Last news in Fakti

5 Май, 2021 09:40 4 526 49

Галеоти: "Москва смята България за Ахилесовата пета на НАТО"

  • емилиян гебрев-
  • русия-
  • нато-
  • българия-
  • ахилесова пета-
  • шпионаж-
  • марк галеоти

Как една малка страна от ЕС се превърна в бойно поле за шпиони

Галеоти: "Москва смята България за Ахилесовата пета на НАТО" - 1
Снимка: Shutterstock

"Как една малка страна от ЕС се превърна в бойно поле за шпиони" - под това заглавие германското списание "Шпигел" публикува обширна статия от Димитър Ганев и Александър Зарович. В подзаглавието авторите обобщават: "Покушение с отрова, шпионска мрежа: в България отново и отново се провеждат операции на тайни служби, зад които очевидно стои Русия. А това създава рискове за НАТО и за ЕС".

"Не е изненада, че Русия провежда шпионски операции в България"

Авторите припомнят за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 година, за което, според разследващите журналисти от "Белингкат" и "Шпигел", отговорност носи поделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ. Те пишат и за предполагаемата връзка между това покушение и взрива на боеприпаси в Чехия.

"Западни служби за сигурност смятат, че въпросното елитно подразделение на руското военно разузнаване води скрита война с цел отслабването на Европа", отбелязват авторите и изброяват известните факти: покушението срещу Сергей Скрипал и разследванията на взривове в български оръжейни складове през 2011, 2015 и 2020 година. "Подобни епизоди показват, че през последните години България се е превърнала в същинско бойно поле на шпионите", констатира "Шпигел" и информира читателите си за последния шпионски скандал между София и Москва.

По-нататък в статията четем: "Предполагаемите случаи на шпионаж нагледно илюстрират поне едно: геополитическите центробежни сили действат в България особено силно. По съветско време страната беше най-лоялният сателит на Москва, културните връзки все още са тесни, а Русия е най-важният енергиен доставчик. В същото време от 2004 година страната членува в НАТО, а през 2007 се присъедини и към ЕС".

Авторите на "Шпигел" са разговаряли с Марк Галеоти, експерт по дейността на тайните служби от мозъчния тръст по въпросите на сигурността RUSI в Лондон. Галеоти между другото казва: "Не е изненадващо, че Русия провежда шпионски операции в България". Експертът добавя още, че активността на руските тайни служби в западните държави вече е достигнала равнището от времето на Студената война, а Москва смята България за Ахилесовата пета на НАТО. Галеоти очевидно е изненадан от факта, че София разгласява всичко това, но експертът го отдава на желанието на правителството да отправи определени съобщения както вътре в страната, така и навън. Авторите на статията цитират подозренията, че по този начин премиерът Борисов иска да се представи като верен съюзник на НАТО и на ЕС и да отклони вниманието от своята "избуяваща клиентелистка политика".

Във втората част от обширната статия в "Шпигел" става дума за Николай Малинов, който беше обвинен в шпионаж в полза на Русия. Авторите пишат за връзките на Малинов с Константин Малофеев, "православен монархист, (…) който си е поставил за цел да освободи Европа от така наречения либерализъм". Според тях фактът, че руският президент Владимир Путин връчи на Малинов руски орден, трябва да се тълкува като предупреждение към българските власти. В края на статията става дума и за продажбата на "Виваком", както и за ролята, която изиграха в тази сделка банкерът-беглец Цветан Василев и вече споменатият Константин Малофеев.

"Този загадъчен случай"

За предполагаемата дейност на руски шпиони в България и за връзката с оръжейния бизнес на Емилиян Гебрев пише и "Нойес Дойчланд" - вестникът, който навремето беше комунистически официоз в бившата ГДР. В статия под заглавие "Българската следа" авторът Биргер Шютц констатира, че българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е "загадъчна фигура, за която дори добре осведомените наблюдатели знаят съвсем малко". В тази публикация става дума за сделките на Гебрев с Украйна и Грузия и за обширната статия по въпроса в "Ню Йорк Таймс", от която се разбира, че българското правителство е "благоразположено към Москва" и навярно е оказало съпротива срещу такива сделки.

По повод отравянето на Гебрев авторът пише: "Българското правителство дълго време не демонстрираше голямо желание да разплете този загадъчен случай. Твърде балансираният по отношение на Москва премиер Бойко Борисов оповестяваше действия, но самите разследвания си оставаха половинчати".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    32 11 Отговор
    вечно в шпагат !
  • 2 русенец

    70 16 Отговор
    Очевидно стои Русия и доказано стои Русия са различни бири. Иначе си е съвсем по болшевишки западът да търси външен враг, че да отклони вниманието от вътрешните си проблеми. Иначе в Германия живеят над милион руснаци. ...

    Коментиран от #5

  • 3 Ох Баня

    52 13 Отговор
    Тия от дойче зеле да не се обаждат и месят много че само простота в дяхните действия.

    Коментиран от #13

  • 4 гост

    63 12 Отговор
    Всяко заиграване на България по германската свирка е било гибелно за България!
  • 5 Майна

    55 20 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    Прав си, че много руснаци живеят в Германия но за тях РУСИЯ Е РОДИНАТА! Това са хора на честта.

    Коментиран от #7

  • 6 Някой

    72 13 Отговор
    Дя, така е. Няма българин, лойто да тръхне срещу Русия. Има едни хорица Паси, Плевню и други такива, но те не са българи. Пък и няма да си рискуват живота, ако стане напечено.
    Така че, това е положението. Българският народ обича Русия наред с България.

    Коментиран от #10, #30

  • 7 русенец

    39 9 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Точно това намекнах и аз. Познавам руснаци, родени в Германия.:) Иначе мисълта ми беше да не бързаме да цапаме само защото "сегашните ни съюзници" са се оакали, а да гледаме собствените си интереси и проявяваме разум.
  • 8 Луд Атлантик

    39 9 Отговор
    О, здравствуй ти, Русийо мощна,
    света трепна от твоя глас,
    скокни, царице полунощна,
    зовем те ний, ела при нас!
    България сега те вика.
    Часът настана: твой завет
    и твойта мисия велика
    да ги изпълниш в тоя свет!

    Затуй си ти прочута, славна
    и друга нямаш с тебе равна;
    затуй обхващаш полусвет —
    царства, народи, океани —
    и нямаш изглед, край и чет;
    затуй те бог до днес отбрани
    от толкова беди, душмани;
    затуй можа да съкрушиш
    Мамая-хан и Бонапарта,
    затуй врага си ти страшиш,
    кога те гледа и на карта,
    затуй зовеш се ти Света,
    затуй те любим кат баща
    и чакаме като Месия:
    Затуй си ти Русия!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 русенец

    41 6 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    И ако продължиш да изброяваш хората, които в Бг реват срещу Русия - до един ще са възпитаници на Съветската школа по идeология. :) Дето се вика, храни куче, че да те лае! На времето СССР подкрепяше сервилни и мекотели, същите сега се изкупиха от запада и продължават да "работят" единственото, за което са дресирани - да са послушни и верни!
  • 11 Пропагандистите на сороснята

    29 3 Отговор
    Измислиците на сороснята
  • 12 Справедлив

    49 8 Отговор
    От цялата пумия едно е истината-България и народът и не искат НАТО да ни определя кой ни е враг...защото Българите масово са русофили или поне симпатизират на руснаците...А това,че предишният шеф на НАТО ни каза в очите ,че сме фронтова държава(демек пушечното им месо) при конфликт с Русия не сме забравили...Затова май...им на тия от НАТО-за тях има кой да реве..-Пасито,Плюванлиев и т.н....
  • 13 Ох Глупост

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ох Баня":

    Статиите са от Шпигел, Ню Йорк Таймс и други медии
  • 14 Не е нужна трибуна на DW

    18 5 Отговор
    Защо такова предположение? Ахилесова пета., малко е. Петстотин (половин век) робство. Коя страна от богатите в Европа (само отделни личности), та има 3-ти март! Някога българи да не са ималитопли чуства към Русия? Виж, в купа на НАТО е друго нещо. Сърцето ще ти каже на къде.
  • 15 Сесесере

    10 33 Отговор
    Да излизаме от ЕС и НАТО и русофилнята да си сяда на Гъ.а , всички българи от чужбина да се връщат, да връщат и европейските си паспорти! Накрая влизаме в Евразииският съюз и почваме да караме москвичи последен модел! Мечтата на предателя!

