Last news in Fakti

7 Май, 2021 21:47 1 712 25

Засега няма да има нови санкции за Русия

  • русия-
  • европейски съюз-
  • санкции-
  • москва

ЕС ще обсъди отношенията с Москва до края на месеца

Засега няма да има нови санкции за Русия - 1
Снимка : Shutterstock

Засега Европейският съюз не подготвя нови санкции срещу Русия, макар че това може скоро да се промени. Това е обявил високопоставен дипломат от ЕС, пожелал да остане анонимен, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел.

Той отбелязал, че на заседанието на министрите на външните работи на страните членки на ЕС следващата седмица няма да бъдат обсъждани предложения за допълнителни санкции, включително и за прогонване на руски представители.

По неговите думи постоянният представител на Русия в ЕС е бил уведомен, че ако Москва обяви някои европейски държави за "неприятелски", това ще бъде в разрез с международното право и щяло да е неоснователно.

Руски медии неотдавна съобщиха, че в подобен списък би попаднала и България.

"Ако с подобно решение Русия цели да разедини ЕС, ще постигне точно обратното. Колкото по-агресивно се държи руската страна, толкова повече европейските държави се сплотяват", посочи дипломатът и уточни, че отношенията с Москва ще бъдат обсъдени от Европейския съвет в края на месеца.

По думите му външните министри ще разговарят по геополитически въпроси, свързани със страните от Западните Балкани, без пряко да засягат присъединяването им към ЕС.

Докато няма ясно споразумение между София и Скопие, не можем да напреднем, добави дипломатът по повод очакванията за начало на присъединителните преговори със Северна Македония и Албания. По неговите думи ЕС не подлага на съмнение перспективата за разширяване към Западните Балкани.

Той отбеляза, че ще бъде обсъдено външното влияние в региона. Дипломатът коментира, че част от наблюдаваните днес проблеми възникват от това, че общественото мнение е било подведено към твърде високи предварителни очаквания за пътя към ЕС. Това дава повод за изразяване на сдържаност и недоверие към ЕС, властите на място трябва да подобрят комуникацията с обществото по тези въпроси, допълни той.

По-рано днес Европейската комисия не изключи възможността Скопие и Тирана да бъдат разделени и първо да започнат преговорите за присъединяване с Албания. Подобно решение може да бъде взето от Съвета на ЕС, който ще обсъди тези въпроси следващата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    29 1 Отговор
    Това означава ли, че фейк скандалът в Чехия и България е аут?

    Коментиран от #9, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чичо

    32 2 Отговор
    На лято няма туристи на зима няма газ
  • 4 Някой

    14 3 Отговор
    Изненадан съм. Това наченки на мислене ли е?
  • 5 Сергей Ларвата

    5 27 Отговор
    Слава на рашките, слава на Курск, Слава на Елцин, имаме Т 14 Армата, свръхзвукови и хипер звукови ракети, Су 57 Су 35 , без аналогови спец части, без аналогови ядрени ракети и торпеда, без аналогови руски пияндета, монголци сибрци чеченци казаци всичките ни сибиромонголски народи и Кавказ Урал хвала на нашето велико джудже Путин който издигна икономиката и военните в приоритет , и по хубав алкохол и пиандета от нас няма слава на руските съединени сибирски без анаялогови щати
  • 6 Оффф ,

    0 19 Отговор
    Отдъхнах си , що ако ми 6855спрат кваса , не знам как ще оживея !!!
  • 7 Ердоган

    4 9 Отговор
    Скоро влизаме в ЕС , икономиката ни е по голяма от на ЕС и САЩ поне 95 пъти, имаме силна демокрация защитаваме правата на жените кюрдите и милионите народи от Анадола
  • 8 Павел пенев

    29 4 Отговор
    Всички наложени от ЕС САНКЦИИ ДО СЕГА против Русия без решение на СС на ООН СА НЕЗАКОННИ в разрез с международното право. ЕС доказа на практика че е придатък на администрацията на САЩ и икономическа основа на агресивния военен блок НАТО. И двете организации са отживелица и следва да бъдат разтурени както СИВ и Варшавския договор.

    Коментиран от #11

  • 9 Всъщност

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Да, както се и очакваше.......но за това голяма роля има и твърдото и стабилно отношения на Русия към тъпите чехи и тъпия ЕС! СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ КОГАТО СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗАПОЧНЕ ДА УПРАВЛЯВА НЯКОИ НЕЩА ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ, В ТОВА ЧИСЛО И ОТНОШЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ КЪМ РУСИЯ......ЩЕ ЗАПОЧНЕ ЕСТЕСТВЕНО СБЛИЖАВАНЕ, КАКТО И ТРЯБВА!
  • 10 реалиста

    3 24 Отговор
    искам такива санкций,че собственият народ на путин да го обесят пред кремъл

    Коментиран от #24

  • 11 Комунист

    4 24 Отговор

    До коментар #8 от "Павел пенев":

    А анексирането на Крим против волята на ООН, а Китайските заплахи към Тайван въпреки ООН, а ядрените оръжия на Северна Корея въпреки ООН всичко това е придатък на руско китайските империалисти

    Коментиран от #15, #25

  • 12 Все едно

    5 22 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    7-ми мaй,
    2000-тa гoдинa.

    Влaдимир Путин пoлaгa клeтвa кaтo втoри пo рeд прeзидeнт нa Руcия.
    Cлeд Бoриc Eлцин.

    И кaктo Гoрбaчoв и Eлцин пoгрeбaхa CCCР,
    тaкa и бoтoкcoвият Путин вoди РCФCР дo рaзпaд!

    Пo курca днec 1 рублa=0,02 лeвa!
    /1 рублa = 2 cтoтинки!!!/

    Aмин!
    Aлилуя!

    Коментиран от #14, #17

  • 13 ужас

    14 0 Отговор
    През 1812 г заедно с французите под Москва воюват и германци. През 1941 под Москва заедно с германците воюват и французи. Единствено един френски полк от други държави участва в битката за Москва. Близо до Бородино фелдмаршал Клюге напомнил на французите, че тук те вече са се били заедно с врага. Днес 2021 г германци и французи пак са заедно срещу Москва. Какъв ще е изхода при третия опит.

    Коментиран от #16

  • 14 кажи

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Все едно":

    Японската иена на колко стотинки е равна и за колко минути може да потъне, ударена от рублата.
  • 15 Ланс Линк

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Комунист":

    А създаването на Косово,заплахите на Турция към съседите,а ядрените оръжия на всички други,войните в Сирия,Ирак,Либия,цветните революции-всичките с резолюции на ООН ли станаха

    Коментиран от #18

  • 16 Ланс Линк

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "ужас":

    Изходът ще е както първите два
  • 17 Ланс Линк

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Все едно":

    Ами радвай се-какъв ти е проблема
  • 18 1234

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ланс Линк":

    Ама моля ти се, това бяха демократизиращи операции и бяха за благото на техните народи. Да могат да дишат демократичен въздух.

    Коментиран от #19

  • 19 Ланс Линк

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "1234":

    Прав си.Да дишат демократичен въздух,но немалка част спряха изобщо да дишат
  • 20 TOTO

    5 0 Отговор
    така ли наредиха големите американски братя
  • 21 TOTO

    4 0 Отговор
    язък за квиченето на чехи и българри
  • 22 чичко спиш ли

    3 0 Отговор
    Туризмът реве като ободено мече,
  • 23 скучаещ руснак

    3 0 Отговор
    а на мен без санкции ще ми бъде скучно. Хайде тогава да си играем на шпиони или на не се сърди човече.
  • 24 гледай

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "реалиста":

    ти да не се обесиш преди това, че няма да видиш "обесването" на Путин.
  • 25 В коя воля

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Комунист":

    на ООН се съдържат текстове от украинската Конституция и тази на Кримската република? Защото отделянето на Крим от Украйна /впрочем - навремето Крим става част от Украйна пак БЕЗ ВОЛЯТА НА ООН/ е осъществено точно по тези два документа - със законен референдум, решението на който бе изпълнено /воля ЗА - над 90%/. Анексиране няма - или просто не знаеш смисъла на тази дума. Проблемът на САЩ е и че НЯМА ТЯХНА военноморска база в КРИМ - И ЧЕ ИМА РУСКА.