Last news in Fakti

5 Май, 2021 11:28 6 711 35

Ако не се разбере с България, Северна Македония може да забрави за ЕС

  • северна македония-
  • оливер вархели-
  • ес-
  • българия-
  • преговори-
  • история-
  • зоран заев

Все още предстои много работа

Ако не се разбере с България, Северна Македония може да забрави за ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

РС Македония трябва да се споразумее с България, ако иска да започне преговори за членство в Европейския съюз. Това заяви еврокомисарят по съседство и политиката на разширяване Оливер Вархели, предаде агенция БГНЕС.

„Все още предстои много работа“, каза той. „Не сме там, където трябва да бъдем. Трябва всички страни-членки да са съгласни със започване на преговори с двете страни (РС Македония и Албания). Това означава, че трябва да намерим решение в случая със Северна Македония“, заяви Вархели.

В изказването си Вархели намекна, че, ако не бъде постигнато споразумение между Скопие и София, не е изключено РС Македония и Албания да бъдат разделени по пътя им към ЕС. „Имахме много важен разговор с премиера Зоран Заев и се съгласихме, че трябва да се постигне напредък от страна на двете държави“, каза Вархели.

Според еврокомисаря това, върху което Европейската комисия работи в момента, е да върне живота към нормалното. „В случая това означава да се постигне споразумение между България и Северна Македония, за да можем да проведем първата междуправителствена конференция с двете страни. Това е върху, което работим в момента“, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КУРоПАТКА

    2 18 Отговор
    БУЦИИИИ,СТЯГАЙ ДА РАЗКЕШВАШ МОЙ НАЕМАМ ПАЗАЧИ ,ЧЕ ЕДНИ СПЕЦНАЗЧЕТА АКО ДОДАТ...... ЧЕРИ ГЛЕДАЙ СИ ПО ДОБРЕ РАБОТАТА МОЛЯ
  • 2 въх

    64 0 Отговор
    Хахахаха не им се получават номерата с квиченето пред еуропата
  • 3 12345

    5 12 Отговор
    То не зависи от еврогейовете, кой ще влезе и кой ще излезе от ЕС! Имат си господари и те ще кажат!
  • 4 ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ

    38 0 Отговор
    ДА ПОГЛЕДНАТ ПРАДЯДОВЦИТЕ СИ В ОЧИТЕ И ДА МУ КАЖАТ ,АЗ НЕ ПИША НА БЪЛГАРСКА АЗБУКА ,АЗ НЕ СЪМ С ПРАБЪЛГАРСКИ ГЕН.

    Коментиран от #14

  • 5 Полковник РУМНО

    39 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Не на влизането на РСМ в ЕС. Влизонето им ще означава за Европа край на бългаската азбука, писменост и история.
  • 6 Doni Brasko

    43 0 Отговор
    Нека си преразгледат доктрината и започнат да се държат като самостоятелна държава, а не като колония на Сърбия и тогава ще видим.

    Коментиран от #33

  • 7 Зоран Заев

    34 2 Отговор
    Ами да забравя. Да се връща окончателно към югокомунистическото си минало.
    Да празнува Свети Сава като национален празник със сърбите и Великата Отечествена война с Рашка.
    Браво, само някое управляващо мекере у нас, някое предателче, да не се прави на Георги Димитров.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иван

    18 1 Отговор
    Това са макетата, неблагодарници. Някой днес като каже, че рода му е от Македония го смята за хвалба, а то трябва да се срамуваш. Ако ги бяха разселели след войните в Добруджа, нямаше да мрънкат, ама на жълтите павета може.

    Коментиран от #32

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Павел пенев

    29 0 Отговор
    Найпосле се намери един нормален евродепутат,който да обясни на сръбската подлога Заев, че няма ЕС за тях докато не изпълнят историческите и политически условия на България.
  • 13 Защо

    28 1 Отговор
    Албания е поставена в една категория за влизане в ЕС със Северна Македония?!? И от какъв зор да бъде заложник на Северна Македония? Албания политически и икономически е много по-напред в процеса на присъединяване от С.Македония. Ако трябва да бъде в група с някоя друга страна, то това е Черна Гора. Както и да се реши основният въпрос със Сърбия за интеграцията на Косово в ЕС. Освен това България няма никакви резерви към Албания. Албанците даже признаха българско малцинство на запад от Охридското езеро. Как ще го обяснят това в Скопие 😂? Значи може да има хора с българско самосъзнание в Албания, а в Македония българи нямало! Тези хора да не би да са се телепортирали там? То ако питате Скопие, сигурно има повече китайци днес в Македония отколкото българи.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Иванов

    19 0 Отговор
    Много правилна оценка на г-н Вархели. Казал им го е на македонистите изключително дипломатично: "Предстои още много работа". И разбира се, че Албания ще поеме по своя самостоятелен път за присъединяване към евросъюза.

