Last news in Fakti

10 Май, 2021 09:28 4 863 25

COVID-19: ето как вирусът може да "надхитри" ваксините

  • ваксини-
  • вирус-
  • коронавирус-
  • надхитри-
  • пандемия-
  • антитела-
  • имунна система-
  • мутации

Големият въпрос сега е дали сме приключили с мутациите

COVID-19: ето как вирусът може да "надхитри" ваксините - 1
Снимка: Shutterstock

За първи път от година насам хората имат надежда, че можем да се справим с пандемията от COVID-19. Почти една трета от американците са ваксинирани изцяло. А и Европа е на път до края на лятото да постигне масова имунизация.

Но всъщност се намираме в един от най-критичните моменти на пандемията - на трескава надпревара между ваксините и мутациите на вируса. Въпреки напредъка, постигнат в последните месеци, благоприятният изход не е сигурен. По-малко от 10 процента от световното население е ваксинирано (поне с първата доза), докато новите мутации на вируса продължават да се разпространяват. Големият въпрос сега е дали сме приключили с мутациите, или ще се появят и нови. Учените засега не могат да дадат отговор на този въпрос. А вероятностите, мутациите да успеят да надвият ваксините, са три, пише „Business Insider".

Трите риска

Лошата новина е, че заради ограниченото темпо на ваксиниране в световен мащаб вирусът би могъл да намери пролуки в имунната ни защита. Тъй като коронавирусът се развива постоянно и се адаптира спрямо своето жизнено пространство - т.е. спрямо нас, се опитва да оцелее като изгражда „подходящи" версии на самия себе си. Актуалните ваксини обаче са разработени само за защита от първоначалната версия, открита преди година и половина в Китай. А тя днес почти не съществува - изместена е от новите варианти. Добрата новина: ваксините до момента се оказват толкова силни, че осигуряват защита и срещу мутациите. А и фармацевтичните концерни полагат усилия за разработката на нови ваксини - надявайки се по този начин да изпреварят вариантите на вируса.

Ето и кои са трите възможности вирусът да се изплъзне на ваксините: Първо - и то е решаващото - всички досегашни ваксини са насочени срещу шиповидния протеин на коронавируса, благодарение на който той прониква в нашите клетки. И ако тези протеини мутират по-силно, ваксините биха могли да се окажат безполезни.

Втората възможност е свързана с т.нар. "Escape"–мутация: вариант на вируса, който нашата имунна система не разпознава веднага, и който поради това има по-добър шанс да се множи и да инфектира населението. Както информира австрийската телевизия Puls24, до момента най-голямото огнище на този вид мутация е Тирол.

На трето място никой не знае колко продължителна пълноценна защита срещу вируса ни осигуряват актуалните ваксини. Учените обаче знаят, че тази защита не е вечна. Което може да доведе дотам, че през следващите години ваксинираните хора отново ще се окажат уязвими за вируса.

Най-голямата надежда

САЩ, Европа, Израел и някои други страни напредват бързо с ваксинирането на населението. Но за останалата част от света пандемията си остава огромно предизвикателство. Има обаче и надежда, свързана с обстоятелството, че РНК-ваксините тренират тялото само да се справя с вируса. Освен това тези ваксини само за няколко седмици могат да бъдат напаснати към новите варианти. Учените се надяват също, че на базата на познанията за новите варианти един ден ще може да бъде разработен един единствен мултикоронавирусен коктейл, който ще гарантира защита срещу всички заплахи.

Най-голямата заплаха

Най-голямата заплаха е собственото ни неблагоразумие. През последните две седмици по света са регистрирани повече случаи на COVID-19, отколкото в първите шест месеца на пандемията, като повече от половината са в Бразилия и Индия. Именно там, гласят опасенията на експертите, могат да се появят „Escape"–мутации, които са в състояние да заобиколят имунната ни система.

След една година пандемия хората гледат на ваксините предимно като на един вид пропуск за свободно придвижване. Наскоро в Индия милиони вярващи се събраха на религиозен празник, след което мнозина се разболяха. Япония продължава да държи на провеждането на Олимпийските игри тази година, въпреки множеството смъртни случаи от коронавирус в последните месеци. В момента сме като един възгордял се боксьор, който става невнимателен в последния рунд. В контекста на все още скромния дял на ваксинираното световно население натискът за връщане на свободите може да способства за развитието и разпространението на следващи мутации. Само ваксинациите не са достатъчни за постигането на групов имунитет, подчертават учените. Основните предпазни мерки, като носенето на маски и спазването на дистанция, продължават да са задължителни, за да бъде спрян вирусът.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    28 5 Отговор
    Ето как вирусът може да "надхитри" ваксините. ЩЕ ГИ "НАДХИТРИ",АКО ВИРУСОЛОЗИТЕ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ ЛАБОРАТОРИИ ИМ "ПОМОГНАТ".
  • 2 Дядо ви КуРтИ от село ПиПЕркоВо.

    17 4 Отговор
    От тиквата по голям КОВИД, НЯМА...
  • 3 ТаУмВзе

    25 3 Отговор
    Биологичното оръжие ще мутира, чрез ваксините уж и ще е още по Веселко.
  • 4 Ама, разбира се!

    27 4 Отговор
    Да не мислите, че ще се отървете? “Пандемията” продължава и след ваксинацията! Дааа...

    Коментиран от #12

  • 5 бушприт

    14 4 Отговор
    Новите биологични оръжия ще унищожават все повече хора по света. Намаляват изкуственно населението на Земята. Като ползват и климатичните бури и урагани,нещата може и да се получат. Яааа,натюрлих!
  • 6 др Гей Билтс

    8 2 Отговор
    Така стана и във филма Зарзяване от 2011г и после си ива мамето.
  • 7 спасението е

    26 3 Отговор
    Мутация - ваксина. Мутация - ваксина. Докато, мутираме всичките.

    Коментиран от #8

  • 8 Мутанта

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "спасението е":

    Чи к'во му е лошото. Караш си джипката, пълниш чекмеджето и по някое /скромно/ подаръче за рождения ден.
  • 9 Сандо

    10 1 Отговор
    ДВ,вирусът не спи,а вие му давате акъл как да ни прекара тоя гад!

    Коментиран от #10

  • 10 ха-ха

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Имаше го на снимка, как спи. А за прекарването ... Той го направи отдавна :-)
  • 11 абг

    15 1 Отговор
    Понеже вирусите се развиват само и единствено в живи организми, целта на тяхната мутация е да не предизвикват заболяване, защото като убият организма, в който са, умират и те. Аз като вляза вкъщи не започвам да руша къщата от вътре, е има някоѝ римляни, коѝто, като ги пуснат да живеят в някоя кооперация, свалят дограмата да палят печката, ама вирусите не са толкова глупави.

    Коментиран от #22

  • 12 Boxer 3

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ама, разбира се!":

    Особено, когато има печалба. 20$ на бр. х 7 милиарда = 140 милиарда, за една ваксинация. А, когато стане на сезонно ваксиниране?
    Прекалено е сладка защитата от вируса, за да престанат да ни пазят от него!
    Като ДДС-то. Въведено в Англия за подсилване на флота "ВРЕМЕННО", преди 3 века.
    Та до ден днешен...

    Коментиран от #17

  • 13 СЕКТА

    11 1 Отговор
    КОРОНА СЕКТА,ПЪРВО ИЗОЛИРАЙТЕ ВИРУСА ,ЗА ДА НИ РАЗКАЗВАТЕ ЗА МУТАЦИИ,САТАНИСТКА -ГЛОБАЛИСТКА СЕКТА ОБСЛУЖВАНА ОТ ЖУРНАЛИСТИТЕ ПРЕСТЪПНА КЛИКА,ПОКАЗВАЩА КОМПЮТЪРЕН МОДЕЛ ВМЕСТО СНИМКА ОТ ЕЛЕКТРОНЕН МИКРОСКОП.
  • 14 Мюмюн

    2 0 Отговор
    Мене ни ма е страх ут тоз вирус, ама са чуда дали аджеба, ут ваксината можи да ми пурасне втори ч е.п. щото мойто Айша ша е шастлива, ама аз не, ша са разчуй из махалата и многу булки ша сакат да го пипат, барат...а туй не иди на мойти интиреси.
  • 15 на тоя етап

    2 2 Отговор
    ковид е правопорционален на риска от ваксинирането с неизвестно какво! всеки сам да си избира между двете!
  • 16 АНОНИМЕН

    7 1 Отговор
    Факт е, че се спретна хубавичка световна криза! Това, че вируса бил прескочил на хората от прилеп, панголин, змия... дето китайците си ги ядат от 1000 години и не е прескочил, та чак в днешно време е за тия дето консумират доматите с колчетата!
    На всеки 10-15 години се правят/организират световни кризи с какъвто и да е повод! Сега е коронавирус! Пo врeмe нa кризa гoлeми мacи oт хoрa в глoбaлния cвят cтaвaт излишни. В пeриoд нa тeжкa икoнoмичecкa кризa мacитe трябвa дa ce КOНТРOЛИРAТ. 2008-9 гoдинa пaк имaшe криза! Aкo нe ce прaвят кризи щe имa cвeтoвнa вoйнa, нo гoлeмитe ги e cтрaх oт вoйнa! Прeкитe и нeпрeкитe пoрaзии щe ca тaкивa, чe в cлeдвaщaтa вoйнa, aкo изoбщo имa тaкaвa и e мeжду чoвeци - oръжиятa щe ca кaмъни и тoяги! Мoитe cкрoмни знaния ми кaзвaт, чe кризaтa c пукaнeтo нa бaлoнa трябвaшe дa e пo-къcнo към 2024-5 гoдинa, a кoрoнaвируca e изнeнaдa! Щe видим! Cлeдвa прoдължeниe! Кaквoтo и дa гoвoрят - cтaвa думa зa пaри, пeчaлби, влacт, влияниe, пaзaри...!
  • 17 Анонимен

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Boxer 3":

    Така си е! Каквото и да си пишем тук за ваксините - и "коронните" ваксини са за пари, тъй както са противогрипните! С противогрипните не ни зарибиха да се ваксинираме всяка есен-зима масово! Сега ще искат да има сегрегация на база "ваксиниран-неваксиниран" за коронавирус, "зелени КОВИД паспорти",ама и коронавируса бил мутирал като грипните вируcи и мутанта от ++++ ваксината нa ++++ май не го "хващала"- няма проблем бустер/демек подсилвач подкарвач/за старата или пък нова ваксина ще ви направим! И ни намериха цаката : след като народонаселението не щe дa дава пари за грипни ваксини - ще плащат държавите от данъците на народонаселението зa "кoрoнни" зaceгa! Зa пo-нaтaтък щe видим!

    Коментиран от #21

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Когато някой ми заговори за ВИрус,а това не е вирус,когато ми заговори за мутации,които мога да преодолеят ....се сещам,че мутаците могат да доведат до нов ЩАМ на НЕЩОТО и тогава някаква макар и минимална защита ще имат не Ваксинираните и Преболедувалите,а другите......Бергамо!!!
  • 19 Made in Bg

    6 1 Отговор
    Не съм против Ваксините,но точно тези ,които са създадени срещу лабораторно тунингования Ковид, мнението ми е, че интересното е хора които ги естрах от варуса не ги е страх да си дадат здравето за експерименти.От самото начало беше заявено ясно,че ваксините срещу ковид са експериментални и само ваксинирания носи отговорност!!! Чудна работа!
  • 20 САМО ГРОБ

    3 2 Отговор
    И кво през последните две седмици повече регистрирани случай на ковида отколкото първите 6 месеца, а почнаха да ваксинират случайност ? Не мисля....
  • 21 Намериха ни цаката, я...

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    Като сме тъпи, покорни овце...
  • 22 BigBulgarianBoss

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "абг":

    Демек? Ще мрем или ще живеем. А ако вируса се окаже ром от Лом? Защо изобщо сравняваш вирус с човек по интелект?
  • 23 Катя

    2 0 Отговор
    Защо ги наричат ваксини? Не е редно да се използват две наименования за един медицински препарат. Учените казаха " генна терапия " . Разбира се на населението за улеснение започнаха да казват " ваксина " но така заблуждават хората, че няма нищо страшно - може наистина да няма нищо опасно но тогава защо се изисква подпис за съгласие? Не се съгласявайте. Тези които се съгласиха (по - младите) сега ще трябва да се притесняват , какво ще е здравето им след 5 / 6 години , защото това тепърва трябва да се види.
  • 24 taka

    1 0 Отговор
    Така-а. Вирусът шаралее "официално" от година и половина. В началото нямаше толкова мутации, колкото има сега "в края". Какво можем да заключим? Ами уМтациите растат с увеличаването на натиска върху вируса. Как да се ваксинират 8 млрд (000 000 000) човека за 1 ден, та да ударим вируса! Няма такъв начин. Надбягването ще продължи.
  • 25 Пешо

    1 1 Отговор
    Има просто решение.Спрете безразборното движение на хора и бизнеси.