Last news in Fakti

10 Май, 2021 17:00 2 490 11

Хърватия подкрепи Северна Македония

  • хърватия-
  • ес-
  • северна македония

Очаква започване на преговори за присъединяване

Хърватия подкрепи Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Външният министър на Хърватия призова за започване на европейски преговори с Албания и Северна Македония, съобщи Нова Македония.

Днес се провежда среща на външните министри в ЕС. Дипломатите ще обсъдят европейското бъдеще на страните от Западните Балкани.

Гордан Гърлич заяви, че ЕС трябва да изпълни поетите ангажименти към региона. Това означава започване на преговори със Северна Македония и Албания.

Призовава се Черна гора да остана отдадена на своя път към ЕС. Важно е Сърбия да се съсредоточи върху осъществяването на реформи.

Горан Гърлич призова ЕС да инвестира в стабилността на Западните Балкани. Това реално ще осигури стабилност в Европа.

Трите конституирани нации в Босна и Херцеговина се посочват като основата за стабилността на страната. Това може да помогне за правилната посока в нейния европейски път.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами подкрепяйте се бе

    17 0 Отговор
    Бастун бастуна подкрепя..

    Коментиран от #6

  • 2 честен ционист

    14 4 Отговор
    Албания и Македония им трябват, за да ги напълнят с талибани и после срещу Сърбия и България.
  • 3 празно

    8 0 Отговор
    Казано с други думи - скопяни да си налягат парцалите ! Нищо че на пръв поглед изглежда точно обратното. Все пак няма да е зле да разберем позицията на тази среща на министрите от ЕС, изразена и от нашия външен министър защото имам усещането , че в този сайт нещата като че ли се представят малко от малко изопачено. То не че навсякъде и с всичко не е така, ама все пак.....
  • 4 Пешо от блока

    11 0 Отговор
    Много важно. Ами да си направят нова Югославия тогава.Северна Македония сега ще види кон боб яде ли с тази коминтерновска антибългарска риторика.Плачат на рамото на този или онзи, вместо да седнат като мъже и да кажат, да имаме обща история до началото на 20 век, езика ни е диалект на български, но сега се чувстваме като македонци. Въпреки, че гърците ги отрязаха за претенциите си към Александър Македонски.Ние поне нямаме претенции към древно гръцката история.
  • 5 3.14К

    9 2 Отговор
    Толупа какво направи до сега, че всички приемат позицията на Заев, а нашият го няма никакъв. После следващите ще.са виновни.
  • 6 Много точно

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами подкрепяйте се бе":

    Написано колега.
  • 7 Гост

    9 1 Отговор
    Никой не им пречи, но език и територия не даваме
  • 8 Това ЕС ни взеха за

    6 1 Отговор
    Мезе, уважаеми дами и господа!
  • 9 ЕС видяха че пералнята на пари България

    4 5 Отговор
    Спря да работи и веднага друга пералня подкрепят...
  • 10 БЪЛГАРИН

    3 0 Отговор
    А нас пита ли на ве шушляк Има си правила които немогат да се игнорират
  • 11 В Хърватия

    6 0 Отговор
    много добре знаят какви хора живеят в Северна Македония. Вероятно се опасяват от разпад на Босна, където болшинството са сърби и не искат дестабилизация на и без това нестабилната държава.
    Между другото и албанците си присвояват история. Така нареченият Скендербег не е никакъв национален герой на Албания. Родителите му са сърби - баща Иван Кастриотич и майка Воислава от рода Бранкович. Родът Кастриотич получава земя около Йоанина с разпадането на Душановото царство. Кастриотич идва от гръцкото кастро или крепост. В зависимост накъде задуха вятъра, Кастриотичите са го играли васали и на венецианци, и на гърци, и на албанци, и на османци. А истинското име на Скендербег е Джурад или Георги Кастриотич и той се е бил против турците и навлизането на исляма в днешна Албания. За това се мълчи там, а го обявяват през 20 век за техен. Нищо че Скендербег няма нищо общо с исляма.

    Просто България трябва да си отстоява интереса за Македония, така както го направиха гърците. Без значение какво мислят останалите, та дори и приятелска по принцип държава като Хърватия.
Новини по държави: