Last news in Fakti

14 Май, 2021 04:51 2 504 20

14 май 1948 г. Израел обявява независимост

  • израел-
  • държава-
  • независимост

На следващия ден Арабската лига повтаря своята опозиция срещу „дву-държавното решение” чрез писмо до ООН

14 май 1948 г. Израел обявява независимост - 1
Снимка: БГНЕС

На 14 май 1948 г. Израел се обявява за независима държава и избира временно правителство.

Непосредствено след това страната е нападната от съседните арабски страни, с което започва Арабско-израелската война (1948).

Създаването на Израел има дълга предистория, чието начало е в зараждането на ционизма. Основаването на държавата Израел е част от хилядолетната история на евреите.

Полулегендарното Давидово царство е първото единно държавно формирование на евреите. Според повечето историци, то е съществувало между 1020 и 930 г. пр.Хр. и е основано, след като еврейските народи в Ерец Израел, преди това обединени в племена от т.нар. Към 930 г. пр.Хр. обаче то отслабва и се разпада на Израилско и Юдейско царство. Към 720 г. пр.Хр. Асирия превзема Израил, а Юдея пада под вавилонска власт около 586 г. Така е поставено началото на т.нар. изселване на еврейския народ към Вавилон.

Векът на Просвещението довежда до даването на равни права на евреите в Европа, като по-светски настроените от тях впоследствие възприемат и идеите на рационализма, романтизма и национализма. Това явление е известно като Хаскала и довежда до появата на ционисткото движение през 1897 г., целящо създаване на “Еврейски национален дом” (държава). В началото на 20 в. се появяват няколко предложения къде да бъде основана еврейската държава.

След края на Първата световна война е дадено началото на т.нар. Британски мандат в Палестина, според който териториите на днешните Израел, Йордания и част от днешен Ирак (дотогава провинции на Османската империя) са дадени на Британската империя. Между 1919 г. и 1923 г. в Палестина пристигат 40 000 евреи, предимно от Източна Европа. Заселниците от тази вълна са обучени на селско стопанство и са способни да развиват икономика. Въпреки емиграционната квота, установена от британските власти, към края на този период еврейското население нараства на 90 000 души.

Британският мандат е прекратен през 1948 г. и на 14 май премиерът Давид Бен Гурион обявява независимостта на израелската държава. Тя е призната веднага от САЩ, СССР и много други страни, но не и от съседните арабски държави. В следващите няколко дни близо 700 ливански, 1900 сирийски, 4000 иракски и 2800 египетски войници нападат новата държава, с което е поставено началото на израелско-арабските войни и на съвременния Израелско-арабски конфликт.

На следващия ден Арабската лига повтаря своята опозиция срещу „дву-държавното решение” чрез писмо до ООН. На следващият ден армиите на Египет, Ливан, Сирия, Йордания и Ирак нападат територията определена за арабска държава, което води до началото на Арабско-израелската война от 1948 г. Току що създадените Израелски отбранителни сили отблъскват държавите от Арабската лига от окупираните територии, като така увеличава своите територии.

През декември 1948 г. Израел контролира по-голямата част от Палестина, западно от река Йордан. Останалата част от Палестина са Западния бряг (контролиран от Йордания) и Ивицата Газа (контролирана от Египет). Преди и по време на конфликта 713 000 палестински араби напускат своите домове и стават бежанци, отчасти поради обещанието на арабските лидери, че ще може да се върнат след като приключи войната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Рошко

    18 5 Отговор
    Та да си дойдем на думата, кой е създал израел без ингилизи няма да има такава държава, разделяй и владей
  • 3 123

    23 5 Отговор
    Наглосакска измислена държава изсраел
  • 4 4444

    10 13 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Ей сега , че мюсолманите така искат . Ерусалим винаги е бил на евреите , само ще обикаляте около него....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аар

    8 11 Отговор
    Това е земята на евреите и палестинците нямат място там.
  • 8 Деко

    21 6 Отговор
    Абсолютна гадна окупация и откъсване на територии от държавата Палестина. Защо гениалните англичани не им подариха част от острова си?
  • 9 Положението е...

    11 2 Отговор
    Фани единия, удари другия.
  • 10 един от многото

    7 5 Отговор
    Една голяма ядрена ракета ще реши всичките им спорове! Няма да съжалявам нито за едните , нито за другите!

    Коментиран от #16

  • 11 YHWH

    1 0 Отговор
    14.5 Ати́ква...
  • 12 666

    2 4 Отговор
    Защо никъде не се споменава за създадената на времето от СССР еврейска държава но не желана от тях тя все още съществува в днешната Руска Федерация
  • 13 гост

    4 3 Отговор
    Защото фактите сочат, че повечето западни политици по онова време не са привърженици на създаването на еврейска държава и че раждането на Израел се дължи до голяма степен на усилията на СССР и лично на другаря Сталин.

    Коментиран от #14

  • 14 666

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Сталин им дал място в таигата они не го аресаа и искаа по толо да се множат по лесно
  • 15 2121

    6 3 Отговор
    Израел е на земя на палестинци.Противен народ.Когато прочетете книгата на Юрген Граф "Истината за съдбата на евреите през Втората Световна Война",изд. Жар птица,2003 г. ;превод Аспарух Етцел ,всичко застава на мястото си.Как ще ни обяснят евреите холокоста-има ли го или не?!Въпроси, на които времето ще отговори а може би има отговори.Трябва само да ги потърсим."На лъжата ,краката са къси"българска поговорка.
  • 16 един

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "един от многото":

    И ти ли ще изстреляш ракетата,защото не забравяй,че Израел е все пак ядрена сила.
  • 17 666

    1 3 Отговор
    Евреисйата област в СССР е създадена през 1928 година и е обявена като автономна през 1934 г. Намирасе между Китай и Якутсистан в днешната Руска Федерация. Много от хората по света все още не знаем тази действителност.

    Коментиран от #18

  • 18 666

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "666":

    За повече информация по Википедя
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 666

    2 0 Отговор
    Знамето на Еврейската Автономна област в Руската Федерация съвпада със странното разноцветно знаме нна ЛГБТ организацията дто руснаците и викат РАДУГА.