    В Скопие трябва разберат едно: спиране на омразата към българите и всичко българско. Онези, които не могат, да хващат влака за Белград. Сърбия също ще стане член на ЕС. Второ, езикът им е български. Трето, църквата не е сръбска там, а още по-малко македонска. Охридската архиепископия е понижен ранг на Българската православна църква в земите на Вардарска Македония. Тогава могат да влезнат в ЕС. Никой няма да им пипа иначе териториалната цялост на държавата и точно България е гарант за това. А те могат да си се наричат македонци, вардарци и т.н. колкото искат. И още нещо - да не пречат на свободното разпространение на български книги, вестници и медии в Македония. Така както не пречат на сръбските!
  • 18 Дебилчев

    11 0 Отговор
    Най-добре ги разделете, няма да ги чакане от 2017г нещо да изпълнят СМ, те си мислят, че ще влизат в Югославия с титови действия от времето на коминтерна
  • 19 БЮРМ/FYROM

    8 1 Отговор
    Измислената "държава" е последният проект на коминтерна. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.

    Коментиран от #30

  • 20 @18

    6 2 Отговор
    Няма да има никакво разцепване на С.Македония. Тя ще остане на картата на Европа със столица Скопие. Живее разбира се и значително албанско малцинство в Северозападна Северна Македония, а албанският език е със статут на официален език. Влизане в ЕС ще последва, когато тази държава се примири с историческите факти и изпълни няколко прости условия.
  • 21 Скопие лъжат че са бедни

    0 5 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!?Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 22 Отново

    8 0 Отговор
    се вижда двуличната политика на някои уж стари членки на ЕС в контекста на приемането на Албания и С.Македония в съюза. Същото е и за Шенген. България например е изпълнила условията за членство в Шенген и по общи оценки от последните поне 3-4 години е по-напред от Румъния, но двете страни вървят в пакет. Защо е това? Хубаво да влезнем заедно с Румъния, но ако една от страните е изпреварила другата, защо да чака? България иска да влезе в Шенгенското пространство заедно с една Хърватия, която е сигурно, че ще го направи през 2024г. А хърватите най-вероятно ще изпреварят българите. Макар че специално за членството на България в Шенген, причините са от съвсем друг характер, свързан с миграционен натиск, а не се дължи на неизпълнени критерии.

    Коментиран от #29

  • 23 Мнение

    6 0 Отговор
    Е сега ни се е паднало с 1 куршум - два заека! Да не отстъпваме на маклаите и да притиснем шумадийците за греховете им към нас. Да признаят как са "създали" маклайската нация за западните покрайнини и поморавието. Както власята открито говорят за връщането на Молдова, така и ние да поискаме връщането на западните покрайнини и поморавието в майка България. Вече Югославия не съществува и би трябвало тези земи да се върнат към нас. И ако някога Румъния си вземе Молдова, ние трябва да си вземем Добруджа и делтата. Когато имаме определени ясни цели, с умна политика е възможно да ги остигнем. Но със сегашните крадливи питеци в парламента . . . За това трябва първо да изринем авгиевите си обори.
  • 24 ученик

    6 0 Отговор
    а германския външен министър каза че и дума не може да става за разделяне на Македония и Албания, Австрия и тя е в албанското лоби, е на кой да вярваме сега, пак трябва да се обади Макрон, и то в наша поддръжка, за да се решат нещата, заедно с гърците, в един фронт, срещу тези смешници от тоя пустиняк, дето е държава само на думи

    Коментиран от #25

  • 25 Ще има и още

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "ученик":

    Германия, Австрия и Вишегратците играят своя си игра в Македония, то вече си стана ясно от всякъде.

