Last news in Fakti

28 Април, 2021 14:10 6 397 19

Опасна игра с картите на Балканите

  • балкани-
  • западни балкани-
  • карта-
  • велика албания-
  • сърбия-
  • сърби-
  • гърция-
  • косово

Това ще бъде мелница, която ще смели всички нас

Опасна игра с картите на Балканите - 1
Снимка: Shutterstock

„Призракът“ на „нон-пейпър“, за който се казва, че очертава промени на границите на Западните Балкани, броди из Европа, за да съживи кошмарните сценарии от времето на силната геополитическа турбуленция в по-широкия регион на Югоизточна Европа, Черно море и, на разбира се, Източното Средиземноморие, пише Kathimerini в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Никой не е виждал официално този документ - изваден на бял свят от словенски уебсайт с твърдението, че правителството в Любляна е сред неговите автори - за който се твърди, че съдържа териториални промени, които ще променят радикално сегашната карта чрез разтваряне на Босна и Херцеговина и създаване на „Велика Албания“, „Велика Сърбия“ и „Велика Хърватия“.

Словенското правителство отрече съществуването на такъв документ и уведоми за това Сараево, въпреки че албанският министър Еди Рама бе цитиран от сръбска телевизия да твърди, че е говорил със словенския премиер преди време, за да представи различни идеи и всъщност е виждал този „нон-пейпър“. Правителството на Северна Македония отиде по-далеч, като заяви, че планът, очертан в документа, ще има опасен дестабилизиращ ефект.

Разбира се, това не е първият път, когато сценарии предвиждащи териториални промени се пускат от всички различни „готвачи“ в „Балканската кухня“, като техния фокус е върху признаването на Косово от Сърбия. Но това са трудни времена и онези държави (имайки предвид Гърция), които по един или друг начин могат да се окажат във водовъртежа на такива радикални промени и създаването на нови центрове на власт в непосредствена близост, най-добре да внимават за подобни индикации на намерения, особено когато на хоризонта се очертават по-широки геополитически промени. Всякакви нови промени в картата на Западните Балкани означават премахване на статуквото - основно Дейтънското споразумение, изковано от „огън и меч“ във войните в Босна и Хърватия, а по-късно и в Кумановското споразумение, което проправи пътя за независимостта на Косово.

Подобна промяна неизбежно би затруднила всяка балканска държава, тъй като би засегнала сигурността и интересите на всички – а това ще доведе до нови кръвопролития. Присъствието на „Велика Албания“ на северната ни граница не може да бъде прието от Гърция, защото следващата ѝ цел ще бъде анексиране на „Северен Епир“, нито България би толерирала „Велика Сърбия“, без да поиска да се разшири за сметка на останалата част от Северна Македония, да не говорим за турците, които ще видят възможност да реализират опит влизане в Тракия. Накратко, това ще бъде мелница, която ще смели всички нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 TOTO

    18 2 Отговор
    е нали сте в европеиския саюз и нато те ще ни спасяват.

    Коментиран от #11

  • 3 Майна

    17 4 Отговор
    Ще бъдат откъснати части от БЪЛГАРИЯ...., ТОВА Е ТРАГИЧНОТО

    Коментиран от #4, #10

  • 4 159

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Ти пак нищо не си разбрал от статията.

    Коментиран от #5

  • 5 Майна

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "159":

    личи , че не си чел ...достатъчно извън статията
  • 6 До коментар 4

    5 0 Отговор
    То пък една статия....
  • 7 Наблюдател

    11 4 Отговор
    Защо се премълчава гузно картата размахвана от турски политик на която половин България е показана като част от Турция! ? Това го правят освен това периодически, а българските управници и политици се правят на нечули, невидели и неразбрали!! Б.Борисов изглежда си въобразява че като връща в "чували" политически бегалци на Ердоган имперските му мераци ще секнат! Това между другото е нарушение на "Международна Конвенция за Политическите Бегалци" и Борисов трябва да бъде съден за това!!

    Коментиран от #8, #13

  • 8 Землянин

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Въпросната карта я пропагандират щатите с цел създаване на напрежение. Турската стратегия е културно и икономическо влияние, а не превземане на територии.
  • 9 Боко

    0 0 Отговор
    Аз съм господар на балканите!
  • 10 бай Даньо

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Ганчо Майнов пак си седна на ръцете и се загледа тъжно в пъпа си, даже леко припява тъжна песен като победен преди да е почнало ... с тоя народ от България на три морета и едното море е останало много ...
  • 11 Гномчик

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "TOTO":

    Не се обаждай ве Ушанка Нашата е наред Вие му мислете как ще изгоните Китайците от Сибир
  • 12 бай Даньо

    4 2 Отговор
    Гърците са в час както и очаквам. Гърците са заградили повече територия която им се полага по етнически принцип на балканите ( в северна Гърция има 500 000 "славяноговорящи елини" ха се сетете какви са тия!?) и не искат никакви промени . България принципно трябва да е за промени защото всички наоколо са заграбили български земи , но това е само в случай че Турция стои настрана ( което няма как да стане) . Тоест се иска висш пилотаж във външната политика, дисциплина по която сме двойкаджии, така че е по добре да сме пас и леко против. Другата парична да сме против е че Велика Сърбия е най лошото което може га ни се случи ако на теглилката от другата страна не е поне решаване на проблема със Македония и Западните покрайнини в наша полза . Но за това се иска активна и умна политика на което българите не сме способни от времето на Иван Асен 2 та да си кютаме и сритване на сърбите по кокалчетата с всичка сила когато има възможност.

    Коментиран от #14

  • 13 Не гледай чужди карти

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Залягай над буквара и граматиката, че там си поизостанал. Явно от изучаване на геополитика не ти е останало време за базово ограмотяване
  • 14 Всъщност всичките земи на балканите

    3 9 Отговор

    До коментар #12 от "бай Даньо":

    Са турски, ако трябва да сме точни.

    Коментиран от #17

  • 15 Иван

    4 2 Отговор
    Ще ни смели, ако я няма Русия........ако зависи от Синагогата и Атлантическия Съвет-смлени сме.
  • 16 Иван

    3 2 Отговор
    Синагогата иска Балканите да се ислямизират, а Украйна да стане нов Израел (руснаците в Украйна да станат палестинци).
  • 17 бай Даньо

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Всъщност всичките земи на балканите":

    По голяма глупост от тая е трудно да се измисли. Турците идвате последни на балканите и ако времето е база за пристигане на Балканите то сте последни по старшинство. Българите и другите наоколо сме предимно автохтонно население на балканите ( тоест тук от времена праисторически ) Точно това е причината в Европа по същество всички да сме с почти едно ДНА , например Българите сме най близки до ( с тоя ред) до унгарци, румънци, гърци , чехи, северна Италия ( Тоскана) и южна Франция ... и много далече от турци, руснаци, араби . В Европа сме много по близки българите с ирландците отколкото две индийски секти ... Славяните са дошли и са по късно добавка в нашето ДНА но и те са преди вас. Крим турците смятате за турски , руснаците за техен защото са го завладели преди 200 години а всъщност в част то Велика България на Кубрат от 7 век . Къде сте били в 7 век анадолските превъзходни!?

    Коментиран от #19

  • 18 Дебилчев

    2 2 Отговор
    Несправедливите етнически прекроявания в миналото са вечно тлеещо зло, 2,5 милиона българи останали извън границите на БГ/Вардарска Македония, беломорска и Одринска Тракия, западните покрайнини, айде да поправят несправедливостите или ще създават нови
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "бай Даньо":

    Нека сме коректни. " Има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    Терминът „СЛАВЯНИ” е от 16 век. Популяризиран е от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Термина е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Неини платени агенти допринасят за включването на българите към славянското семейство. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на Академии наук СССР за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.