3 Май, 2021 12:15 3 167 12

Десетки жертви в конфликта с Таджикистан

  • таджикистан-
  • война-
  • ранени

Ранените са над 120

Десетки жертви в конфликта с Таджикистан - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

46 са официално съобщените жертви от страна на Киргизстан след ескалацията на напрежението по границата с Таджикистан по-рано през седмицата. Министерството на извънредните ситуации в Бишкек съобщи и за над 100 опожарени или вандализирани сгради, сред които училища, магазини, гранични пунктове и полицейско управление.

До нападения срещу киргизки села се стигна след ескалация по дълго оспорваната граница. По случая са образувани 11 дела срещу граждани на Таджикистан. Към момента Душанбе не съобщава за жертви и щети от тяхна страна, съобщава БНР. Според властите в Киргизстан договореното в петък прекратяване на огъня се спазва, като са освободени и взети за заложници жители на гранични села.

Много места по близо 1000 километровата граница между двете страни са обект на спорове. Заради ескалацията на напрежението, до която се стигна заради спорове за ключова водноелектрическа централа, Бишкек евакуира 30 000 свои граждани от региона.

Двете страни се договориха на 1 май да изтеглят войските си от граничната зона.

Киргизстан обяви национален траур на 1-2 май за убитите по време на въоръжения конфликт на границата с Таджикистан. В президентския указ за обявяването на дните на траур се отбелязва, че в резултат на въоръжения конфликт от 29 до 30 април на границата "има многобройни жертви и наранявания, както сред цивилни, така и сред военнослужещи".

Ранените са над 120. Основната част от загиналите са цивилни.

Премиерът на Киргизстан Улукбек Марипов нареди да се организира непрекъснато снабдяване със стоки от първа необходимост за регионите, пострадали по време на въоръжените сблъсъци с Таджикистан.

Настоящата ситуация в региона се оценява като стабилна, отбелязва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смерш

    34 11 Отговор
    Провокациите организирани от англосаксонците по границите на бившия СССР продължават с пълна сила-Грузия,Украйна,Армения,сега средна Азия!
    Това продължава от 500 години с различен интензитет!
    В основата на всичко е англосаксонската жажда за доминация в света!

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ало

    6 1 Отговор
    Тия видяха от Азърбайджан и Армения
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Презвитер Козма

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "смерш":

    Пич, на к'ви наркотици си бате?

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Започна се

    9 1 Отговор
    това е конфликт за вода!
  • 8 BigBulgarianBoss

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Презвитер Козма":

    На крокодил.
  • 9 един от стадото

    3 1 Отговор
    Глей каква ще стане и Туркменистан като се намеси сега. Те така или иначе изнасят басмачи за Сирия и Ирак. Гурбангули Бердимухамедов- ба хти името..

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Извънземен

    0 2 Отговор
    Това са бивши държави от империята на Чингис Хан, никой не е загрижен след като са клали европейци
  • 12 Чичо Митко

    1 1 Отговор
    Путин да си прибере Туркменистан, Грузия, Украйна, Беларус, Армения, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан и т.н в един нов СССР и ще мирнат !
    После да се готвят и балтийските държави, а защо не и Полша, Чехия, Унгария и Сърбия.... И ще стане като след Крим - много рев и мрънкане, и накрая нищо.