Last news in Fakti

28 Април, 2021 16:16 3 639 31

Китай: 20 години война в Афганистан е показателен пример за американския интервенционизъм

  • сащ-
  • нато-
  • афганистан-
  • талибани

Съединените щати се превърнаха в най-голямата пречка за глобалната стабилност

Китай: 20 години война в Афганистан е показателен пример за американския интервенционизъм - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Командирът на американския контингент в Афганистан наскоро заяви, че САЩ и НАТО започват да изтеглят войските си от страната. Според плана това ще приключи преди 11 септември. Ще бъде сложен бърз край на 20-годишната война в Афганистан, която обаче оставя страната опустошена.

Преди двадесет години САЩ започнаха войната под флага на борбата с тероризма, което обаче доведе до шокираща хуманитарна катастрофа. Според статистика от проекта "Военни разходи", иницииран от Бостънския университет, жертвите на войната в Афганистан от 2001 г. насам са около 241 000, включително над 71 000 цивилни. Дори в столицата Кабул експлозиите и терористичните атаки не престават, а страданията на афганистанците са изключително тежки.

Много хора загиват и развитието на страната е в застой. Днес Афганистан все още е една от най-слабо развитите страни в света. Според данни на Азиатската банка за развитие 54,5% от афганистанското население живее под прага на бедността, а 40,1% от него в трудоспособна възраст изкарва под 2 щатски долара на ден.

За 20-годишната война са инвестирани над 2 трилиона щатски долар, а загиналите американски военнослужещи са 2400. Въоръжените сили на талибаните на са изкорени, а напротив, стават по-силни, в резултат на което несигурността за бъдещето на Афганистан се увеличава.

Намесата на САЩ в Афганистан бележи пълния провал на „американската демокрация“. Ако Афганистан отново стане развъдник на терористични сили, това несъмнено би било най-голямата ирония на дългогодишната война на САЩ.

Афганистанската война е само върхът на айсберга в интервенционизма на САЩ и хаоса по света, създаден от тях. Ирак, Сирия, Либия... всички страни, които са били намесени от въоръжените сили на САЩ, са изпаднали в политически сътресения, икономическа депресия и влошаване на живота на хората. Очевидно е, че САЩ действително се месят в работите на тези държави в името на „демокрацията" и създават катастрофи с правата на човека под знамето на „човешките права". САЩ се превърнаха в най-голямата пречка за глобалната стабилност.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗНАЕЩ

    57 1 Отговор
    ТЯ ДА Е САМО В АВГАНИСТАН,ЗДРАВЕ МУ КАЖИ.

    Коментиран от #18

  • 2 Нейко Томов

    62 1 Отговор
    Абсолютно вярно
  • 3 Wqww

    17 11 Отговор
    На Китай им е широко покрай яката, но ако имаха и те такъв дълг-практически невъзвращаем по думи на американското правителство, тогава дали нямаше да искат и те войни?!
  • 4 Дюбрютрю

    44 2 Отговор
    Крайно време беше и Китай да каже това което Русия обяснява от 10 г. Това е е обшеатвена тайна кой стои в дъното на тероризма и злините по света. следва изявления посока израел, е тогава вече майка им жална юдейска! Сащ и израел до сега дърпаха опашките на мечката и дракона по отделно, но се надцениха като ги дръпнаха едновременно! Никакво мълчане за тия терористи. Ей сега ще докарат армията от афганистан в България и Румъния
  • 5 Диверсант

    42 0 Отговор
    Единствения начин да съществуват е като спъват развитието на останалите било със санкции, било с война. 70 те години Афганистан е бил много по демократичен и развит от Европа. Имал е и жена министър председател. Гаврата с Куба, блокирана, изолирана от останалите и се присмиват отстрани КУБА Е ПРОПАДНАЛА. Пропаднала защото е изолирана..

    Коментиран от #9

  • 6 Коментатор

    40 0 Отговор
    САЩ 20 години не могат да се оправят с Афганистан и позорно го напускат пък искат да воюват с Русия. Бъдете сигурни никога няма да го допуснат Освен да насъскат някои свои верни кучета

    Коментиран от #14, #23

  • 7 православен

    35 1 Отговор
    много точно стотия, но може и да се разшири понеже страните пряко засегнати от империалистическите им действия са много повече от гореизброените. Направо са си терорист №1 в света
  • 8 ццц

    24 1 Отговор
    сащ-империята на злото сега стана ли им ясно кои са на някои заблудени/платени индивиди в Бг-то
  • 9 233

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Диверсант":

    Там е добро място, не случайно се мъчат да го налапат!
  • 10 ДЯВОЛА

    3 10 Отговор
    Хаха кой го каза, когато Америка я нямаше тая 5000 годишна история с какво е пълна ако не с войни насочени към Манджурия, Тибет, Уйгурия, Вътрешна Монголия, и тия 9 млн квадратни киометри как са ги създали китайците с послушание не с войни
  • 11 ДЯВОЛА

    3 13 Отговор
    Aфгaниcтaнcкaтa вoйнa e caмo върхът нa aйcбeргa в интeрвeнциoнизмa нa CAЩ и хaoca пo cвeтa, cъздaдeн oт тях. Ирaк, Cирия, Либия... вcички cтрaни, кoитo ca били нaмeceни oт въoръжeнитe cили нa CAЩ. Това сочи че Америка е атакувала само враговете на бялата раса, колко източни империи навлизаха през хилядолетията в Европа и Запада като араби турци перси монголи и всякакви

    Коментиран от #13

  • 12 Чайника

    1 18 Отговор
    Апък Русия щото не воюваше в Афганистан, нито се намесваше и нито подпалваше конфликти в Лаос, нито в Камбоджа, нито в Корея, и куп други. Смях на търкалета
  • 13 Това или

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДЯВОЛА":

    Това сочи, че Америка е атакувала саамо петролните кладенци:) и децата го виждат.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ДЯВОЛА

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Това или":

    Именно атакувала е интереса на бялата раса, а интереса на изтока е смяна на бялото население на Запада и молене за западни технологии
  • 16 Ной

    13 0 Отговор
    САЩ се оттеглят от Европа, вземете ядрените си оръжия и седнете у дома
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ваксиниран = СТЕРИЛЕН? ;)

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЗНАЕЩ":

    "Афганистанската война е само върхът на айсберга в интервенционизма на САЩ и хаоса по света, създаден от тях. Ирак, Сирия, Либия... всички страни, които са били намесени от въоръжените сили на САЩ, са изпаднали в политически сътресения, икономическа депресия и влошаване на живота на хората."

    От статията.
  • 19 Иван

    3 3 Отговор
    В Библията пише че Русия ще унищожи САЩ.

    Коментиран от #20

  • 20 Зоро

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "Иван":

    Всъщност пише обратното!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    ДАННИТЕ показват американската действителност,истина и ЦЕЛ!!!!!!
  • 23 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Коментатор":

    напротив ОПРАВИХА СЕ!!!!ХЕРОИНЪТ се върна на пазара!!!!/пояснение...когато ТАЛИБАНИТЕ взеха властта ,...НАРКОПОЛЕТАТА БЯХА ТОТАЛНО УНИЩОЖЕНИ.......И ТОВА!!!провокира,,,войната срещу ,,тероризма,,,!!!!Как така ,,свобода,, без наркотик!!!!!я виж ние как направихме ,,растеж,,!!!!за 30 години.
  • 24 Kcanba

    7 0 Отговор
    макак во станА, соросняя!!!
    Пак бехте аслани...
    америкосите само срещу жени, деца и сватбарите с хеликоптери и томахавките успяват, и то, за малко!!!
  • 25 пешо

    10 0 Отговор
    краварите са най големите агресори , всички злини на този свят идват от тях .
  • 26 Аналитик плюс

    6 0 Отговор
    Доста очевадни истини четем в това изказване
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Фанфан Лалето

    4 0 Отговор
    Все още се намира едно историческо изказване на расиста нетаняху в сградата на конгреса в САЩ. В него този расист предлага за 20 години да бъдат нападнати изброените в статията страни (има и неспоменати). Първо беше Ирак, разчитайки на ефекта на доминото и с "леко побутване" същото сполетя и останалите. Речта завършва с думите, че съществува риск от провал, но ако планът успее БИ ще бъде обхванат от тотален хаос. Така и стана! Затова не винете краварите. Те са просто говеда изпълняващи нареждания.
    Само се питам как е възможно арабите да се окажат толкова тъпи, а дадоха на науката толкова много през вековете!
  • 29 Байдън

    0 1 Отговор
    ШЪЪтттт В Русия съм в Русия съм!

    Коментиран от #30

  • 30 Цър_н съм!

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Байдън":

    Нег_р съм, нег_р съм, аз вътрешно се чувствам нег_р, но съм бял. Каква транс_едалска либерално-атлантическа операция да си направя, че да стана ниг_р?
  • 31 Това си е

    1 0 Отговор
    Империята на злото. Напуска една война и създава нова. Не че са напуснали всички. Ирак, Сирия още не са. Сега се преместват към Европа и това е страшното!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания