Last news in Fakti

8 Май, 2021 06:30 3 340 27

Полша и Унгария блокираха „равенството между половете“ на европейска среща на върха

  • равенство между половете-
  • среща на върха-
  • матеуш моравецки-
  • виктор орбан-
  • лгбти

На заседанието евролидерите заложиха амбициозни цели за възстановяване от пандемията

 Полша и Унгария блокираха „равенството между половете“ на европейска среща на върха - 1
Снимка: БГНЕС

Лобирането на Полша и Унгария доведе до премахване на израза „равенство между половете“ в декларацията за социалното сближаване в ЕС по повод пандемията COVID-19, предаде Ройтерс.

Управляващата в Полша „Право и справедливост“ и нейният евроскептичен унгарски съюзник Виктор Орбан настояват, че техните традиционни социални ценности се сблъскват с все силен либерален натиск относно правата на жените, гейовете и мигрантите.

Двете страни директно се противопоставиха на споменаването на „равенството между половете“ в изявлението на 27-те национални лидери на съюза, които се срещат в португалския град Порто в петък и събота, за да търсят начини за намаляване на социалните и икономическите неравенства, които се разшириха по време на пандемията.

Докато в първоначалния проект на декларация е било записано, че ЕС ще „насърчава равенството между половете“, по-късната версия, видяна от Ройтерс, избягва фразата и гласи: „Ще активизираме усилията за борба с дискриминацията и ще работим активно за запълване на различията между половете... и за насърчаване на равенството".

Позицията на Варшава и Будапеща не е изненада за европейските дипломати. И двете правителства подкрепят католическите и консервативни социални ценности в спорни позиции, които вървят ръка за ръка с нарастващия държавен контрол и политическо влияние върху медиите, съдилищата и академичните среди.

Стратегията на Европейската комисия за равенство между половете за 2020-2025 г. определя целта си като „Съюз, при който жените и мъжете, момичетата и момчетата, в цялото си многообразие, са свободни да следват избрания си път в живота, имат равни възможности да се развиват и равноправно да участват в ръководене на европейското ни общество".

Пристигайки в Порто, Орбан каза пред журналисти: "Факт е, че мъжете и жените трябва да бъдат третирани еднакво". Той заяви обаче, че е против да се говори за „пол“, който според него е „идеологически мотивиран израз“.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки също се изказа само за необходимостта от премахване на различията между мъжете и жените на работното място, а не за по-широко социално равенство за групи с различна сексуална ориентация. В Полша някои области се обявиха за „свободни от ЛГБТ зони“ и получиха държавна подкрепа, след като ЕС спря финансирането им заради дискриминация.

Въпреки разногласията около формулировката, все пак се очаква лидерите на ЕС да се ангажират с всеобхватно възстановяване от рекордната рецесията, предизвикана от КОВИД 19, която причини смъртта на 700 000 души в Европа и затвори хиляди бизнеси.

Жените, младите хора, работниците в развлекателната индустрия и жертвите на домашно насилие са сред групите, които са особено засегнати от задълбочаване на съществуващите неравенства.

„Приоритет ще бъде преминаването от запазване към създаване на работни места“, се казва в изявлението на лидерите. Останалите теми, които се очаква да бъдат засегнати, са патентите за ваксините и обтегнатите отношения на ЕС с Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 IVAN

    87 4 Отговор
    БРАВО НА ТЯХ; ВСИЧКИ ДА ГИ ПОДКРЕПИМ.ВСЯКО ЕДНО ПОСЕГАТЕЛСТВО ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЗВА НЕЗАВИСИМО ДЕТЕ,ЖЕНА И МЪЖ.ИМАМЕ ХУБАВ ЗАКОН В КОНСТИТУЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА.ДРУГОТО Е ИЗВРЪЩЕНИЯ, БРАВО НА ТЯХ-ОПЪЛЧИХАСЕ НА ОТКАЧАЛКИТЕ
  • 2 .........

    8 100 Отговор
    Двамата диктатори отказват да признаят правата на жените.. колко жалко.

    Коментиран от #8, #15, #18

  • 3 Истината

    41 3 Отговор
    А плюхте срещу Ердоган! Европейски ценности!
  • 4 Анонимен

    80 5 Отговор
    От ЕС не искат да се признае с тази декларация, просто равнопоставянето на мъж и жена, а са включили и джендърите в групата. Полша и Унгария са последните бастиони на чистото християнство, без африканци и мюсюлмани.

    Коментиран от #23

  • 5 Рестарт Европа

    53 1 Отговор
    Разбира се, че справянето с пандемията трябва да се обвърже с изпедерастяването на хората. Иначе как?
  • 6 Свидетел

    9 34 Отговор
    В Унгария снимат най-яките филми за възрастни, а полякините след 2 водки не знаят къде се намират и какво правят! Защо им е равенство? Те са си добре, а тук мъжа се прибира и бие профилактично два шамара на жена си :-(
  • 7 Бойка Методиева Борисова лидер на ЛГДБ

    10 16 Отговор
    Защо и ние в България не следваме евроатлантическите ценности такива, каквито са в страните с утвърдени демокрации? Защо да не мога да изявят своята истинска същност, а трябва да се прикривам? На стадиона в Симитли простаците ме провокираха - мислеха,че не се досещам кой стои зад тях? Кой с дрон наднича в съблекалнята? Не, уважаеми, ние сме тук и няма да отстъпим!

    Коментиран от #10

  • 8 Лупи

    41 3 Отговор

    До коментар #2 от ".........":

    Единственото нещо което отказват да признаят е пед.ерастията, джендърството и това, че ти имаш мозък. Разбира се България не е сред тях, колко изненадващо... все пак ние ловим "руски шпиони" дето искат по 2000 лв за тайната- какво вечеря и обядва Шкембе войвода.
  • 9 ха ха ха

    35 1 Отговор
    Интересно, какво общо имат половете с пандемията или пък образованието, че се прави поредния опит за посегателство към децата ни?
  • 10 Валери

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бойка Методиева Борисова лидер на ЛГДБ":

    Давай Бойке ние сме с теб! Разкрий се напълно и разцъфти, като една дебела роза от пепелта!
  • 11 Гост

    31 0 Отговор
    Мъжа и жената са създадени различни и това е факт! Проблема идва от това, че жените бъркат права с възможности! И аз искам да съм световен шампион и имам това право, но осъзнавам, че нямам възможности за това. Каквито и права да ми дават, качества не могат да ми дадат. Вземете световните рекорди в спорта, някой пречи ли на жените да бягат, скачат, вдигат и пр. колкото мъжете и повече? Просто нямат възможностите да го правят. Същото се получава и в реалния живот. Жените сравняват най- надарените от тях с най-слабите представители на мъжкия пол и представят това като доказателство, че видите ли и жените имат същите възможности! Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак!
  • 12 ха ха ха

    4 2 Отговор
    Григор Сарийски: "Защото това, което се предвижда в момента в този план е борбата за равноправие... такава борбаза равноправие ще падне, че просто камък върху камък няма да остане!"

    Излушайте го... заслужава си да се слушат умните хора!

  • 13 В.Г.З.

    21 2 Отговор
    А нашето дебеLо чучело от Банкя
    има ли собствено мнение
    или чака инструкции от баба си Меркел?!?

    Коментиран от #21

  • 14 а сега де

    18 0 Отговор
    какво общо имат умствено менталните хора с пандемията че трябва да се споменават и те при “борбата” с измислената пандемия??? има само два пола други няма колкото и да се опитват да го наложат няма да стане дори обратното ще повишат омразата на хората към тия същества...
  • 15 Човека Коза

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от ".........":

    Само на "жените" дето се раждат с 🦆
  • 16 ДАААА

    11 0 Отговор
    НЕ ВРАТ АМИ ШИЯ ,СТАР БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА ЗАГЛАВИЕТО Е СЪЩОО КАТО ПРЕДИ ЕВРОГЕЙСТВОТО И МАТРИАРХАТА ПРОДЪЛЖАВАТ В ПЪЛНА СИЛА МАТРИАРХАТ ФЕМЕНИЗЪМ ПРЕКРИТ ПОД ИМАТО РАВЕНСТВО НА ПОЛОВЕТЕ.
  • 17 яяяя

    13 0 Отговор
    Дай България е политическото крило на ЛГБТ !!!
  • 18 някой

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от ".........":

    Първо прочети внимателно статията и тогава коментирай! Не скачай веднага да тролиш. Хората не са против равенство между мъжете и жените, а против заиграването с думата "пол".
  • 19 няма лошо

    18 0 Отговор
    И аз съм 'за' равенството между половете. Стига да са два, а не двадесет и два.
  • 20 шопендар

    15 0 Отговор
    с постановления и насила хубост не става.на всяка сила има обратна по посока и равна по големина сила,на всяка джендър идеология ще се противипоставят традиционни ценности,на всякакви противни на природата явления-ще се противопоставят естествени,и природното ще надделее и ще победи.
  • 21 Бойко

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "В.Г.З.":

    Не ща кайве, имам си торта Сахер! :D
  • 22 Госあ

    12 0 Отговор
    Не им се нрави на подлогите на олигархията засилването на държавния контрол май, А ? Целта на тия калинки в Брюксел е да унищожат държавността, за да дадат всичко на частните интереси и олигопол.

    Коментиран от #25

  • 23 Олга

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Би трябвало да знаете, че Русия е част от Европа и тя в Конституцията си утвърдила традиционните си ценности, не на ниво на дискусиите, а твърдо - с закон.Тъй че не само Унгария и Полша, а държавата Русия с значително по-голямо население от тях и двете е бастион на морално-етичните норми съществуващи столетия. И добре,че тя е суверенна в отличие от тях - зависимите от брюселското политбюро. Нека и те да почувстват какво е да си оплют от содомистите.
  • 24 Гост

    10 0 Отговор
    В равенството на полове влиза задължението в управлението на всяка държавна организация или по-голям бизнес да има обезателно определен брой жени, гейове и джендъри. С какво ще допринесе повишаване на ефективността, ако назначиш жена или гей, които понятие си нямат какви точно са задълженията им и дискриминираш по-способните от тях мъже? Равенството между половете го разбирам така-всяка жена, която иска да командири мъжете да има зелена светлина, но да постигне това като запретна ръкави и здраво работи. А не да разчита, че има запазено място за началник по закон.
  • 25 Максим

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Госあ":

    Точно това е целта на Новия световен ред. Унищожаване на държавността и националната историческа памет. Властта ще се грабне от корпорациите, които няма да имат никакви социални ангажименти.

    Коментиран от #26

  • 26 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Максим":

    Добре че са Русия и Китай ! И Япония и Скандинавските страни. Много хора си мислят, че в Япония е капитализъм и своеволие на корпорациите, но изнасянето на мишока карлос гон в калъф от музикален инструмент от острова е достатъчно показателно. Там не треа да се правиш на хитър и да си мислиш някои неща
  • 27 соросоид

    3 0 Отговор
    Унгaрия изритa coрoc ..A кoй щe гo ритнe в Бългaрия.Дaли прoкурaтурa нe трябвa дa ce caмoceзирa cлeд признaния нa Румeн Вoдeничaрoв - първият прoгрaмeн дирeктoр нa „Oтвoрeнo oбщecтвo“ в Бългaрия, прeд „Труд“: Coрocoидитe мoгaт дa рaбoтят зa вcякa кaузa, нe и зa бългaрcкaтa...Финaнcoвaтa кризa прeз 1996-1997 г. бeшe изкуcтвeнo прeдизвикaнa личнo oт Coрoc. Тoвa Ивaн Кocтoв гo знae мнoгo дoбрe. Тoвa, чe бългaрcкoтo прaвитeлcтвo изцялo зaвиcи oт вaлутни cпeкулaнти кaтo Coрoc, e cтрaшнo. Coрoc първo e eврeин, пocлe e шaхмaтиcт и нeгoвитe хoдoвe ca тoчни. Тoй нe caмo игрae - тoй нe игрae никoгa тaм, къдeтo нямa пeчaлбa. Тoвa нe мoжe дa cтaнe caмo aкo нaциoнaлнитe държaви уcпeят дa ce мoбилизирaт. Тoгaвa Coрoc caм щe ce oткaжe. Дoри ceгa кaзвa, чe в нeгoвaтa пoлитикa тoй e зaпoчнaл дa губи..