Last news in Fakti

29 Април, 2021 22:41 12 463 13

„Има не повече от пет автомобила от България в Одрин”

  • одрин-
  • българия-
  • турция-
  • пазар-
  • коронавирус-
  • автомобили-
  • туристи-
  • пандемия-
  • мерки

Локдаунът се отрази сериозно на пътуването и пазаруването

„Има не повече от пет автомобила от България в Одрин” - 1
Снимка: Shutterstock

Турция влезе в най-строгия локдаун от началото на пандемията. През следващите три седмици в страната ще важат редица ограничения в опит да се овладее коронакризата. Голяма част от фирмите ще работят от вкъщи, хранителните магазини ще бъдат отворени през седмицата до определен час, а кафенета и ресторанти ще предлагат само услуги за доставка по домовете. Часове преди локдауна - какъв е интересът на пътуващите към Турция за Великден?

Два чартърни полета до Кападокия, пълни с родни туристи, са отменени само вчера, разказаха пътуващите. Причината - наложената карантина в Турция. Часове преди пълното затваряне на Турция, пътуващи от България за южната ни съседка за почивка не липсваха, предава БНТ.

Голяма софийска група заминава за Кушадасъ. Резервацията е направена преди повече от година и отлагана 2 пъти. Българите са обнадеждени и от факта, че наложените мерки не се отнасят за чуждестранните туристи. "Имаме негативни PCR тестове и предполагам, че всички останали, които ще бъдат там, също ще имат, така че нямаме повод за притеснение", разказа Иван Тодоров пред БНТ. "И решихме да пътуваме за празниците, така и така са празници. Нямаме рестрикции от туристическата компания, така че пътуваме", каза Илиян Царибродски.

"На туристите, доколкото знам, нищо не им е забранено, даже турски граждани с втори паспорт злоупотребяват", сподели Вайс Барган, който живее в Гоце Делчев. Не толкова оптимистични са от другата страна на границата. В Одрин българска реч вече рядко се чувала, а последните организирани туристи са посрещнали през декември. "Тук е най-оживеният център на града, най- големият мол, обаче както виждате, има не повече от пет автомобила от България, преди не беше така, преди почти половината от колите бяха от България", разказа преподавателят Мустафа Акан.

"Хотелите са отворени, само за чужденци обаче, и те ще могат да посещават Турция с отрицателен PCR тест, макар че кой би искал да пътува при такива условия. Гражданите на Турция няма да ходят на работа, няма да празнуват, няма да излизат от вкъщи, освен до най-близкия магазин за хранителни стоки и то в много ограничен времеви период", коментира уредникът в българската църква "Св. Св. Константин и Елена" и преподавател в Одрин Христо Христов.

Докато е в сила строгата карантина, търговията ще бъде ограничена. Така за празниците Одрин се оказва невъзможна дестинация. "Тази година няма да има пазар в Одрин. Заради локдауна повече пътуващи има от Турция за България", каза Аип Сечке, който е шофьор на международен автобус. И българи, и турци се надяват след триседмичното затваряне пандемията да бъде овладяна и да се пътува спокойно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мими

    24 30 Отговор
    Джамбазов, няма такъв град :Одрин:, има град Едирне.

    Коментиран от #7, #8, #13

  • 2 Месут

    16 10 Отговор
    За 85 милионна Турция 40 хиляди нови случая на ден не са чак такъв голям проблем. 95 процента от са с незначителни симптоми или без никакви. Смъртноста е в пъти по малка от другите държави. 420 на 1 милион. За сравнение положението в близо 7 милионна България е много по тежко. Смъртните случаи са почти 2500 на 1 милион.
  • 3 баба ти от бг

    7 22 Отговор
    от 2 месеца Турция е с 60 - 80 хиляди болни на ден! да не би башибозуците от кап Андреев пускат още заразени, както винаги с въшки, морбили, сифилис, шап по овцете и кой знае още колко болести. руснаците изпратиха военни самолети да съберат рус туристи !

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Месут

    39 14 Отговор

    До коментар #3 от "баба ти от бг":

    На сън ли ги видя тези 80 хиляди заразени бре Ганьо. Я погледни статистиките на Института Джо Хопкинс. Те са най верни. Факт е че в Бг измирате като мухи от ковид поради скапаната ви здравна система. Турция има най модерните болници в Европа и едни от най добрите специалисти. Продължавайте да си вярвате че сте много добре.

    Коментиран от #6

  • 6 Свинска главо

    10 11 Отговор

    До коментар #5 от "Месут":

    Продължавай да забременяваш!
  • 7 Репи сте

    1 12 Отговор

    До коментар #1 от "Мими":

    Това си е истината!
  • 8 Хасан

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мими":

    Карай ...то и турците ще идват в Филибе
  • 9 Хирургче

    13 3 Отговор
    Що за измислица е всичко. Нека си боледуват хората. Ваксинационни паспорти със срок, антитела със срок. Тъпи ПСР-и по към 72 часа. Всичко е за хора без мозъци и за получаване на дивиденти ....нали е страшен този вирус всички да бяха измрели до сега. Кой преди е гледал статиски за смъртност? Сега нон стоп ни облъчват с приказките на Шехерезада. Вирус с час, деца с маски...
  • 10 Ежко Бежко

    29 3 Отговор
    В Турция съм на почивка със семейството си. Вчера видях опашки само пред банкоматите. Хората са малко напрегнати, но в никакъв случай нервни, по скоро деловити. Мнението ми от личните ми контакти с турците са превъзходни. Жал ми е да гледам как ние българите се джафкаме за щяло и нещяло.
  • 11 Алооо

    4 1 Отговор
    То и град Пекин няма според вашата логика.
  • 12 Алоооо

    3 1 Отговор
    ЕДИРНЕ ЕДИРНЕЕЕ.
    Няма тъкъв град да се казва одрин, или вие искате да се забрани за теьи които не знаят името на ЕДИРНЕ
  • 13 Zzzz

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мими":

    Те накрая ще ядосат турците и ще затворят за тези кото не знаят името на ЕДИРНЕ