    Коментиран от #28

  • 26 Германският

    4 0 Отговор
    външен министър да бъде благодарен на днешните си партньори, че навремето оставиха Германия между Одер и Аахен. Че можеше и по-тесно да бъде. Аман от лигави посредници. Въпросът за скопските баири зависи от България. Точка.
  • 27 бай Даньо

    4 0 Отговор
    Поздрави за господин Вархели! Един европесйки политик за разбере че от политическа коректно говорене няма полза в случая и на мекедостващите трябва да им го кажеш по селски и просто - Европа има правило ако ще влизаш изчистваш ли проблемите със съседите особнено тия които са вътре в ЕС. За никой не е правен компромис какви са македонците !? Албания ги е изчистила проблемите. Да е чул някой албанците да настояват за албанско малцинство в гръцки епир (не е да няма) , ами не , щото ще видят ЕС от другата срана на кривия макарон. Нашите мънкита за кви се вземат!? Наглост и югопростотия до шия!
  • 28 бай Даньо

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ще има и още":

    Каква е играта? Коментара ти е безсмислен ако не обясниш каква е играта. Аз лично не виждам никакъв смисъл да направиш мръсно на страна членка ( България ) с относително важно географско положение (тръби, пътя за Азия) за да направиш услуга на държава в про-руския лагер със неясно бъдеще, безсмислено съществуване ( не случайно всеки 50 години има планове за разделянето и) и нулево геостратегическо значение ( освен дразнене на Русия като я вкараме в НАТО) . Обясни , моля!?
  • 29 копи пейст

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Отново":

    “..........В момента пристанище Росенец е де факто българска територия, окупирана от руснаци, охранявана от руски гардове от “Лукома” и български от “Ипон”, която не се контролира нито от Гранична полиция, нито от която и да било власт. Дали европейските държави ще толерират дълго тази пробойна в Шенген предстои да научим. Съдейки по реакциите на Холандив и Финландия на българската кандидатура за Шенген, “ерата на съмнението” не е отминала в историята."

    Коментиран от #31

  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "БЮРМ/FYROM":

    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, ЗAЩOТO ИЗЧEЗНE ЛИ БЪЛГAРOФOБИЯТA ИЗЧEЗВA И ДЪРЖAВAТA КOЯТO E ИЗГРAДEНA НA ТAЗИ OCНOВA....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Много от хората там, искат пак да се върне Югославия. Това показва, че авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че в миналото това се е правило може би съзнателно.

    Коментиран от #34

  • 31 Росенец

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "копи пейст":

    нищо общо с отказа за Шенген. Пък и нещата там се преекспонират. Просто има едни меки китки най-вече в Холандия, които стопират постоянно България. Друг е въпросът, че полицията не стъпва на определени места в Ротердам и Амстердам.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Стоян

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Doni Brasko":

    Doni Brasko: Точно това е. 100% колония на Сърбия. Така ще почакат още. Мисля, че гражданите на РСМ-то трябва да изметат тези лидери, които имат в момента, и да изберат партии и лидери, които са европейски хора, а не руско-сръбски подлоги и мошеници.
  • 34 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Всъщност темата за разпределението на териториите населявани от българи започва с отслабването на Отоманската империя! Русия, Австроунгария, Франция, Велика Британия впоследствие и Германия заявят своите претенции за влияние и управление на европейските територии бавно, но сигурно отстъпвани от т.нар. умиращ болен - Отоманската империя! В голямата част от днешна Румъния са говорили и писали на български с български букви до създаването и налагането под мощен френски натиск на тоя романски "качамак", на който говорят сега, а пишат на латиница! Дори и Влад Цепеш-Дракула е всъщност българин и е водил кореспонденцията си на тогавашния български език и дори псувните му са изцяло разбираеми и днес! Принципа "Разделяй и владей" ни управлява и сега! Днешните Велики сили няма да ни оставят да се управляваме сами! Ще ни сръчкват да се джафкаме за това-онова през границите и ще ни стрижат и доят...! И няма в ново време наш политик да го осъзнае и да извлече максимум дивидент за нас като държава от сборичкванията на Великите сили за влияние върху нас!
  • 35 С кокал в носа

    2 0 Отговор
    Брей тези антични македонци, как пък никъде Омир не ги е споменал.
Новини по държави: