Last news in Fakti

10 Май, 2021 11:25 1 699 4

Тежки сблъсъци между палестинци и израелската полиция

  • палестина-
  • палестинци-
  • израел-
  • полиция-
  • сблъсъци-
  • ерусалим

В петък вечерта над 200 души бяха ранени в сблъсъци между палестинци и полицаи

Тежки сблъсъци между палестинци и израелската полиция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тази сутрин избухнаха нови сблъсъци между палестински вярващи и израелски полицаи на Храмовия хълм в Източен Ерусалим, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Стотици палестинци замерят с различни предмети израелските полицаи, които отвръщат с шокови гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ в опит да разпръснат тълпата. Журналист на АФП е видял много ранени. В други квартали на Ерусалим също се чува стрелба на шокови гранати, както и сирени на линейки.

Възобновяването на сблъсъците съвпада с чествания днес в Израел Ден на Ерусалим, с който се отбелязва завладяването на Източен Ерусалим през 1967 г. В петък вечерта над 200 души бяха ранени в сблъсъци между палестинци и полицаи на Храмовия хълм, където се бяха събрали десетки хиляди палестински вярващи за последната петъчна молитва преди края на свещения ислямски месец на пости рамазан.

В събота и неделя положението на Храмовия хълм беше спокойно, но имаше стълкновения между палестинци и израелски полицаи в други квартали на Източен Ерусалим. Според Палестинския Червен полумесец над сто души са ранени в съботните сблъсъци. Квартетът за Близкия изток (ООН, ЕС, САЩ и Русия) призова израелските сили на реда да проявят сдържаност.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комунист

    9 2 Отговор
    африканските семитски етноси се трепат едните са евреите мешан хибриден народ другите са арабобербери туареги, израелци ционисти срещу мюсюлмани шиити сунити и други , едните са подкрепени от османци и мюсюлмани и руснаци и перси другите от американски империалисти

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 един от многото

    8 1 Отговор
    Много ми е интересно , как така квартетът за Близкия изток призовават израелските сили на реда към сдържаност. Къде са санкциите на баш демократите? Могат да подкрепят Бандеровците , но какво правят Мошетшта с арабите не е важно , нещо стандарта им за демокрация куца и с двата крака , прилича на един премиер.
  • 4 Tarnovetz

    3 0 Отговор
    Палестинците също произхождат от планината Цион. Израел е терористична организация базирана на верска основа и притежаваща атомни бомби.