5 Май, 2021 10:23 2 873 21

Сръбският посланик в Москва: ЕС е единен само за санкциите срещу Русия!

  • сърбия-
  • русия-
  • косово-
  • санкции

Пет страни членки още не признават Косово и макар че официално всички подкрепят санкциите срещу Москва, на практика не ги прилагат стриктно

Сръбският посланик в Москва: ЕС е единен само за санкциите срещу Русия! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският посланик в Москва Морослав Лазански заяви в интервю за руски вестник, че Европейският съюз е единен само за санкциите срещу Русия, като повтори още веднъж, че Сърбия никога няма да въведе такива санкции, пише в. "Вечерне новости".

В интервю за "Известия" посланикът каза, че Сърбия още не е членка на съюза и докато не стане, не е длъжна напълно да съгласува политиката си с Брюксел, като подчерта, че и самият ЕС няма единна политика по всички въпроси. Той припомни, че 5 страни членки не признават Косово, и констатира, че макар официално всички да подкрепят санкциите срещу Русия, на практика не ги прилагат стриктно.

Лазански отбеляза, че Сърбия тази година очаква посещение на руския президент Владимир Путин, а сръбският му колега Александър Вучич отново ще гостува в Москва.

Сърбия изостава в икономическото си развитие зад страните от Централна и Източна Европа /Румъния, Унгария, Полша и Словакия/ заради корупцията и недостатъчното ниво на върховенство на закона, пише в. "Данас", цитирайки мнение на председателя на Фискалния съвет Павле Петрович. На въпрос дали Сърбия ще намали разликата с тези страни, ако тази година достигне планирания икономически растеж от 6 процента, той оцени, че растежът за една година не означава много, особено в сегашните нестабилни времена.

Според Петрович икономическият растеж трябва да се разглежда в по-дълъг период и тогава може да се каже, че средно той е 3,5 до 4 процента годишно, а трябва да бъде 5 процента, за да се достигнат по-развитите страни от Централна и Източна Европа. Той подчерта, че Фискалният съвет е посъветвал правителството при подготовката на бюджета да не планира толкова висок растеж, защото във време на криза е по-добре да предвиди по-малък растеж и да се "изненада" от добрите резултати, а не обратно.

"Къде изчезна работническата левица", пита в. "Политика", като отбелязва, че от защитник на правата на работниците левицата се е прехвърлила в областта на правата на малцинствата, на ЛГБТИ общността и екологията и все по-малко се застъпва за справедливото разпределение на богатствата, както в началото на 20 век.

Ако се съди по предизборните изявления на левите партии, гражданите би трябвало доволни да потриват ръце, защото няма партия и движение, които в програмата си и дори в името си да не изтъкват на преден план работническите права и социалната справедливост. Когато обаче след изборите се преброят гласовете, левите партии забравят за предизборната си платформа, а мъките на работниците си остават само техни, посочва вестникът.

Вакантното място, заемано някога от партиите с марксистка ориентация, трудно може да се запълни от социалдемократическите и либералните партии по света. Що се отнася до Сърбия, левичарските идеи се споделят от опозиционни партии, водени от лидери като Борис Тадич и Драган Джилас, които някога са били на власт и по тяхно време при "мътни" приватизации половин милион души са останали без работа, пише в . "Политика".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    40 7 Отговор
    А нашите черноморски баламурници, още чакат руските туристи. Да идат в хотела на калинката Захариева да ги търсят там.

    Коментиран от #15, #16

  • 2 отвратен

    44 6 Отговор
    Бъгарските политици са едни сърбо-турски предатели. Тази смешна страна Сърбия успя да ни изпревари по всички показатели при положение, че не е нито в ЕС, нито в НАТо, а и минаха през война, която ако ни се беше случила на нас, да не съществува днес България. Срам голям за българите.

    Коментиран от #21

  • 3 Сърбомански

    8 26 Отговор
    Палачинката се обръща и за сърбето. Това е неизбежно. За Рашка се обърна още миналата година.
    Това е добре и за нас и за Европа.

    Коментиран от #8

  • 4 независим

    11 3 Отговор
    Има национални (икономичски) интереси и както правят хамериканците трябва да се устояват!
    Останалото е комунистически интернационализъм, който се проповядва срещу неудобните държаваи, които имат независима политика.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Откровено

    17 2 Отговор
    Много точно го го е казал консула на Руската Федерация в Белград
  • 7 Евпейския Съюз🇪🇺

    24 3 Отговор
    Руската Федерация ще надживе фалшивия соросоиден съюз ЕС!
  • 8 Македонски

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сърбомански":

    Айде айде продавайте историята бг, че ЕС е нетърпелив
  • 9 GnG

    18 3 Отговор
    ЕС е единен само за санкциите срещу Русия!
    ----------------------------------------------------

    Европейските държави ги "обединяват", единствено, ЗАПОВЕДИТЕ на САЩ ! :)
  • 10 Сърбите

    6 14 Отговор
    Са най-жалките руски лакеи, единствено правешкия циганин, който два пъти ни е предлагал за 16 република ги надминава още.
  • 11 Дебилчев

    10 4 Отговор
    Те затова на сърбите не им трябва ЕС, що се напъват тогава или по навик говорят това, което искат да чуят, царе са на двуличието, лицемери долни
  • 12 Србин

    6 5 Отговор
    Май и србите както македонците ще гледат ЕС през крив макарон.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Така е

    6 3 Отговор
    Истинската заплаха е Китай.
  • 19 Разбира се

    2 6 Отговор
    Срещу злото сме единни.
  • 20 факти

    3 4 Отговор
    Много интересно тея сръбски предатели които всъщност са руски пoдлorи ,защо се натискат тогава да влизат в ЕС ?! Да си ходят в евразийския съюз при икономическите мижитурки и вековно изоставащи държави и да не се обаждат!
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "отвратен":

    Любезний мнениедателю, Вие кога ходихте за последно в Сърбия?
    Навсякъде си личи, че сиромашията ги е стиснала яко за шията...Мъка ми е като ги гледам колко са закъсали...Туристите от България, в почивните дни, там са "ГОЛЯМА РАБОТА"...Но пък има и нещо положително, сръбските цигани чувствително са се редуцирали на тази територия...
Новини по държави: