7 Май, 2021 11:00 1 914 2

Историческа победа за британските консерватори

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • избори-
  • консерватори-
  • хартълпул

Първа победа от половин век насам

Историческа победа за британските консерватори - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Консервативната партия на премиера Борис Джонсън записа историческа победа в Хартълпул. Неин кандидат за депутат бе избран за пръв път от около 50 години в този лейбъристки бастион в североизточната част на Англия. Това показват официални резултати, оповестени днес, предаде Франс прес.

Според тези резултати, едни от първите, обявени след вчерашните местни и регионални избори, кандидатката на консерваторите Джил Мортимър е събрала 15 529 гласа, почти двойно повече от лейбъристкия си съперник Пол Уилямс (8589 гласа), предаде БТА.

За пръв път от обособяването на този избирателен район през 70-те консервативен политик печели там избори. Досега мястото в парламента е било държано само от лейбъристи и само веднъж е спечелено от независим кандидат, отбеляза ДПА.

Резултатът укрепва позициите на премиера Борис Джонсън, чиято успешна ваксинационна кампания изглежда е изиграла ключова роля за победата в Хартълпул, и е удар за лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър, който само от година е начело на лейбъристите. Победата няма значение за влиянието на торите в парламента, тъй като те и без това имат мнозинство. Вчера в Англия бяха проведени местни и кметски избори, а в Шотландия и Уелс гласуваха за регионални парламенти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Английският народ

    3 6 Отговор
    се управява с бутафория: излиза лицето на снимката, несресано в Парламента, започва патетично да мучи как ги е спасило от Ковид, праща на френските моряци две пробити корита да ги плаши, сякаш Наполеон е възкръснал и всеки момент ще му изяде рибата в чинията, раздава милиони на богатите си приятелчета. В страната се шири гладомор, но хорицата си траят и си пушат марихуната, а после гласуват за тези, които ги грабят. Недоволните, когато се осмелят да протестират ядат пердах регулярно. Да му е честита и победата, и тапетите.

    Коментиран от #2

  • 2 No Exit

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Английският народ":

    Англичаните си избират управниците, както и българите. Само че Англия е петата икономика в света, а България е петата икономика на балканите. Аз за двадесет години твоя Гладомор не го видях. Видях социалисти които раздават държавни пари на търтеите. Точно затова ние гласуваме за консерваторите. Те ще ги оставят на една паница фасул и никакви помощи в пари. Байгън от социализъм!
Новини по държави: