртене е паднало - цялата работа е че искаха да издокарат дядо Тошо виновен и му приписаха какво ли не.
  • 20 Я па тоя

    19 0 Отговор

    До коментар #16 от "ИСТОРИК ЕНЕРГЕТИК":

    Браво, ся остава да направиш и разлика между инцидентно възникнала авария в АЕЦ, и ПЛАНОВО и ЦЕЛЕНАСОЧЕНО хвърляне на атомни бомби в Япония и обеднен уран над Сърбия и Персийския залив
  • 21 USA

    16 1 Отговор

    До коментар #16 от "ИСТОРИК ЕНЕРГЕТИК":

    От този уран или плутоний в бомбата нищо не остава - всичко се изпарява. Радиоактивността не идва от там при ядрен взрив - огромната гъба как мислиш дали е радиоактивна и колко тона тежи.

    От реактора не всичкото гориво е изхвърлено а само малка част - взривът не е ядрен - повечето гориво и сега е под стопения корпус на реактора и бавно изстива.

    Та не ми приказвай при кое радиацията е повече - нито си историк най-малкото пък енергетик.
  • 22 Я па тоя

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Дечко":

    Глупости сътворени от евроатлантиците след 1990! Пишеш в нет търсачката и четеш:
    > Аварията в Чернобил – 30 години по-късно Проф. д.х.н. Ивелин Кулев
  • 23 Вярно

    14 4 Отговор
    тук преди 12 години се появи една мутация, наречена ГЕРБ и е като рак! Няма отърване от нея!
  • 24 чернобилския

    12 0 Отговор
    Най-голямата "тайна" е това как укрите сами си взривиха централата ,за да разрушат СССР. Те и сега са готови да си гръмнат всички централи. Нали преди няколко дни тук писахте, че са го обявили публично. Имали били отряд "патриоти-самубийци", които само чакали заповед да натиснат копчетата.
    А и какво стана с Фукушима? Там не е ли опасно? Още ли се намират риби с две глави и космати уши?
    Или там понеже е американска централата, заразяването е демократично?
    Ах, какви сте ми безмозъчни манипулатори!!! То барем да ви вярваше някой, а то само хабите мастилото да пишете.
  • 25 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Укрите са го направили вип турист зона..Браво!!!!.Нищо им няма,само оглупяха...И като се прибави и това,че си взривиха АЕЦ а, .Кенефа е пълен..Туй всичкото ,да разбият СССР...и да крадат на воля..Най вече оръжие...Сега на Путин ,се пада честта,да поправи тая недъгава история...
  • 26 5236

    3 0 Отговор
    Радиацията е нещо много опасно, но нейното въздействие върху човешкия организъм все още не е проучено детайлно. Въпреки всеобщото схващане за изключителната вреда, са налице и сериозни аномалии. Например хора, които даже не са облъчени над дозата, но в тях са попаднали чрез вдишване прилепени към прахта алфа частици /които по принцип са най-безопасните/, често развиват рак. В същото време отделни хора, участвали в потушаването на пожарите около централата в Чернобил и облъчени хиляди пъти над нормата с алфа, бета и най-опасните гама частици, още са здрави. Техни колеги са мъртви отдавна, но на тях им няма нищо - явно организмът има някакви защитни механизми, които не се проявяват при всеки и в еднаква степен.
  • 27 ИСТОРИК ЕНЕРГЕТИК

    1 3 Отговор
    До USA. Реакторът РБМК няма корпус.Състои се от 1693 тръби през които минава водата, която отнема топлина от горивото.Корпусни са реакторите ВВЕР като нашите,които са много по сигурни. И преди да пишете прочетете какво е радиация и какво е радиоактивно замърсяване. Има книги за всичко.
  • 28 ИСТОРИК ЕНЕРГЕТИК

    4 2 Отговор
    До 20. Атомните бомби в Япония са хвърлени с цел избягване на много жертви при атака на основните японски острови, според американците! А главната цел е да покажат на СССР какво ги чака!

    Коментиран от #29

  • 29 Я па тоя

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "ИСТОРИК ЕНЕРГЕТИК":

    Брейй, така ли, май не знаеш, че през 1945, преди атомните бомби Токио се опитва да капитулира няколко пъти, но САЩ и Британия отказват да приемат капитулацията й.
    Сигурно случайно.
  • 30 ИСТОРИК ЕНЕРГЕТИК

    3 1 Отговор
    До 29. За пръв път чувам такава басня. Япония капитулира чак след втората атомна бомба и след като СССР разбиват Квантунската армия и завземат Манджурия. Преди това, въпреки тоталното разрушаване на Токио с обикновенни бомбардировки, армията започва да въоръжава мирното население. Япония е била решена да се бие до край! Масово се използват пилоти камикадзе, които нанасят големи щети на американския флот. При превземането от американците на остров Окинава, те дават чудовищни жертви. Срещу тях са изпращани цивилни овързани с гранати! Просто японският кодекс на честта не позволява капитулация.
  • 31 Истерик енергетик

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "ИСТОРИК ЕНЕРГЕТИК":

    А колко ТОНА уранов двуокис хвърлиха краварите в Сърбия под формата на снаряди, бомби и ракети през 1999 година?
  • 32 СССР

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "USA":

    В Херушима и Нагасаки живеят хора, а в Чернобил не. Гледай филма Чернобил, има го в HBO GO (on demand). Радиацията и мощността на реактора е пъти повече от бомбите в Япония. На събрание, 2 дни след есплозията, при Горбачов е докладвана радиация от 3.6 рентгена (еквивалент на 400 рентгенографии в болница). Това е макс.стойност на уредите, с които разполагат в централата. Истинската стойност е 4 милиона рентгена! При престой от 3 мин. в такава среда човек умира за седмица от лъчева болест... Това става с всички спасители от първите часове на пожара.
    Проф. Легасов докладва на Горбачов: В реактора РБМК горивото е уран 235. Всеки атом от U235 е като куршум, летящ със скорост близка до светлинната, като пронизва всичко - дърво, бетон, плът. В един грам от U235 има трилони, милиарди от тези куршуми. В реактора има 3 милиона грама... Някои от тези куршуми ще летят 100 г, а някои 50 хиляди години...
    Ако не са потушили пожара и направили бетонен саркофаг на реактора, то последващия взрив ще е 3-4 мегатона и ще унищожи всичко в радиус 30 км; на 200км ще убие всичко живо; а негодни за живот ще са територии на 1000км за 100 години!
Новини по държави: