2 Май, 2021 21:00 2 254 26

Бежанските деца, за които Европа е мащеха

  • бежанци-
  • мигранти-
  • европейски съюз

В периода 2018-2020 година само в Германия са регистрирани 7806 изчезнали непридружени деца и младежи

Бежанските деца, за които Европа е мащеха - 1
Снимка: shutterstock

Над 18 000 непълнолетни бежанци за изчезнали в Европа само за две години. Тревожното е, че повечето от тях вероятно са станали жертва на експлоатация.

При рутинна проверка на автомобил на германско-полската граница полицията открива четирима виетнамци без документи, сред които и 15-годишно момиче. Оказва се, че то няма роднинска връзка с останалите пътници. Момичето е поето от социалните служби, но скоро след това изчезва.

Служител в дома, в който момичето е било настанено като "непридружен малолетен бежанец", подава сигнал. Но то така и не е открито - само се превръща в част от статистиката. А тя е наистина стряскаща - в периода 2018-2020 година в Европа от социалните домове са изчезнали 18 292 непълнолетни. Информацията е резултат от международно изследване, наречено "Изгубени в Европа", в което участват редица медии, сред които британският вестник "Гардиън" и германското радио rbb.

Статистиката - безлична и безразлична

Изследването разкрива слабостите на националните статистически служби. Франция, Дания и Румъния например не събират информация за изчезналите деца. България не прави разграничение между непридружени и придружавани деца и младежи. Споделянето на информация между службите в различните държави също не функционира оптимално.

ЕС е наясно с тези проблеми. Говорител на еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон, която отговаря и за бежанците, обяви във връзка с изнесените данни следното: "Европейската комисия вече е сигнализирала на държавите членки, че трябва да направят повече за предотвратяване на изчезването на деца бежанци, включително чрез по-доброто събиране на данни".

Принуждават ги да вършат престъпления

Поради всичко това от международната организация за защита на правата на децата ECPAT предполагат, че броят на изчезналите деца е още по-висок и подлагат на критика липсата на обща европейска система, която да ги регистрира. Основните опасности пред тях са да станат жертви на експлоатация и зависимости.

Полицията в Германия се натъква на изчезналото 15-годишно виетнамско момиче случайно - откриват го при претърсване на жилище в Берлин. Оказва се, че то живее при виетнамска двойка, която се занимава с нелегална търговия на наркотици и цигари. Момичето е трябвало да работи в козметичен салон срещу 300 евро месечно, но също така - да пренася наркотици и да продава цигари.

Проблемът е общоевропейски

В периода 2018-2020 година само в Германия са регистрирани 7806 изчезнали непридружени деца и младежи. Повечето от тях са от Афганистан, Мароко и Алжир. Рано или късно по-голямата част от тях се появяват, но следите на 724 все още се губят. Криминалните служби обаче признават, че заради различни проблеми със събирането на информация и липсата на лични документи тези данни са по-скоро ориентировъчни.

Съществуването на организирани престъпни групи за контрабанда на деца в Европа е известно отдавна. Още 2016-а година Европол предупреждава за мащабите на тяхната активност. През януари 2021-а година Федералната криминална служба потвърди пред rbb, че съществува мрежа от виетнамски контрабандисти и трафиканти на хора, която действа на европейско ниво.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Q2z

    8 12 Отговор
    20 000 изчезнали в ЕС ... Ненормално,брутално.
  • 2 Диверсант

    36 2 Отговор
    Джордж Сорос и компания имат нужда от нови части..
  • 3 Диверсант

    22 4 Отговор
    Плюс 16--те биологични лаборатории на Америка в Украйна.
  • 4 NikNay

    43 4 Отговор
    Стига бе Еврора та Европа - най-малкия по територая и населление континент трябвало да приеме утайката на останалите континенти и да ги обгрижва за сметка на собственото си население ! Сега пък и мащеха била ......
  • 5 случаен

    26 2 Отговор
    поредната ес ценност и лицемерие
  • 6 Лелее

    34 3 Отговор
    Ма “горките “ !
    Принудили ги да вършат престъпления ???
    “Принудили “ ги да грабят , изнасилват , продават наркотици, а когато получат отпор е “расизъм “??? А стига бе ! Как “обожавам “ “сладурите “ от
    Дойтче глупеле ...
    Промивчица ...
  • 7 Брат ми

    23 1 Отговор
    Прибирайте си ги всички у Немско и не ни занимавайте с Сороска пропаганда.
  • 8 Хахо

    19 1 Отговор
    Нормално. Нищо ново . Отиват за донори
  • 9 Извънземен

    15 0 Отговор
    Скърбим за малките арабо африкански брадати мюсюлманчета, господ да ги прости в нов алжир ги обичат опс Франция
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахо

    16 1 Отговор
    Младите органи са чисти . Далак бъбреци черен дроб виена
  • 12 любител

    11 0 Отговор
    баба мерке като ги покани да си ги гледа.ако някои от тях са изчезнали то голямата част стават крадци дилъри убийци джихадисти.
  • 13 Цигане

    7 0 Отговор
    Няма какво да правят тук.

    Коментиран от #21

  • 14 Извънземен

    12 0 Отговор
    Хаха Европа била мащеха първо европа ги прие с отворени обятия а те колят по улиците граждани кой е мащехата и кой пришълеца вие кажете
  • 15 Оня

    11 0 Отговор
    Ми като Европа е мащеха да се връщат откъдето са дошли ! Така всички са доволни
  • 16 Биде

    18 1 Отговор
    Тези деца и младежи би трябвало да са си в родните страни колкото и лош да е живота им в тях! Европа не може да бъде майка на всички тях, както с опитват да ни убедят, че й вменяват и вина за това.Голямата грешка е че Меркел под диктата на Сорос допусна това безумие, което връхлетя континента и го беляза за години напред!

    Коментиран от #23

  • 17 Друг проблем

    11 0 Отговор
    Има ли някаква хипотеза каква част от тези "деца" са всъщност пълнолетни младежи, които се представят за по-малки, за да бъдат по-лесно допуснати в Европа? И после иди ги търси ...
  • 18 Ние им РАЗБИХМЕ държавите !

    3 4 Отговор
    А те ще ни се ОТБЛАГОДАРЯТ в скоро време ! Ние снабдяваме ЕГИЛ с оръжие и боеприпаси ! Разрушиха домовете им с наше ТЕРОРИСТИЧНО участие , взаимодействие, подстрекателство благословение ! Е няма как да ни ОСТАНАТ ДЛЪЖНИ ! И ние трябва да полим ЖЕСТ НА БЛАГОДАРНОСТ ! И хората са прави ! И на теб някой ако ти вземе чехлите пред вратата, ще му начукаш рогата , а м чи тъй де . Хората не искат да са ни длъжни и скоро ще ГОРИМ ! ЗАБЕЛЕЖИ - всичките са млади и с опит във войни ! Имат право !
  • 19 България е поддръжник на тероризма

    5 1 Отговор
    Къде отива производството на ВПК ? " ЕМКО" - Русе , " Арсенал " от Сопот , " Червена Звезда " - Дебелец, Казанлък ? За ТЕРОРИЗМА по света ! И какво им даваме - ВИТАМИНИ и Розови масла ? СМЪРТ и РАЗРУШЕНИЯ и мислиш ли ще ще минем Пас и тихомълком - хай така ? Ще БЕРЕМ ЯДОВЕ и то бая !
  • 20 България спонсорира

    6 1 Отговор
    ТЕРОРИЗМА ! Но гонин дипломатите на Русия !
  • 21 Ние им закарахме Демокрацията !

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Цигане":

    Сега те ще ни се отблагодарят ! Те горяха а сега в същата Демокрация и нас ще посветят. Жест за жест ! Погледни ме с едното, че да те погледна аз със двете !
  • 22 Ние изпращаме миротворчески натовски

    5 0 Отговор
    Военен КОНТИНГЕНТ , да пазим ТЕРОРИСТИТЕ ! Миротворци !? Нер де Ямбол, нер де Стамбул !
  • 23 Абв

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Биде":

    Не точно в родните страни, защото и бежанците станаха тарикати и ги снасят в Европа вече,което обезсмисля думата родина за тях. За това да се връщат в държавите им по произход, поредно доказателство че месторождението и етноса на един човек са 2 неща съвсем различни.
  • 24 Откъде нак

    5 0 Отговор
    Ммм дааа... Европа мащеха. А родителите и родните им държави какво са? Да си подхвърлиш детето в неизвестността какво е? От ясно по ясно е,че в Африка и Азия цената на човешкия живот клони към 0. От къде на къде Европа ще се превръща в сиропиталище доброзорно заради шашавелството на Меркелица и соросоидите?
  • 25 небрежнев

    3 0 Отговор
    Тези деца си майки, бащи и държави. Европа не трябва да им е нито мащеха, нито осиновител.
  • 26 идват

    0 0 Отговор
    идват ли ?