Last news in Fakti

6 Май, 2021 18:50 1 621 1

В Испания се планира преструктуриране на Домовете за възрастни хора

  • старчески дом-
  • испания-
  • омбудсман-
  • национална здравна система

Покрай пандемията се обърна внимание на недостатъците и слабостите на националната здравна система

В Испания се планира преструктуриране на Домовете за възрастни хора - 1
Снимка : Shutterstock

Омбудсманът на Испания поиска преразглеждане на модела на Домовете за възрастни хора и по-големи инвестиции в здравната система, особено при първичната медицинска помощ, за да се избегне нова "трагедия", като тази при първата вълна на пандемията, при която загинаха над 30 000 възрастни хора в тези домове, предаде БНР.

В своя годишен доклад за 2020 г. Франциско Фернандес Маруган прави извода, че по време на пандемията системата на старческите домове се е провалила , поради липсата на достатъчно здравни грижи и лоша организация.

За да се избегне друга подобна ситуация, той препоръчва Домовете за възрастни хора да се преустроят в по-малки домашни центрове и да се увеличи контрола от страна на държавата върху тях. Базирайки се на факта, че повече от 72% от тях са частни, според него трябва да се повишат задължителните изисквания към персонала и да се определи броя на здравните специалисти в тях.

Омбудсманът настоява да се уреди документално изискването при проблем старите хора да бъдат насочвани към болниците, а не да се лекуват в Домовете, където живеят, защото така няма да могат да получат адекватна медицинска помощ.

Според него пандемията е показала много ясно недостатъците и слабостите на националната здравна система , с които всички администрации са били наясно „от дълго време“, но не са взели мерки, за да ги отстранят. Той предлага да се създаде Държавна агенция за обществено здраве, която да управлява при извънредни ситуации, с бързи, координирани и научно обосновани решения.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    1 1 Отговор
    Малко по малко лъсват всичко гнило в Западните страни. Внушиле на источтата ев.опа , че те са еталон, а сега се видя, че източната еврэпа е мтого по подготвена щ пандемия от Западната, брагодарение на соца. Обпазецът на спровенето с кпицата е Русия.
Новини по държави: