10 Май, 2021 07:14 3 523 31

Безследно изчезна лекар на първа линия в аферата "Навални"

  • алексей навални-
  • русия-
  • изчезна-
  • лекар-
  • атв-
  • александър мухаровски-
  • лов

Близките са го търсили близо денонощие, преди да се обърнат за съдействие към полицията

Безследно изчезна лекар на първа линия в аферата "Навални" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на здравеопазването на руската Омска област Александър Мухаровски е изчезнал безследно по време на лов. През август 2020 г. той беше главен лекар на болницата на "Бърза помощ" в Омск. Там беше приет опозиционерът Алексей Навални, който беше проявил признаци на отравяне, предаде "Свободна Европа".

Новината идва след най-малко два смъртни случая сред лекарите, лекували Навални. Съобщението за изчезналия министър дойде от местни медии, цитирани от опозиционния сайт "Медуза". На 23 април властите в Кремъл обявиха сайта за "чуждестранен агент". Около 16 ч. на 7 май Александър Мураховски е отишъл на лов с високопроходим автомобил (АТВ), като е тръгнал от ловна база в района. Оттогава местонахождението му е неизвестно. Близките са го търсили близо денонощие, преди да се обърнат за съдействие към полицията.

Според местен сайт АТВ е било открито в близко блато, но от Мураховски все така няма следа. Той се издирва от местната полиция и Росгвардия, които твърдят, че търсенето е осуетено от трудно проходими участъци в ловния район и частично блатистата местност. Най-известният критик на Кремъл Алексей Навални се почувства зле на 20 август 2020 по време на полет, прекосяващ Сибир. Пилотът кацна аварийно в Омск и Навални беше приет в местната болница № 1, известна като болницата на "Бърза помощ". Предварителната диагноза на лекарите беше, че Навални е отровен с неизвестно халюциногенно вещество. Той е бил лекуван съобразно тази хипотеза. Този факт, наред с решението на пилота да кацне аварийно, се смята за основен фактор, спомогнал за физическото оцеляване на Навални.

По-късно опозиционерът беше лекуван в германската клиника "Шарите", където група експерти стигнаха до извода, че Навални е бил отровен с вещество от групата на Новичок. Изчезналият Александър Мухаровски беше главен лекар на болницата в Омск, приела Навални. Той е лекарят, който оспори предварителната диагноза на пациента и съобщи, че Навални е пострадал от нарушена обмяна на веществата. Той е и лекарят, който не допусна бързото транспортиране на опозиционера до Германия. Навални беше пуснат да замине едва след като изтекоха 48 часа от постъпването му в омската болница.

През ноември 2020 Александър Мухаровски беше повишен и стана министър на здравеопазването на Омска област. Месец по-рано по собствено желание беше напуснал заместникът му Анатолий Калиниченко, който беше наблюдаващият лекар на Навални. Друг заместник на главния лекар - Сергей Макшимишин - почина през февруари на 55-годишна възраст от сърдечна недостатъчност. Той отговаряше за въпросите на анестезиологията и реанимацията. През март почина още един лекар, работил по времето на хоспитализирането на Навални - Рустам Агишев. Той беше завеждащ на отделението по травматология и ортопедия. Като причина за смъртта му се сочат последиците от инсулт, който той е прекарал през декември 2020 г. Агишев беше на 62 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо ми

    23 48 Отговор
    При Путин е така, неудобните хора изчезват.Виж при Сталин просто ги прибираше НКВД.

    Коментиран от #2, #4, #19, #25

  • 2 някой си

    36 14 Отговор

    До коментар #1 от "дедо ми":

    Къе му е неудобното на министъра?

    Коментиран от #29

  • 3 324

    48 9 Отговор
    От ГРУ са го дебнсли в тайгата по заповед на Путин. Ще последва следващата порция плюнки и пръски за лошата Русия и Путин! Отдавна не бяха повдигали въпроса за Нахални, явно се изчерпи, та сега е докторът.
  • 4 Амче

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "дедо ми":

    То същото като у нас, по делата срещу Цв Цв не останаха живи свидетели, всички измряха и изгинаха.
  • 5 Някой

    44 7 Отговор
    Като виждам кой е преписвача на пропагандни статии от "западни" и "свободни" медии, и чак ми се повдига.
    Спри се малко, бе младеж! Спри! Стига толкова русофобия.

    Коментиран от #15

  • 6 някой си

    38 12 Отговор
    Преди дни, Митрофанова зададе съвсем логичен въпрос: "Ако беше отровен, щяхме ли да разрешим да пътува за Германия?"

    Коментиран от #31

  • 7 Рап

    14 14 Отговор
    В една "демократична" страна стават тези неща....
  • 8 Kcaniba

    27 7 Отговор
    Та този министър ли е, или главен лекар на Омската област!??
    Още малко и ще искарате Омск столица!!!
    Този трол инкубатор "медуза" , скоро ще напище за детската градина , в която децата изккрали с навадни, дннс умират от старост, болести и още нещо мистическо, свързано с гулаг и кървавия мордор!!!
    Смешни историйки, но са пропаганда.
  • 9 Дългият

    9 11 Отговор
    Шттт,да не съм чул лоша дума за Русия,вечна слава...

    Коментиран от #20

  • 10 Честито

    6 9 Отговор
    Някой медвед го е докопал и лекарят е...финализиран. Или шайка игриви вълци са решили да пробват дали месото на доктора е вкусно като на другите животинки, ходещи из горите. А третия вариант-маскирани като храсти военни от Спецназ са го хванали тихомълком, опаковали като подарък и са го закарали неизвестно къде, незнайно защо. Game over.
  • 11 Някой

    16 7 Отговор
    А на мен ми се струва, че някой замита следи и гледа отново да се шуми около името "Навални".

    Коментиран от #21

  • 12 Стас

    7 18 Отговор
    Най-великата демокрация е руската, от сталински тип
  • 13 Ами не

    16 7 Отговор
    Айде пак простотии от Свободната Преса...-човека му се е повредило АТВ-то и пеша е отишъл до някакво село.На другия ден след обяд вече се прибрал в домът си...И с тази новина приключи соросоидното пищяне в Русия...Ама нашите мисирки трябва да подържат политкорекноста си към Козяк...
  • 14 dron

    4 12 Отговор
    Този явно е останал верен на Хипократовата клетва ,а не на путиновата
    и в резултат се е натъкнал на мина от войната или отровни гъби...

    Коментиран от #28

  • 15 да бе да

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    ами пари кой ще дава после ? тия работи не ги ли мислиш
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сланина и Зурла

    5 3 Отговор
    Аа..ся оставихте оня на мира,лекарите му подкараха хахахааа...Божкеееее
  • 18 Диверсант

    9 5 Отговор
    Моите лични наблюдения са , че е изчезнал мозъкът на еврогейските соросоиди, като ярък пример за това е АГЕНТ ДЖАМБА..... . Свобода за Джулиан Асанж. Извадил фактите за кръволока НАТО и Америка, покрили земното кълбо с човешки трупове и реки от кръв..
  • 19 Да те питам

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "дедо ми":

    А къде е Каролев?
  • 20 Не МИЙ КЬС АМА Е ДЕБЕЛ..

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Дългият":

    Лальоооо Виж си местните ДЕРИБЕИ ПЪЪЪЪРВО ЧИ ТЕ НА КАСАЯТ....
  • 21 Нещу кат мУСА ЛИЙЙ

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    .........
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Интригата се разплита

    3 5 Отговор
    По данни от независим сайт, край АТВто са намерени няколко от паспортите на ония от ГРУ.

    Коментиран от #24

  • 24 Диверсант

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "Интригата се разплита":

    В единия от паспортите е открита и писмена заповед от Путин и банков чек, който може да бъде осребрен след успешната операция
  • 25 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "дедо ми":

    Опитай да прочетеш статията първо и после пускай мантрата до, че за, всеки изчезнал някъде си или отровен с гъби, стои Путин. И второ, министърът на здравеопазването в Омска област няма причина да е неудобен за Путин.
  • 26 ДжафДжаф

    4 1 Отговор
    Да бе! Сумати доктори сазнаели, че е отровен и въпреки всичко Путин разреши на германците да заберат Навални, че да могат да му се ровят в секретите. Тия съв съвсем ни вземат за олигофрени. Айде сега. Де що има доктор, с който Навални е контактувал, вече няма право да умира.
  • 27 Костова

    3 1 Отговор
    Включете логиката. Главен доктор, който е белязан за неудобен за Путин няма как да стане министър на здравеопазването на област Омск. Мислещи хора сме, поне някои от нас, хайде да не вземем да свързваме и всеки изкълчен крак с Путин.

    Коментиран от #30

  • 28 Костова

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "dron":

    Откога главните доктори на болници са на график в бърза помощ? Решаващо за спасението на Навални е точно реакцията на лекаря в първите минути когато са го свалили от самолета. Името на Навални не е споменавано когато са извикали линейка от летището. Съобщено е, че на пътник от самолета е прилошало.
  • 29 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "някой си":

    Ми например , че може да разкаже където не трябва кой му каза да ръси глупости за "обмяна на веществата" и да държи Навални 48 часа , че белким новичока изфиряса и не могат да го хванат !! Ама това не са руските лаборатории , хаха !!
  • 30 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Костова":

    Включи я ти , ако ти е останала от русопитешки алцхаймер !! Главен лекар осуетил бързото транспортиране извън страната и ръсещ глупости за "обмяна на веществата" изведнъж е назначен за министър , а после за по-сигурно изчезва , хаха !!
  • 31 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "някой си":

    Ако не бяха разрешили и беше умрял дали някой щеше да му пука какво твърди Митрофанова ??? И на това пускане ли му викаш , 48 часа по-късно ???? Надеждичката беше , че новичока е изветрял и няма да го хванат , ама това не са руски "лаборатории" !!! Още по-малко "лекари" като изчезналия , "обмяна на вещества " , хахахах !!! Нова диагноза в медицината , направо посмъртно Путя да му даде медал за "отечеството" !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания