10 Май, 2021 17:10 9 291 55

Три сценария за Русия

  • русия-
  • икономика-
  • очаквания

Очаквания за руската икономика

Три сценария за Русия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Руската икономика вероятно ще има възход през следващите години. Това показва проучване на експерти от Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози, съобщи РИА Новости.

Руската икономика може да печели от своята ориентация към суровините. Изготвени са три сценария за нея.

Първият е известен като нова индустриализация. Той е възможен при изпълнение на очакваният за световната икономика.

Предлага се стимулиране на инвестициите в страната, ръст в производителността на труда и обновяване на производството. Това ще доведе до увеличение на заплатите и потреблението. Основна роля ще има частният бизнес, докато държавата ще създаде рамка около която ще се завърти новата, способна на интензивен напредък руска икономика.

Вторият сценарий е известен като социален обрат. Тук икономическият растеж на Русия ще се случи заради нарастване на заплатите и пенсиите, което ще окаже известен натиск върху печалбите на компаниите. Това може да служи за възпиращ фактор на модернизацията на производството и ще повлия на търговския баланс.

Третият сценарий предвижда стабилизация. Той се предвижда при криза в световната икономика. Това ще доведе до липса на стимулиране на растежа и заместване на вноса.

Тези сценарии ще зависят и от нивата на безработица и наличието на стабилност.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    54 28 Отговор
    Всякакви опити и прогнози за Русия са в сферата на хипотезата. Terra incognita.

    Коментиран от #32

  • 2 Абе Русия пое нагоре

    109 24 Отговор
    а Запада тръгна надоле,видно е по крясъците им..

    Коментиран от #11, #44

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 GnG

    82 12 Отговор
    Националният дълг на северно-американската държава САЩ, вече надхвърля 28 трилиона долара.

    "националния дълг на САЩ брояч" - в интернет

    Коментиран от #7, #24, #28, #45

  • 5 ТаУмВзе

    53 15 Отговор

    До коментар #3 от "Не вова":

    Бандеровец, доизкопа ли си 400 километра антитанков ров срещу Русия? Или не знаеш какво е линията Мажино.

    Коментиран от #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ManofTomorrow

    16 40 Отговор

    До коментар #4 от "GnG":

    По-голямата част от този дълг се държи от американци. Най-големия им чужд кредитор е Япония. А този брояч е създаден още 90те и е майтап.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 ТаУмВзе

    38 8 Отговор

    До коментар #7 от "ManofTomorrow":

    Тоя брояч пич е създаден след убийството на JFK. А защо, политиката на сайта не позволява такъв разказ.

    Коментиран от #9

  • 9 ManofTomorrow

    13 7 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    Какъв разказ не ти позволява? Давай, разказвай... Брояча по официални данни е създаден 89та в Ню Йорк. За него говорим.. този дето тика в реално време.

    Коментиран от #16

  • 10 GnG

    24 1 Отговор

    До коментар #7 от "ManofTomorrow":

    Всички ЗНАЧИМИ държави ДЪЛЖАТ ПАРИ !

    Но, не на други ДЪРЖАВИ, а на ЧАСТНИ БАНКИ !

    Какво значение има дали дългът е ВЪТРЕШЕН или ВЪНШЕН !

    Разликата е тази, че с вътрешен дълг не се ЗАВЛАДЯВАТ ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ !
  • 11 Империалист

    14 45 Отговор

    До коментар #2 от "Абе Русия пое нагоре":

    Нали помниш - "Роди ме мамо грък в криза, вместо Ганю в нова риза!" ВидЕ ли ГанЮ, видЕ ли? Мада Раша е още по-зле! Никой не бяга в России а в Италия се чудят как да ги настанят...
  • 12 JEB

    11 30 Отговор
    тоест
    вариант а/ от болшторгкомитета ще накарат олигарсите си да инвестират в работни места за да плащат повече заплати
    вариант б/най ми харесва ще напечатат пари и ще ги раздадат на пенсионерите
    вариант в/е неясен..солидно планиране с много неизвестни

    Коментиран от #15

  • 13 Академик

    28 8 Отговор
    В Русия върви мощна индустриална вълна, подкрепена технологически основно от Германия и други по-малки европейски държави!
  • 14 Бах

    54 11 Отговор
    Не би трябвало да я мислим Русия . Валутата и е златно обезпечена, за разлика от Краварската . И друго . Руснаците са усвоили едва 8 % от ресурсите си . Няма нужда да се пресилват в производство на телефони и всяка друга електроника за шир-потреба , като това го правят Краварите , Китайци и всякъква друга паплач . Нека конкуренцията да Ги надмине във военните технологии . Да , ама не !