    Коментиран от #17, #43

  • 16 В допълнение

    14 7 Отговор
    на автора ще псоча, че у тези т. нар. шпиони добрите спомени от соца им размътват главата. Вашият гнусен капитализъм, с който обслужвате шепа .....вие знаете добре какви също допълнително ги кара да се наежват и поставят в услуга на руснаците, които щедро ни ощастливиха с модела на една просташка олигархична клептокрация.
  • 17 двоен аршин

    30 5 Отговор

    До коментар #15 от "Сесесере":

    Защо тези, които искат да карат Москвич трябва да са предатели пред тези, които мият чинии в Париж?

    Коментиран от #19, #21

  • 18 Чичо

    37 6 Отговор
    Те какво очакват, след Баташкото клане ни освободи Русия и винаги ще има признателни Българи. Никога няма да съм на страната на натю
  • 19 Сесесере

    9 27 Отговор

    До коментар #17 от "двоен аршин":

    Мечтата на предателя е да станем 16 република на империята на злото! Два пъти предложено от бай Тошо, а не да караш Москвич, това ще е в последствие!
  • 20 no name no face no number

    25 7 Отговор
    На тия еврообратните не им ли писна да се занимават с глупости, че на мене ми писна от техните простотии. Не виждат , че нямат никаква армия, че никакви съвременни оръжия не произвеждат, че територията им е окупирана от армията на сащ, тръгнали с глупости само да се занимават

    Коментиран от #23

  • 21 Рашка с чашка

    10 8 Отговор

    До коментар #17 от "двоен аршин":

    Защото Русия ни определя като вражеска страна. Наред с САЩ, Великобритания, Австралия, Полша, Грузия, Чехия Литва, Латвия и Естония. А за приятелски страни определя Сърбия Северна Македония и Беларус. За това да си на страната на Русия в момента е като да си на страната на вражеска страна, те го определиха. А това на практика си е предателство!
  • 22 Ангел будалата

    4 6 Отговор
    Путин , нагласи срещу България няколко Атомно бомби
  • 23 Името ти

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "no name no face no number":

    трябва да е- NO BRAIN, NO MIND, NO THINKING
  • 24 Деймос

    15 2 Отговор
    Не искам да коментирам за шпиони ,защото това е работата на посолствата ! Това не са служби за паспорти или структури за организиране на изложби. Да се създават образи на ДОПОТОПНИ ШПИОНИ от времето на 1900 е обидно за интелекта на българите. Ако Англичаните или германците не знаят какво правят шпионите в България не е така. Това първо ..Откакто настъпи ДЕМОКРАЦИЯТА липсва "минимално различна гледна точка" например -какво мислят руснаците , руските журналисти... Там ще видим че има ВЪПРОСИ за които няма да отговорим!
    - стари съветски оръжия ли продаваме ?
    - оръжия забранени от конвенции ли продаваме?
    - защо нашите бракувани оръжия попадат в ИДИЛ , Украйна ...кой плаща това оръжие на България ?
    - знаят ли министрите ( знам че знаят) за тези незаконни продажби ? ..
  • 25 бай Ламбо

    13 5 Отговор
    България си е предателска държава
    ,,гьотверени,,

    Коментиран от #31

  • 26 На Ахилес вуйчо му

    18 4 Отговор
    Що си с каска, що си без каска ? За Шпигел и останалите германски медий от над 30 години водещ е принципа: За България или само лошо, или нищо ! ! А иначе ахиилесовата пета на НАТО е Германия !!! Питайте Шрьодер.
  • 27 Още нещо

    7 12 Отговор
    Да се обърне внимание,на счетоводните фирми,обслужващи руските фирми фантоми и статута на т.нар. детски оздравителен комплекс Камчия!

    Коментиран от #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 56рр

    9 1 Отговор
    Най-добре да съберем всички шпиони от всякакви държави и да ги затворим в един хотел на морето, с ограда,да се разберат там помежду си,а ние да сме рахат и без чужди шпиони в България.
    И храна и алкохолни коктейли ще им дадем,само да не се мотаят в България и да създават проблеми в държавата ни.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Страхо

    9 20 Отговор

    До коментар #25 от "бай Ламбо":

    България не е предателска държава, предатели са част от населението и - сталинисти , русофили и прочие соц.носталгици!!!!!!!!!Хубаво е, че напоследък властите ги хващат, а чудесно ще е като почнат и да ги СЪДЯТ И ОСЪЖДАТ!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Община Аврен

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Още нещо":

    И да си платят данък сгради и такса смет!Над 1 милион без лихвите.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Рико

    5 2 Отговор
    Един военен съюз трябва да бъде единен организъм, иначе става - най-бавният кораб определя скоростта. Това не може да не го знаят в щаба на НАТО. Така че няма пети, няма сухожилия.

    Коментиран от #38

  • 36 ИВАН

    4 5 Отговор
    СРАМММММММММММММММММММММММ И ПОЗОРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРРНАРОД БЕЗ УМ И ДУПЕДАВСКИ

    Коментиран от #37

  • 37 стоян

    5 3 Отговор

    До коментар #36 от "ИВАН":

    до 36 ком -вярно казваш -като се дупим на Путин сме дупедавци
  • 38 Мозъчна смърт

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Рико":

    Това е заключението на адмирал от „флотилията“.
  • 39 мдда

    4 4 Отговор
    Е как да не сме... с този пингвин–фигурант?!? Той е под директно командване на Москва!!

    Коментиран от #41

  • 40 БАСТА ФАКТИ

    10 2 Отговор
    НА ТОВА АХИЛЕСОВА ПЕТА ЛИ МУ ВИКАТЕ???? БЪЛГАРИТЕ НЯМА ДАСЕ БИЯТ СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ ЗА КЕФА НА ЯНКИТЕ. НА ТОВА СЕ КАЗВА ВЕКОВНА ДРУЖБА И ПРИЗНАТЕЛНОСТ. АКО НЕ БЯХА РУСКИТЕ, РУМЪНСКИТЕ, ФИНЛАНДСКИТЕ ВОЙНИЦИ ДА НИ ОСВОБОДЯТ ОТ ПОРОБИТЕЛЯ ТУРЦИЯ - СЕГА ЩЯХ ДА СЕ КАЗВАМ ХАСАН ИЛИ АЛИ. ВЕЧНА СЛАВА НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ!!!!!
  • 41 ПИГВИНА ГЕНЕРАЛ

    6 3 Отговор

    До коментар #39 от "мдда":

    ПИНГВИНИТЕ СА В ЩАБА НА РАЗБОЙКО БОРИСОВ. И ПЪРВИЯ ПИНГВИН Е ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ!!!!
  • 42 ПЕНКО

    6 4 Отговор
    ДА НИЕ ,КОИТО СМЕ СЕ ЗАКЛЕЛИ ДА ВОЮВАМЕ С НАТЮ -ОСТАРЯВАМЕ И СИ ОТИВАМЕ , НО АЗ ДНЕС СЪМ В СЪСТОЯНИЕ ДА ЛИКВИДИРАМ ПОВЕЧЕ ОТ 50 НАТЮВЕТА !!!! КАК ТАКА СМЕ В НАТЮ БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ -НАРОДЕН ??? АКО БЯХМЕ В НАТЮ С РЕФЕРЕНДУМ ЩЯХ ДА СЕ СМИРЯ !!! НО НАТЮ НИКОГО НЕ Е ЗАЩИТИЛ ДО МОМЕНТА -САМО Е НАПАДАЛ И ОКУПИРАЛ И ИЗБИВАЛ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 43 Някой, добре плаща

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сесесере":

    Има си дежурни да получават за хули. Кой ти пречи? Иди в армия на НАТО в която и да е страна,во не ТУК.
  • 44 Император

    4 7 Отговор
    Фалшивите освободители, руски окупатори и русофилите смятат българските патриоти за пешки , троянски кон и ахилесова пета заради твърде голямата обич на бай ганьо към своите окупатори

    Коментиран от #45

  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 6 Отговор

    До коментар #44 от "Император":

    В момента в който се озъбим на "братушките" ние "умиргаме"! Русия няма нужда да ни бомбардира, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
  • 46 Симо

    7 2 Отговор
    Ей, фашисти спрете да критикувате Русия, БОГ бави но не забравя.
  • 47 Не вярно това

    2 1 Отговор
    с "Ахилесовата пета", Галеоти е имал предвид "голо дупе", което всички и за в бъдеще ще .. @бат
  • 48 Рико

    3 0 Отговор
    Не ни мисли нас, Галеоти " Картечар от Желязната дивизия загива, повалил 300 руснаци " Не сравнявай италианския войник с българския - съвсем друга е операта.
  • 49 Българин

    1 0 Отговор
    Македонците и сърбите като влязат в ЕС ,какви ще бъдат?Ний сме ахилесова пета ,ми сърбите са още по-върли подръжници на Русия.Как я мислят западняците тая обединена Европа.Имат ли визия за бъдещето? Няма ли да е по–лесно ,ако намерят общ език с Русия?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания