Last news in Fakti

6 Май, 2021 19:55 4 980 36

Балканите губят почва под краката си, а Западът се прави, че всичко върви по план

  • балкани-
  • европейски съюз-
  • русия

Спешно необходимите политически импулси, концепции и визии за решаването на многобройните конфликти там просто липсват

Балканите губят почва под краката си, а Западът се прави, че всичко върви по план - 1
Снимка: shutterstock

На Балканите се надига национализъм, цари корупция, медиите и правосъдието са овладени. Дебнат конфликти, а Западът старателно си затваря очите и се прави, че всичко върви по план. Без да вижда истинската опасност.

Опасно спокойствие" и "Нов старт за Балканите“ - така са озаглавени две статии, публикувани с една година разлика в списанието "Международна политика". Тезите на автора се оказват болезнено актуални както през май 2020, така и през май 2021. Томас Брай е дългогодишен кореспондент на ДПА за Югоизточна Европа, а в момента преподава журналистика и политика в различни германски университети. Тук ще цитираме няколко пасажа от двете публикации.

В статията си "Опасно спокойствие" авторът твърди, че Балканите в голяма степен са изчезнали от международната политическа карта. Според него, на пръв поглед това се е случило заради по-важните проблеми и кризи, за които трябва да се грижат САЩ и ЕС. И в двете си статии Томас Брай подчертава, че Западът разполага с много персонал на Балканите, но това сякаш не помага: спешно необходимите политически импулси, концепции и визии за решаването на многобройните конфликти там просто липсват, констатира той.

Надига се национализъм, цари корупция

Авторът твърди, че така наречената „голяма политика“ вече просто не забелязва какво се случва извън полезрението ѝ. А там, пише той, напреженията между отделните народи се изострят, надига се национализъм, цари корупция, медиите и правосъдието са овладени, младежта е индоктринирана. В тази опасна преплетеност дебнат нови, може би дори въоръжени конфликти, смята Томас Брай.

„Политическите елити във всички страни от региона злоупотребяват с историята, за да „докажат“, че тяхната нация уж е жертва, а по този начин да постигнат политическо хомогенизиране на населението срещу съседите. В момента членката на ЕС България излиза с авантюристични исторически аргументи, за да блокира сближаването на Северна Македония с Брюксел, което всички желаят.“

Авторът цитира и други примери от Балканите, като поставя акцент върху нарастващото руско влияние: „Навсякъде в региона водещи политици взимат като пример за подражание руския президент Владимир Путин.“

Тази мисъл авторът доразвива в другата своя статия „Нов старт за Балканите“, където обръща внимание на така наречените „силни мъже“, които вече от десетилетия държат властта в редица балкански държави и просто симулират реформи, защото истинската модернизация би застрашила властта им. С тях си взаимодействат западни политици, които идват и си отиват и обикновено се задоволяват с привидните успехи, за които балканските лидери им говорят, пише той.

Тази концепция катастрофира

В статията си „Опасно спокойствие“ Томас Брай подробно анализира тази тенденция: „Едни и същи политици са на власт в региона вече от десетилетия, а ЕС и САЩ досега ги третират като партньори за реформи, демократизация и модернизация в техните страни – макар че тези политици всъщност са сърцевината на проблемите. Западните държави са им развързали ръцете да действат спокойно в техните страни, но очакват от тях в замяна да проявят готовност за сътрудничество и да намалят напрежението със съседите. Но тази концепция катастрофира. А Западът въпреки всичко се преструва, че нещата вървят по план. Най-важното мир да има.“

Авторът описва и резултатите от провала на тази политика: „Според всички международни индекси и класации, страните от региона година след година губят почва под краката си по отношение на корупцията, свободата на словото и медиите, независимото правосъдие и функциониращите държавни институции. Като пряко последствие от това хората вече не виждат средносрочна перспектива за себе си. Вече от много години Югоизточна Европа страда от същинска вълна на масова емиграция. Напускат най-вече младите и образованите.“

Във втората си статия „Нов старт за Балканите“ Томас Брай пише по същия въпрос: „Докато Германия наема лекари, медицински сестри и IT-специалисти от балканските страни, медицинското обслужване в тези страни, което и без това боледува, е заплашено от истински колапс. (…) В същото време на властниците на Балканите им е далеч по-лесно да ръководят останалите в родината хора, които често пъти са по-ниско образовани и нерядко са дошли в градовете от провинцията - за разлика от изселилите се критични интелектуалци.“

ЕС и САЩ нямат право да си затварят очите

В статията си „Опасно спокойствие“ авторът допълва: „Останалите в родината си продължават да получават нови дози националистическа мотивация от политическите си лидери, за да сплотят редиците си под тяхно ръководство. Защото единствено собственият политически елит бил уж в състояние да спаси сънародниците от злото, с което ги заплашват съседите от други националности.“

След като дава примери от Босна и Херцеговина и пише за напрежението между Сърбия и Косово, Томас Брай се връща към критиките си, насочени към Запада: „Политиката в този регион, който често пъти с пренебрежение се обявява за „заден двор“, старателно отглежда споменатите конфликти и заплахи, а ЕС и САЩ просто нямат право да си затварят очите. Защото Русия вече от много време гледа на Югоизточна Европа като на важна сцена в геополитическите си борби. За тази цел Москва вложи много пари и човешки ресурси, за да спечели битката за умовете в местния медиен ландшафт.“


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасмин Мукарев

    45 8 Отговор
    Кво искат тези от Балканите да пуснат Асандж незабавноооо...
  • 2 Всеки

    26 0 Отговор
    си носи кръста !
  • 3 грую

    48 6 Отговор
    имате правописна грешка в заглавието ! западът не се “прави” а си върви по план както си трябва...
  • 4 Чочоолу

    56 12 Отговор
    Балканите минават отново към Русия соросите донесоха корупцията като експорт на тази географска ширина!
  • 5 Галина колева

    53 4 Отговор
    Истинските исторически факти могат ли да са,, авантюристични''!?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пръц

    46 10 Отговор
    DW ,нали знаете че няма значение къде и какаов се случва ?Защото всичко завършва в Германия с набит червен байрак над Райхстага.
    Честит празник!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 любител

    51 9 Отговор
    само не разбрах защо краварите трябва да се бъркат на балканите и до кога. разбиха югославия сега се мъчат и да ислямизират балканите и да вържат оста турция албания.
  • 10 Свършиа

    18 1 Отговор
    Са баламите. А са у г..а на депутатите. Да си праат кюфтета сами.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тука са почнали

    23 7 Отговор
    Всите световни войни. Време е за поредната.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дедо Грую

    35 4 Отговор
    Явно на някои кръгове от гоуемата полЮтика не им се нрави националното чувство за принадлежност, знаенето на Истинската история и отстояване на национални интереси, и историческа истина. Когато "наЩе" хора си разиграват коня, се реве за толерастия, но когато не обслужва глобалните интереси, се назовава фашисизъм, национализъм и др. подобни "изми". Светата корупция е тяхна рожба и обедняването и оскотяването на населението е също тяхно дело. Простия и бедния са най - лесни за управление и манипулация.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 В.В.П.

    27 7 Отговор
    Балканите се разбират чудесно,без намесата на САЩ,Турция,и Германия...Даже могат да направят ,малък Шенген ...Нооо,ония евреи ,не дават. ...щото ще ги изолират..от лапането ...Дрогата,оръжието.мвф,банките...Затуй са последствията..
  • 17 Игрално поле на великите сили

    24 2 Отговор

    До коментар #12 от "Тука са почнали":

    Винаги съдбите на "държавите" на Балканите са определяни от великите сили Великобритания, Русия, Австро-Унгария (в днешно време Германия и САЩ, не географски погледнато) и други. Пример: на 5.10.1908 (по нов календар) на България й е "позволено" да обяви независимостта (подкрепено от Русия). За сметка на това на следващия ден (6.10.1908) Австро-Унгария извършва анексия на Босна и Херцеговина. Винаги сме били обект на търговията между великите сили, та и днес не е по-различно...
  • 18 Дърт пее..раст...

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "САЩ":

    Кой ще гониш ти ,бе..???.Фантазьор..!.И трилиони чака..!!!
  • 19 Stefanie 🎲

    22 5 Отговор
    Е нали точно този Запад повече от 15 години подкрепя корупцията и овладяването на медиите в България чрез ББ . Без подкрепа от Германия, ББ отдавна да е нещо като Костов както е сега. Едно нищо. Ма сте лицемерни.
  • 20 дфу

    17 2 Отговор
    Не Балканите губят почва под краката си, а Западът губи почва на Балканите! Техните местни марионетки се погрижиха перфектно да отвратят хората от западните "енности". Западът си вкара автогол в желанието си да цоцат от Балканите повече отколкото им дават.
  • 21 Ясно

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "САЩ":

    Тоест никога! Но има светлина в тунела, когато нашите руски братя дойдат тук и изгонят всичкото западен жендър, тогава България ще тръгне пак нагоре и напред!
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 15 Отговор

    До коментар #8 от "Срамувам се":

    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава земите на България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Търновското въстание и ареста на организатора и предводител кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...?
    През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясаха в одеските складове
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...

    Коментиран от #26, #29

  • 23 Стига глупости

    11 2 Отговор
    Само по заглавието познах безумието на Дойче Зеле. Балканите били виновни а западните държави цъфнали и вързали с емигрантите, антиваксърите, експолатацията на гастърбайтери от източна европа и т.н. Ама за тези няма да чуете от тази "медия".
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ти си

    3 5 Отговор

    До коментар #24 от "Аз се срамувам":

    проституиращ сатрап
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "българофил":

    Мнoгo cтe дaлeчe oт иcтинaтa. Eтo зaщo:
    1. Кoй лaнcирa дoктринaтa "CЛAВЯНCТВO" И ЗAЩO?
    2. Принoca нa Eкaтeринa Вeликa зa иcтoричecкитe фaлшификaции...?
    3. Кoй e Eвгeни Булгaрa и нa чия хрaнилкa e ?
    4. Кoй плaщa нa Aвгуcт Шльoceр зa дa cъздeдe мигрaциoннaтa тeзa?
    ........................................
    ..........................................
    н. Кoй и зaщo cмeни бългaрcкoтo имe Cрeдeц c гръцкoтo Coфия?
    н+1. Кoи финaнcирa и въoръжaвa Aтaтюрк зa дa нaруши Лoндoнcкия мирeн дoгoвoр и oбeзбългaри Бeлoмoрcкa трaкия?
    ..............НЯМAТ ИЗБРOЯВAНE РУCКИТE МEРЗOCТИ...
  • 28 Абе истината е

    5 7 Отговор
    че когато Балканите са били обединени в рамките на най толерантната и демократична империя за своето време- Османската империя дала убежище на всички преследвани и гонени в собствените си държави хора и управлявани от Султана, не е имало никакъв стремеж от отделните народи на Балканите за прекрояване на границите между тях , докато не се е намесила Русия...!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Дебилчев

    4 1 Отговор
    Авторът не е точен, русия влага ресурс в сърбия, а северната македония и е сателит и заедно са срещу България като изопачават исторически факти, крадат история и език с цел заличаване на българското и не на последно място репресират гражданите си с българско самосъзнание, празнуват тито в 21 век
  • 31 Станьо

    3 0 Отговор
    Балканите са КОСВЕНИ ЖЕРТВИ. Не им пука за нас.
  • 32 Йййй

    1 1 Отговор
    Какви въоръжени конфликти? Явно те искат така да има конфликти на балканите и да продават оръжия.
  • 33 Ляв плюс

    2 2 Отговор
    "На Балканите се надига национализъм, цари корупция, медиите и правосъдието са овладени" - към Дойче полуистините да добавим: разрушения и жертви от западните бомбандировки, разбити индустрия , селско стопанство и армия от наложените западни шокови терапии и реформи, превземане на пазарите и превръщане на държавите в абсолютно зависими, липса на така необходимите инвестиции, препоръчително развитие на туризъм и услуги, т.е. слугинаж. Като следствие от икономическия колапс и беднотията - сриване на образованието и здравеопазването, стремително разрастване на престъпността. Нали, да кажем цялата истина, дойчета!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 666

    0 2 Отговор
    За да има размирици по света а някои си да печели от военната индустрия бе създаден конфликтът "ислямска държава" и арабската "пролет" сега някои с подобен повод мъти водата по Балканите. Е за жалост и ние сме в пределите и. Не ни чакат хубсви дни.
  • 36 Ehooo

    0 3 Отговор
    Да не забравяме, че от балканите са тръгнали и първата и втората световни войни. И отново се върви към това! Всеки си дърпа чергата и се бие в гърдите. Едно в ясно - откакто България и Румънуя са в ЕС нямат проблеми с Гърция. И те и ние си ходим където си искаме и всеки си гледа своята икономическа изгода. Трябваше отдавна да пуснем Македония към Европа. Те никога няма да кажат, че са българи, но щяха да кажат, че са европейци. Сега само ги разлайваме и настройваме още повече срещу нас!