    Коментиран от #17, #23, #37

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТаУмВзе

    24 3 Отговор

    До коментар #9 от "ManofTomorrow":

    JFC е искал да върне Златното покритие на долара. И да обяви, че вече Контакт е направен. Това е накратко.

    Коментиран от #18

  • 17 6588

    42 7 Отговор

    До коментар #14 от "Бах":

    Основното и НАЙ-ВАЖНОТО е, че Русия (и Китай) има РЕАЛНА ИКОНОМИКА. Тоест икономиката им произвежда неща които продаваш на другите- тоест на балъците като нас.

    Ние имаме ли земеделие- НЕ, имаме ли промишленост- НЕ, имаме ли тежка индустрия- НЕ, добиваме ли природни ресурси- ние НЕ, но едни канадци ни измъкват златото. Ние нямаме нищо и сме на дъното- за разлика от нас в Русия ИМА всичко изброено и стабилно вървят нагоре.
    Тоест ние сме "икономика на услугите" и всяко сътресение може да ни убие. Кой реве сега, че е гладен, безработен и бизнеса му е фалирал- туризъм, заведения, фитнеси, транспорт и т.н. които НЕ СЪЗДАВАТ НИЩО, а само прехвърлят едни пари от левия в десния джоб. А кой не се обажда- тези които са в РЕАЛНАТА икономика и създават РЕАЛНИ стоки и продукти.

    Аз ПРОИЗВЕЖДАМ нещо си, налял съм МИЛИОНИ за машини и оборудване и работата ми не се е повлияла изобщо от фалшивата пандемия- дори има доста приличен ръст в продажбите. Не само не се оплаквам ами НАПРЕДВАМ, назначавам нови работници и вдигам заплати в тая "криза"- щом моите работници не се оплакват, че са гладни и без пари значи може. Но производството е ТРУДЕН бизнес, а вие искате да ви е лесно- е сега ще ревете...

    Коментиран от #26, #34

  • 18 ManofTomorrow

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТаУмВзе":

    Това не е тайна, съгласен съм. Явно имахме предвид различни броячи просто.
  • 19 Рико

    7 26 Отговор
    Докогато не поставиш правилната диагноза, никакво лечение няма да е резултатно. Москва дори не се опитва да постави диагнозата, а страната е очевидно изоставаща с много и технически и технологично, и икономически, и социално. С много изостова от Европа към която и тя в някаква стапен се числи. Не погледнеш истината в очите, каквото и да гледаш все криво огледало ще се получава.

    Коментиран от #21

  • 20 JEB

    7 14 Отговор

    До коментар #15 от "pakсмърдиш":

    поредният задоволен болшевик..другариуу ти кажи за план 4 че сте го пропуснали..за отваряне на руската икономика за китайски инвестиции например

    Коментиран от #33, #35, #47

  • 21 хихихихихи

    21 2 Отговор

    До коментар #19 от "Рико":

    Теб като те гледам как търчиш пред технологичното, икономическо и социално развитие на Европата направо умрем от смех!
  • 22 JEB

    4 16 Отговор
    американският вътрешен дълг не е просто число той е функция от годишният растеж на икономиката и от факта че има реална икономика-индустрия земеделие и тн и виртуална икономика интернет компании инвестиционни дружества филмова музикална индустрия и тн
    която икономика освен заплати на практика не произвежда нищо..ако сащ спрат да печатат пари процентно виртуалната икономика ще прибере кеша и ще предизвика дефлация/поскъпване на парите/..така че всякакво златно покритие на долара е невъзможно и ненужно
  • 23 ххх

    13 24 Отговор

    До коментар #14 от "Бах":

    Толкова си прост ,че дори няма смисъл да те оборва човек.Нито една валута няма нужда да бъде обезпечена със злато и не съществува такава икономика в света кухар ! Тази нужда е премахната още през далечната 1971г.Няма толкова злато което може да обезпечи икономиките и не е нужно ! Освен това руската икономика е една от най-рисковите и САЩ решат ли руския краварски обор да остане без икономика ,то руснаците остават без икономика ,независимо дали са си обезпечили 5-те си рубли със злато,разбираш ли сопол ? И точно там е проблема ,че руския обор е изцяло суровинна икономика ,която не прозивежда абсолютно нищо.С ресурси или без ,руснаците стават все по-бедни и все по-големи мизерници които са с 100 години назад и с 50 в страни от света.Най-богатите и развити държави са стигнали развитието си и без пустите ресурси.Хвалбата с ресурси е за подобни кочини като русия ,които нямат технологиите и капацитета да произвеждат нещо ,а само дупчат и продават.Абсолютни бушмени !

    Коментиран от #36, #40, #41

  • 24 ххх

    9 18 Отговор

    До коментар #4 от "GnG":

    Американският дълг няма никакво значение и не е никаква заплаха за американската икономика.САЩ е в топ 5 на най-стабилните икономики в света,а русия без да има дълг е една от най-рисковите икономики в света.Как стават тея неща ,я кажи ?! Тоя дълг служи само за приказка между вас разните коми шумкари да си топлите мокрите сънища.
  • 25 Макробиолог

    16 1 Отговор
    Какво се случва в икономиката на Русия е грижа преди всичко на руснаците...това което нас ни интересува е първо-как да си оправим търг салдо с тях,което е силно отрицателно от 30 години и второ--факта че гумените макети от мулти филмчетата на Путин,всъщност се движат,фъркат на хиперзвук и се гмуркат съвсем реално...тоест Гешев да не пази дебелия и оцапан собствен и на аверина си ___,,изпълнявайки несъмнено съмнителни плонжове пред външни поръчки,а да спазва закона изискващ строги,железни доказателства особено когато се отнася за случаи касаещи национ ни сигурност.
  • 26 Сандо

    25 4 Отговор

    До коментар #17 от "6588":

    Съгласен съм напълно с теб.Но трябва да се разбере едно нещо:На нас не просто ни унищожиха земеделието и промишлеността,на нас ни забраниха да ги развиваме.Естествено дребни нещица ще има,но само толкова.И докато не махнем оковите,наречени ЕС и НАТО,нищо добро не ни чака.
  • 27 Бре бре

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Мажино немците са го минали на ура

    Коментиран от #30, #51

  • 28 И при

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "GnG":

    останалите не е по - весело. Англ -8,5 , Герм. -4.5 , Ита и Исп по- 2,5 трлн. и т.н.
  • 29 гост

    10 16 Отговор
    Сценария за Русия е само един и точно "експертите" от РИА Новости никога няма да го кажат !!! Дори при ТРИ ПЪТИ по-висок растеж от сегашния , който има последните 5-6 години , което е пълна фантастика и мечти русопитешки , Раша ще стигне БВП от 2013 г (!!!!!!!!) което е било 2,3 трилиона , НЕ ПО-РАНО от 2033 г !!!!! Което пак няма да е 2,3 трилиона , щото 20 години инфлация пак ще са изяли поне 25-30% ОТ НЕГО !!! И това е при сегашните цени на петрол и газ , а цял свят очаква нов срив в следващите 3=4 години максимум !! Та така , тежко и горко на русопитеците , да вземат да се гръмнат да не се мъчат , че тая агония дето предстои не се изтрайва , хахахха !!!

    Коментиран от #31

  • 30 ТаУмВзе

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Бре бре":

    Заобиколи ли де. Виц е, че са го взели на Ура! Както и, говорят си 2 французойки. Идват германците. Отивам да се измия. Идват руснаците, е пак ли да се мия.
  • 31 гост

    11 9 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Само за сведения на "оптимистите" русопитеци дето толкова обичат да плещят за "дългове" !!! Раша през 2013 г има БВП 2,3 трилиона , а през 2020 г 1,65 трилиона !! И "расте" с 1,5-2 % , ама според руски "експерти" , хахаха !! В същото време "закъсалия" в дългове САЩ през 2013 г е имал БВП 16,5 трилиона , а през 2020 22,4 трилиона !!!! Само ПРИРАСТА на БВП на САЩ за 2020 г е ПО-ГОЛЯМ от ЦЯЛАТА икономика на РАША !!!! Та кой бил закъсал , хахахах !!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 koisiiskam

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "JEB":

    вчера ти писах колко е млякото в САЩ искаш ли днес данти приложа бележката от уолмарт или кухарката ти не топли, че има хорабдето комсомолската опорка за великият запад могат да я разобличат ярко с конкретни примери, а турчето модераторче не знае какво да трие вече айпита от сащ ли от турция ли, навсякъде хората знаят вече за какво иде реч.
    а ти си пей опорките, на никого не пречиш. смо, че си жалък и никой не ти вярва.
  • 34 Бах

    19 3 Отговор

    До коментар #17 от "6588":

    Един голям + по въпроса . Не може да се обясни всичко накратко . В ония технологични времена бяхме много напред , благодарение ресурсите на Русия . Но уви , боклуците които ни управляват от 32 г. постоянно реват , колко лошо е било всичко , но и дума за разграбената ни до шушка Държава . А тази Държава е създадена от поколения Българи , за да има сега едни изроди . Съдбата на тези гадове е смърт !

    Коментиран от #43

  • 35 всъщност

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "JEB":

    противопоставяне сащ русия няма, помаци като теб раздухват темата платено, да не се замисля популацията колко всъщност е зле. темата е от полза и за путя и за некадърите на запад.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 9 Отговор

    До коментар #14 от "Бах":

    След масовите чистки по времето на Сталин е утопия, че Русия ще се развие към добро....Генетичният код на мужиците вече е сменен.

    Коментиран от #38, #54

  • 38 Бах

    12 6 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И все пак не пренебрегвайте Мужиците , щото винаги могат да Ви дойдат на гости !
  • 39 ФСБ

    14 5 Отговор
    Русия е майка на народите скоро всички държави по света ще станат републики на руската федерация, свиквайте

    Коментиран от #42, #46

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бсх

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "ххх":

    А ти червей си подал сигнал до ФАКТИ да ме анулират . Лош материал...
  • 42 Бах

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "ФСБ":

    Това е решението !
  • 43 Пешо

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Бах":

    Крайно време е да се случи.
  • 44 Роко

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Абе Русия пое нагоре":

    Рассия върви уверено към дъното. Както винаги. Дълговата въртележка в която влезе единствено ще се засилва. Основен кредитор Китай (това не са ти милозливи западняци които дори опрощават дългове от време на време и при тях може да забавяш вноските) това е Китай братче забавиш ли вноската реже парчета от тебе (засега само няколко островчета по границата но има време дълговете растат). Още повече че Рассия взе високо лихвени бързи кредити. Освен кредитите се забелязва устойчива тенденция на прогресивен спад в икономиката заради увеличените в пъти данъци и такси (кво да се прави трябват кинти да се плащат кредитите) което води до спад на доходите на населението. През 2015-та руснака е с доходи колкото чехът или полякът 2020-та година е далеч зад българинът, а през 2021-ва изостава вече дори от украинеца и молдовеца. А това води до намаляване на потреблението и ново свиване на икономиката съответно ново намаляване на доходите което с поредното увеличение на данъците и таксите води до поредната криза, а Китай си иска кредитите и така до безкрай.... Схвана ли за кво иде реч? Или трябва да ти го обясня с по прости думи?
  • 45 Роко

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "GnG":

    Приятелю не важно колко дългове имаш, а дали можеш да си ги плащаш и срещу каква лихва си ги взел и от кого. Пример с дълга на САЩ над 20 трилиона от дълга на САЩ е към САЩ лихвите са нищожни. Но пък САЩ си плащат всеки цент който дължат. Точно затова Китай налива в САЩ всеки свободен юан който има без никакви условия. Докато примерно в Рассия инвестира само в обекти по добив на полезни изкопаеми и дърводобив и то само ако бъдат отдадени под аренда на Китай за не по - малко от 50 години с право на продължаване ако китайската страна сметне за необходимо като за периода на арендата там не важи руското законодателство (с други думи Рассия губи суверенитет на тези територии). А и най - сладкото Китай не плаща нищо защото арендата е всъщност част от лихвата която трябва да плаща Рассия по бързите кредити които взе Путин за да финансира авантюрите си в Украйна и Сирия.
  • 46 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "ФСБ":

    Да не би Путин да е решил да завърши двореца на народите? Ще е интересно да се види ако не беше австрийския художник това щеше да е осмото чудо на земята.
  • 47 Буба лази

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "JEB":

    Абе JEB,ти наистина си бил много задръстен! С коментара за китайските инвестиции,изби рибата у барата бре. :)
  • 48 Един

    5 1 Отговор
    Суровините на света са в Русия Пазарите също Китай държи евтината работна ръка Най добрите оръжия без аналог в света също са в Русия Най боеспособната армия и тя там А. Най многобройната в Китай Двете държави се сконбиниха както никога благодарение на лакомите демократични щати и двуличния лицемерен запад Ха сега на червеното килимче пред Кремъл щото и ножа и хляба на цял свят са в Москва И друг път да знаете на кого никога да не споменават за ембарго

    Коментиран от #50, #52

  • 49 stan4o

    1 1 Отговор
    Възможност на български стоки и услуги да се реализират на руския пазар би довело до подем в българската икономика. От производители на селскостопанска продукция ЕС ни превърна в пазар за тяхната некачествена храна. Основно ни използват за донори на работна ръка за техните икономики. Има тарикати,защото има глупаци! На ЕС не им е угодно да има умни българи да управляват в интерес на България! Такъв е интереса и на Русия.

    Коментиран от #53

  • 50 stan4o

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Един":

    Обичам България, но уважавам Русия и държавите от ЕС! А Вие?
  • 51 Че те

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бре бре":

    "ура" викат ли, бе? Те имат 5-6 вида "р". С кое от тях е тяхното "ура"? С това дето звучи като" а"?
  • 52 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Един":

    Големината на един пазар в икономически план зависи не от размера на територията на която е разположен, а от броя на платежоспособните потребители на него. Когато на един пазар преобладават бедни потребители (както е в Русия) той е безинтересен за търговците. Точно за това не е голяма драма за западните производители ако Русия им наложи санкции (на богатите руснаци те продължават да продават защото тези санкции за тях не важат, просто за населението става невъзможно да си купи нормална храна). Така за оръжията Русия не е направила НИТО една оръжейна система откакто съществува. Всичко което ползват е от времето на съветския съюз (с леки модернизации но и те не винаги са успешни). Най - боеспособната армия? За 140 години тази армия е победила в ЕДНА война (в нея участва в коалиция с над сто армии) всички останали ги губи повечето от тях позорно. Китай наистина има най - голямата армия но голяма не значи силна както не веднъж в историята е показвала точно китайската армия. Били се как го написа сконбиниха 🤣😭🤣 може би си имал предвид съюзиха но отново си в грешка Китай е съюзник единствено и само на Китай (и до момента Китай не признал окупацията на Крим). Китай изиска от Русия и получи спорните острови по границата (преди 50-60 години двете страни водят пълномащабна война за тези острови, а сега другаря Си просто каза че ги иска и Путин каза да господине веднага ще ги получите). А и още нещо ресурсите не се ядат ако няма кой да ти ги купи е без значение колко
  • 53 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "stan4o":

    Никой не е спрял българските производители да продават на руския пазар освен Русия. А да приятелю за да изнасяш продукция първо трябва да я произведеш, след това тя трябва да се конкурира с продукциите на другите производители като цена и качество (дори в Русия няма кой да купи ниско качество на висока цена не знам защо си мислите че руснаците ядат доматите с колците). А да далеч по доходно е да продаваш продукцията си за евро отколкото за рубли. Е вярно за да продаваш в евро се иска да произвеждаш много качествена продукция.
  • 54 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Нещо си в грешка чистките на Сталин засягат предимно отпадъците на обществото червената банда а прочистването им може само да подобри генофонда. Вярно много други руснаци загиват по строежите на индустриализацията но тях не е имал идея да ги убива просто така се е получило. Повечето умират от тежките условия на труд. Виж удара по генофонда е войната в нея по последни данни загива всеки пети руснак при това предимно качествени хора (тарикатите са намирали начин да не ходят на фронта)
  • 55 ДОКО

    1 0 Отговор
    ИМИ И СЦЕНАРИЙ НОМЕР 4..РУСКАТА АРМИЯ ДА НАПАДНЕ БАНКЯ СОФИЙСКО И ДА ПРЕВЗЕМЕ КРЕПОСТТА НА ГЕНЕРАЛА ОТ ПОЖАРНАТА БОКО ПЪРВИ ВЕЛИКИ И ДА МУ ГЕПИ КЮЛЧЕТАТА СЪС ЗЛАТИ И ЧЕКМЕДЖЕТАТА С КИНТИ...И ТОГАВА РУСКАТА ИКОНОМИКА ТРЪГВА ЯКО НАГОРЕ..ХА ХА
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания