Last news in Fakti

9 Май, 2021 07:56 4 453 59

Володимир Зеленски отбеляза Деня на победата в село на границата с Русия

  • украйна-
  • русия-
  • зеленски-
  • володимир зеленски

Украинският президент посети вчера село Миловое в Източна Украйна с посланици на държави от ЕС и Г-7

Володимир Зеленски отбеляза Деня на победата в село на границата с Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна отбеляза годишнината от края на Втората световна война в Европа с посещение в село на границата с Русия, където напрежението нарасна неотдавна заради струпването на руски войски, предаде Асошиейтед прес.

Володимир Зеленски посети вчера село Миловое в Източна Украйна с посланици на държави от ЕС и Г-7.
Украинците са се борили заедно с десетки народи срещу нацизма и със сигурност не са го направили, за да тръгнат пак на война 76 години по-късно и да загубят живота си, каза Зеленски по време на визитата, цитиран от БТА.

Миловое се намира в Луганска област, голяма част от която от 2014 г. е под контрола на подкрепяни от Русия сепаратисти, наред със съседната Донецка област.

Над 14 хиляди души загинаха през седемте години конфликт между сепаратистите и украинските сили. Масирано струпване на войски и военни учения в Западна Русия край границата с Украйна предизвикаха тревога в Киев, преди Москва да обяви изтеглянето им.

При военния мемориал на възвишението Саур Могила, в контролираната от бунтовниците част на Украйна, демонстранти разпънаха 300 метрово знаме на кафяви и оранжеви ивици - цветовете на лентите на медала, присъждан на съветските войници, участвали във Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai nudals

    24 6 Отговор
    Много важно.
  • 2 Будьони

    47 2 Отговор
    Ех пак тенденциозна статия. Украинците, заедно с другите народи и под ръководството на Сталин, Жуков, Рокосовски, Конев и много други съветски пълководци заровиха през 1945 г. фашизма !
  • 3 Трудовакъ

    60 3 Отговор
    Допуснали сте печатна грешка. Не Володимир, а Владимир Зеленски. Напомням, че както няма македонски език, така няма и украински език. Македонският е диалект на българския, а украинският - на руския. Първият министър - председател на Украйна (1919 г. - 1923 г. ) е българинът Кръстьо Раковски, който не е знаел дори и една дума на украински - защото просто няма такъв език. (Днешните укропи не знаят този факт). Диалектът не е език, уважаеми укропи! Раковски е владеел съвършено румънски, руски, френски и английски език, ползвал е испански и немски, бил е посланик на СССР последователно във Франция и Великобритания (преди Иван Майски). В Австрия не говорят австрийски език, в Швейцария не говорят на швейцарски, в САЩ не говорят на американски и т.н.

    Коментиран от #14, #26

  • 4 Тука в БеГе то

    9 71 Отговор
    има 4000 паметника на руските окупатори. Кога ще ги бутнем?

    Коментиран от #6, #8, #9, #15, #16, #58

  • 5 9 май

    4 51 Отговор
    Днес пак ще плашат целият свят с танкове и ракети.

    Коментиран от #12, #30

  • 6 Разрушител

    38 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тука в БеГе то":

    Дали да не е по-добре да съборим минаретата по джамиите ви ?
  • 7 Доцент Мангъров

    38 2 Отговор
    Зеленски е същият клоун, като Славун. При хохлите партията му се казва "Слуга на народа", а при нас пак нещо свързано с народа. Аман от политически проекти зад които стоят кукловоди, изпълняващи заръки или от Вашингтон или от Кремъл. В България то не беше цар, то не беше пожарникар, Яне, Бареков и други знайни и незнайни боклуци. Всеки идва с идеята за спасение и слугуване на народа, а след изборите сметките им в чужбина да се увеличат, чекмеджетата да се пълнят или имотите да си реституират.
  • 8 Абе пипи

    36 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тука в БеГе то":

    Ти първо свали чалмата-и тогава ни давай наклон за паметниците...-ясно?
  • 9 Змей

    38 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тука в БеГе то":

    Ми почвай бе, храбрецо! Кво чакаш? Айде фащай чука и почвай да рушиш паметници...Ама не смееш, нали?
  • 10 Сланина и Зурла

    28 2 Отговор
    Борили се заедно с ДЕСЕТКИ НАРОДИ...значи това тия осраинци са такива редки и миризливи айна че направо драйффф...Грозно гнусно и долно
  • 11 Д'мин

    30 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: кафяви и оранжеви ивици - цветовете на лентите на медала, присъждан на съветските войници, участвали във Втората световна война." Георгиевската лента или наричана още грузинска води началото си от 1769г. Използва се още от имперско време, самостоятелно (примерно завързана за сабя връчвана за храброст) или с Георгиевския кръст!

    Коментиран от #17

  • 12 Огнян

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "9 май":

    А ти се скрий под леглото, ако толкова са те изплашили.
  • 13 Костова

    31 2 Отговор
    Днес е 9-ти май. Кого ли въобще го интересува къде се намира Зеленски, който си другарува с украинските фашисти - нацисти?
  • 14 Роко

    2 35 Отговор

    До коментар #3 от "Трудовакъ":

    Напомням че македонския език и народ са измислени в Москва през 42-ра. А колкото до украинския като го е нямало защо в Руската империя са го забранявали със закон?

    Коментиран от #18, #22

  • 15 Костова

    32 3 Отговор

    До коментар #4 от "Тука в БеГе то":

    Още един, който си няма друга работа и тръгнал да воюва с паметници.
  • 16 хаха

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тука в БеГе то":

    А пък няма нито един паметник на сорос, костов и обезяна обама !
  • 17 Роко

    1 25 Отговор

    До коментар #11 от "Д'мин":

    Използвал се е като награда в РОА и други подобни организации в периода 1942-45 години. Същите тези организации воюват под трикольора който размахват така гордо днес по парадите в цяла Россия. През периода 1920-1990 години най - сигурния начин да си заработил смъртна присъда е да носиш Георгиевски лентичка в Москва. Днес я слагат на всичко презервативи, джапанки, салами, водка, на гърдите на секс труженички и т.н.

    Коментиран от #21

  • 18 Дамян

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Роко":

    Македонският език не е измислен в Москва. Македония е рожба на з Коминтерна. Коминтерна не е равно на Москва. Коминтерна е била международна комунистическа органузация не ръководена от Сталин. Георги Димитров стои начело на Коминтерна когато е образуван македонския език. Той е микс от сръбски и български. Така че, сърди се на Георги Димитров. Какво изобщо пък търси Македония в статия за Зеленски и координатите му днес?

    Коментиран от #20, #27

  • 19 Satan

    18 1 Отговор
    Ахааа,ВолОдимиир значи...на Хуядин брат му.
  • 20 Азамат Сагдиев Оскара

    14 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дамян":

    Коминтерна не е равно на Москва крайно глупав козяко,с мозък на борисофф.

    Коментиран от #25, #41

  • 21 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Роко":

    Какви ги плещищ от сутринта, човече.Иди се скрий някъде да не ти се смеят хората. Ако имаш нещо да кажеш по отношение къде празнува Зеленски, изрази си мнението нормално .
  • 22 Тъпота и пустота

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "Роко":

    То изобщо никога е нямало такава държава бе чукундурус.ОКРАЙНА,,накрая.Територия менкана между Полша и Русия векове.
  • 23 Pam

    7 0 Отговор
    Догодина в Москва!
  • 24 Трудовакъ

    19 0 Отговор
    Т.н. украински език е идеологически проект, създаден за да обслужва имперските амбиции на Австро-Унгария и е финансиран от нея и се използва в борбата й с Руската империя и руското влияние. Украинският език не е забраняван, защото не е съществувал. Никой не може да докаже (защото няма документи), че т.н. украински език е възникнал естествено, както другите основни езици. Няма данни кой е създал този език и неговата писменост, няма и данни за неговото съществуване в исторически план. Същото е и с т.н. румънски език, целево измислен през втората половина на 19 век (преди това няма и един ред на т.н. румънски език). Обратното, има много данни, че т.н. украински език е лабораторен и политически проект с идеологически привкус...

    Коментиран от #32, #36

  • 25 Дамян

    9 0 Отговор

    До коментар #20 от "Азамат Сагдиев Оскара":

    Написал съм го за хора, които са бягали от часовете по история. Ясно и просто. Те сигурно не знаят и че Ленин е обучаван с идеите на комунизма не в Москва, а на друго, чуждестранно място. Маркс и Енгелс също нямат нищо общо с Москва.

    Коментиран от #29

  • 26 333

    4 11 Отговор

    До коментар #3 от "Трудовакъ":

    Ти си допуснал грешка. Руският език е формиран като такъв в резултат на приемането на православното християнство, и старославянският език, който се базира на старобългарски. Мисионери на Българската империя през 9-ти и 10-ти век разпространяват словото в Киевска Рус и в последствие в Русия, а там, където е днешна Русия вероятно повечето са били фино-угри като унгарците и финландците.
    Дори руските учени признават, че руският език е следствие от старославянският от България и са кръстени от България. А България преди Аспарух е била в Украйна, дори част от нея е продължила да бъде и след Аспарух. Бесарабските българи живеят в традиционни български земи в Украйна и Молдова.

    Коментиран от #37, #59

  • 27 Роко

    1 13 Отговор

    До коментар #18 от "Дамян":

    Наистина ли вярваш на тази опашата лъжа? Коминтерна е организация създадена и контролирана от СССР с цел да организира световната революция и е пряко подчинена на Сталин. Без значение кой е бил фигуранта който се е водил че я ръководи. Гочо Тарабов не можел да пръдне без разрешението на Сталин. Ако беша прочел коментара на който съм отговорил щеше да знаеш защо коментирам тук македонския език
  • 28 Мда

    4 0 Отговор
    Може би, по починът на английския, е най-вярно да се казва - американски английски, македонски бълграски, украински руски...
    Става дума за комплексарщина, никой няма да ти се сърди, ако кажеш, че говори американски английски...
  • 29 Азамат Сагдиев Оскара

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дамян":

    Да!Също така и не знаят че Русия е най пострадалата от тази коминтерна и комустическия режим.На Козяк не преподават такива неща.

    Коментиран от #34

  • 30 СПОКО

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "9 май":

    ............САМО "ЗАСЛУЖИЛИТЕ"...СТРАХА СЕ ПЛАШАТ..............!!!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Роко

    1 12 Отговор

    До коментар #24 от "Трудовакъ":

    Приятелю има закон забраняващ украинския език (демек има документи за това при това руски) а Австро-Унгария е единствената европейска сила която е била в приятелски отношения с Россия. Дори по време на унгарското въстание моли Россия за помощ за потушаването му, а през 1876 година двете държави се разбират да си поделят балканите.
  • 33 има такъв вирус

    6 0 Отговор
    от чалгари и комици какво можеш да очакваш
  • 34 Роко

    2 11 Отговор

    До коментар #29 от "Азамат Сагдиев Оскара":

    Не Коминтерна приятелю а комунизма. Коминтерна е организация създадена от правителството на СССР. Русия дори и до момента се управлява от комунистическо политическо ченге.

    Коментиран от #38

  • 35 Моторола

    14 0 Отговор
    Бендера се въргаля по селата с господарите си, а в Донецк има парад по случай 76 години от победата над нацистите от Германия!
  • 36 Костова

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "Трудовакъ":

    Не, не, украинският език е съществувал. Но само като отделни диалекти. И то не само на руския език. Но той се е използвал само в дълбоката провинция. Между другото е много благозвучен.Спомбям си Гогол, пишейки разбира си на руски, използува много украински, диалектни думи в своите произведения. Сегашният изкуствен украинские е конструиран от езиковеди и литератори. Измислен е на принципа, там където няма за нещо си стара украинска реч, а се използува руска, тя да се премахне и на нейно място да се измисли дума, на полска или унгарска основа. Що се отнася до техническите учебници, то още върви превода им, тежко върви този процес.

    Коментиран от #52

  • 37 Трудовакъ

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "333":

    Не греша. Българската държава (Стара Велика България) от времето на кан Кубрат (7 век) е била международно призната (имала е сключени международни договори с Византия) и е обхващала териториите на Крим и северно от него. По това време за Украйна или Молдова е несериозно да се говори, просто е смешно, такива измислици няма. Византийските хронисти никога не са упоменавали нещо дори и подобно на Украйна или Молдова! Международно признатата Украйна я създадоха юдоболшевиките през 1919 г., преди това международно призната украинска държава няма и никога не е имало! Чети, преди да пишеш...

    Коментиран от #51

  • 38 Дамян

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "Роко":

    А сега нов бисер. Кажи ми тогава, ако Коминтерна е била създадена от руското правителство, защо тогава Сталин е воювал с Коминтерна односно това дали да се продължи борбата с Империализма в световен мащаб или не? Сталин, който си е имал много вътрешни проблеми е искал да се съсредоточи само на СССР. В края н краищата има Интернет, иди се образовай. Вече ме хваща яд, че си губя времето и ти попълвам дупките в образованието.

    Коментиран от #42, #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Професора

    9 2 Отговор
    В Киев не празнуват 9 Май защото са фашисти
  • 41 Костова

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "Азамат Сагдиев Оскара":

    Коминтерна е създадена в Москва. Което не значи, че е ръководена от съветското правителство. Някои видни революционери, като Роза Люксембург например са били против това да става в Москва.Въобше Сталин и ръководителите на Коминтерна са си скърцали със зъби по повод и без повод.

    Коментиран от #44

  • 42 Роко

    2 6 Отговор

    До коментар #38 от "Дамян":

    Сталин бил воювал с Коминтерна? Голяма борба ще е било с организация създадена и финансирана от съветското правителство. Ох май си прав сетих се че до май 1941 година гражданина Сталин няма нищо общо със съветското правителство бил е само секретар на партията 🤣🤣🤣. Олеле ще падна от смях. Такива комици сте наизлезли днес даже Зеленски не може да ви стъпи на малкия пръст. Относно желанието на Сталин да се средоточие на СССР прочети какво е говорил и писал Сталин и после пиши глупости.
  • 43 Олга

    7 1 Отговор
    Този клоун и мерзавец, изпълняващ ролята на президент, потъпка и се подигра със светите неща - с паметта, жертвите на руснаците, украинците и др.народи на бивш СССР във Втора световна война. Той направил Украйна на развъдник на нацизма в центъра на Европа и сега смее на 9 май да прави пред света този евтин спектакъл .
  • 44 Роко

    0 5 Отговор

    До коментар #41 от "Костова":

    Голямо скърцане със зъби ще да е било. Сталин е пращал всеки коминтерновец които реши на почивка в Сибир (ако има късмет някои нямат този късмет и са ликвидирани още при "следствието"). А през това време другаря Гочо Тарабов е пишел донос след донос с надеждата да спаси кожичката и днес, пишел е доноси дори срещу най - близките си хора. Е може докато ги е пишел да е скърцал със зъби, но едва ли (другарите Ягода, Ежов и Берия са следяли другарите в Коминтерна да не проявяват безнаказано такива своеволия) за далеч по - малки провинения от скърцане със зъби другаря Сталин е наказвал строго и справедливо
  • 45 Роко

    0 4 Отговор

    До коментар #38 от "Дамян":

    Сега видях че си написал още един бисер. Но си прав за едно Коминтерна не е създаден от руското правителство (защото когато е създаден държава Русия няма и няма да има още 60 години), а от съветското правителство разликата не е голяма но е съществена. Самите съветски лидери смятат себе си за окупатори на Русия (справка Тухачевски). А и за още нещо си прав има интернет има и достъп до хиляди библиотеки по цял свят (включително и руски) и ако имаш желание може да се образоваш ако имаш желание. И да те светна не всичко написано в уикипедия е вярно то просто отразява гледната точка на напусналия го (Пример в съпската версия на страницата за съединението то е наречено Пловдивския преврат или можеш да отвориш страницата за руско-турската война 1877-78 година на турски и погледни числеността на руската армия гарантирано ще паднеш от смях)

    Коментиран от #46

  • 46 любопитен

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "Роко":

    Ти козяшки или хохълски трол си? Или козяшки хохъл?

    Коментиран от #47

  • 47 Роко

    0 5 Отговор

    До коментар #46 от "любопитен":

    Що мислиш че всички сме роби като те ли? Или не ти харесва като някой пише истината за господарите ти ли?

    Коментиран от #49

  • 48 жужетоЗе

    4 0 Отговор
    Наведен пред бандерите
  • 49 любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Роко":

    Аха ясно, козяшки хохъл!
  • 50 GnG

    5 1 Отговор
    Киев е ОСВОБОДЕН от СЪВЕТСКАТА армия на 6 ноември 1943 г.

    Запада, открива Втория Фронт срещу Германия през Втората Световна Война, ЕДВА на 6 юни 1944 г. !
  • 51 Тошко Африкански без бански

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Трудовакъ":

    Че тогава се е наричал Киевска Рус ,еййй че си много прост по история и география.

    Коментиран от #54, #55

  • 52 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "Костова":

    Изкуствено наложен чужд език (а такъв е българският или ако ти звучи по приемливо църковнославянския за россияните) няма диалектни форми (както примерно македонският също няма диалектни форми те са присъщи само за живите езици). Вярно в руския има известно различие в говорите но то се дължи на смесването на местните неславянски езици с българския (както знаем 99% от населението на Россия е с не славянски произход угро-фини, тюрки и най различни други народности) Гогол е използвал дими на украински защото той самият е украинец (виж украинският език има диалектни форми защото е пълноценен език на местното население)
  • 53 Зограф

    4 0 Отговор
    А видяхте ли видеото, където в Одеса нацисти бият ветераните и тъпчат знамената на победата-това ли е европейската "Украина"?

    Коментиран от #56

  • 54 Трудовакъ

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Тошко Африкански без бански":

    Киевска Рус през 7 век??! Господи помилуй! Това пък откъде го измисли?
  • 55 мама мамуна

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Тошко Африкански без бански":

    Тоше, айде мама на палмата!
  • 56 Роко

    1 3 Отговор

    До коментар #53 от "Зограф":

    А ти гледа ли видеото където укрофашистите са разпънали на билборд малко русначе?
  • 57 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПРЕМИЕРЪТ НА УКРАЙНА ОЩЕ ЛИ Е ЕВРЕИН !!!!???????????? А У НАС ПОДГОТВЯТ ЕВРЕИН ЗА ПРЕЗИДЕНТ ---ТЪПО БОЙКО -ТЪПО !!!!
  • 58 Ти си с начин на

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тука в БеГе то":

    Мислене,а ако имаш и властта ще прилагаш на практика талибански методи.Те освен да рушат,заради самото рушене,друго не умеят!
  • 59 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "333":

    Публикувано във факти.бг: А България преди Аспарух е била в Украйна,.... Дрън, дрън та пляс! Българите са били в Западен Кавказ и Краснодарския край, а земите на Украйна са били пустош.
Новини по държави: