Last news in Fakti

5 Май, 2021 15:20 2 013 5

Шотландия пред големи избори

  • шотландия-
  • референдум-
  • никола стърджън

Никола Стърджън обяви плановете за референдум

Шотландия пред големи избори - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Първият министър на Шотландия отрече твърденията, че готви референдум за независимост, въпреки закона, съобщи Гардиън.

Изборите за регионален парламент са утре. Преди това беше проведен дебат между представителите на основните политически групи.

Представителят на консерваторите Дъглас Рос обяви, че Шотландската национална партия се готви да проведе референдум по незаконен начин. Според него управляващите смятат да прескочат британският премиер Борис Джонсън, който не дава одобрение за референдума.

Никола Стърджън обяви, че подобни твърдения са просто слухове, които да създават несигурност за нейното мнение по темата. Тя обяви, че ще проведе референдум за независимост, зачитайки всички срокове и закони за това.

Стърджън планира да проведе голяма кампания, с която да убеди шотландските граждани за смисъла на нейното предложение. Шотландската национална партия се очаква да спечели предстоящите избори.

Тогава първият министър ще отправи запитване за референдум. Запитването ще бъде разгледано от британския парламент.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Незнайно кой

    2 6 Отговор
    Ха ха ха...Нахални хора.
  • 2 честен ционист

    2 16 Отговор
    Ако не са англичаните, тия пияници ще умрат от глад. Още нашето момче Робърт Брус 12 век сдаде всякакъв суверенитет, след това ако не беше Албърт Пайк отдавна да няма такава земя наречена Шотландия.

    Коментиран от #5

  • 3 Белгиеца

    19 2 Отговор
    Работих съвместно с англичани, ирландци и шотландци. Най-весели, приятелски настроени и любезни бяха именно сънародниците на Шон Конъри. Тази нация заслужава да е отделна държава, със собствено правителство, закони и правила.
  • 4 Деймос

    13 2 Отговор
    Да излизат от тази разпадаща се полу-пакистанска държава.
  • 5 Жоро

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Много ги разбираш нещата.Ирландия да не е умряла от глад? Голяма глупост напика
Новини по държави: