3 Май, 2021 13:15 1 850 2

Коронавирусът основна предизборна тема

  • мадрид-
  • испания-
  • избори

Солидна победа за Диас Аюсо

Коронавирусът основна предизборна тема - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Жителите на Мадрид, един от най-тежко засегнатите от пандемията региони в Европа, гласуват утре за нов регионален парламент на избори, които са тест за това колко голяма е съпротивата срещу карантинните мерки. Предсрочните избори бяха свикани от консервативната регионална лидерка Исабел Диас Аюсо, която се опитва да се задържи на власт, след като нейната дясноцентристка коалиция се разпадна, уточнява БТА. Тя се открои с това, че не наложи най-строги мерки срещу вируса и разкритикува националното правителство за начина, по който се бори с пандемията.

Като остави баровете, ресторантите, музеите и концертните зали отворени, Диас Аюсо засили подкрепата за своята Народна партия. Ресторанти нарекоха ястия и менюта на нейно име, а образът ѝ е вездесъщ по билбордовете в града. Съпротивата ѝ срещу въвеждането на драстични противовирусни мерки постоянно вкарваше 42-годишната консерваторка в конфликт с испанския министър-председател социалист Педро Санчес и лидера на лявата партия "Унидас подемос" Пабло Иглесиас. Иглесиас напусна поста си в правителството миналия месец, за да се кандидатира срещу Аюсо на регионалните избори.

Опазването на икономиката е ключова цел за регионалната лидерка. Вместо затваряния на бизнеси, тя залага на масови тествания и ускоряване на ваксинациите. В област Мадрид са регистрирани над 19 процента от всички 3,5 милиона инфекции и над 78 000 смъртни случая на болни от ковид. Четиринайсетдневната заболеваемост в петък бе 384 нови инфекции на 100 000 души, което е над средната за страната стойност от 229 на 100 000.

Социологическите агенции прогнозират, че нейните консерватори ще спечелят над 40 на сто от гласовете, което може да удвои броя на членовете на Народната партия в регионалния парламент спрямо този след последните избори през 2019 година. Според социолозите най-вероятният коалиционен партньор на консерваторите за съставяне на регионално правителство е крайнодясната партия "Вокс". Това би било отклонение от стратегията на лидера на Народната партия Пабло Касадо, който опитва да дистанцира формацията си от идеологията на "Вокс".

Повечето политически анализатори са на мнение, че солидна победа за Диас Аюсо ще доведе до повече антагонизъм между предвожданото от социалистите национално правителство и Народната партия, която доминираше до неотдавна испанския политически пейзаж.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Д-р По навътре.

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Патриот":

    Ти наистина си много зле бе приятел ако живееш на някой висок етаж скачай веднага болеста ти е нелечима!
Новини по държави: